Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Δημοσκοπηση της Ζουγκλας: Μπροστα με διαφορα ο ΣΥΡΙΖΑ

Την κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ, τρεις περίπου εβδομάδες πριν από τις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου, αποτυπώνει η δεύτερη σε αυτήν την προεκλογική περίοδο, μέτρηση των τάσεων του εκλογικού σώματος από τη «zougla.gr».
Η Ανοικτή Ψηφοφορία άρχισε από το μεσημέρι της Τρίτης 22 Μαΐου και έληξε την Πέμπτη 24 Μαΐου το μεσημέρι.
Η έρευνα διεξήχθη σε δύο σκέλη. Στο πρώτο σκέλος ψήφισαν τα άτομα που συμπεριλαμβάνονται στην Βάση Δεδομένων της zougla.gr και ανέρχονται σε 8.000 πολίτες – χρήστες του διαδικτύου. Τα άτομα αυτά έχουν εθελοντικά δηλώσει τη συμμετοχή τους σε αυτήν τη Βάση Δεδομένων.
Στο δεύτερο σκέλος ψήφισαν όσοι πολίτες αυθόρμητα εισήλθαν στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα και συμμετείχαν στην Ανοικτή Ψηφοφορία. Τα ερωτηματολόγιο και στα δύο σκέλη ήταν το ίδιο. Τα αποτελέσματα των δύο ψηφοφοριών σταθμίστηκαν με βάση τις επιλογές των συμμετεχόντων στις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Αποτελέσματα της ψηφοφορίας στο πρώτο σκέλος της έρευνας
Στην ψηφοφορία αυτή συμμετείχαν 1086 άτομα.
Στο γράφημα που ακολουθεί αποτυπώνονται οι απόψεις των ψηφισάντων στην μέτρηση σχετικά με το ποιο κόμμα φέρθηκε υπεύθυνα κατά την κρίσιμη περίοδο των διερευνητικών εντολών.
Το 22% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνουν πως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που φέρθηκε υπεύθυνα ενώ ακολουθεί η κατηγορία «κανένα κόμμα» με 21,1%. Ακολουθούν στο βαθμολόγιο υπευθυνότητας η Νέα Δημοκρατία με 17,55% και στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ με 17,2%.

Στο επόμενο γράφημα το ερώτημα είναι περισσότερο συγκεκριμένο. Ερωτάται ο ψηφοφόρος ποιο κόμμα κατά τη γνώμη του συμπεριφέρθηκε ανεύθυνα κατά την περίοδο των διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το ερώτημα είναι κομβικό διότι προσδιορίζεται έτσι το ποιο κόμμα συμπεριφέρθηκε ανεύθυνα ως προς την λαϊκή εντολή και το πνεύμα του εκλογικού αποτελέσματος.
Έτσι λοιπόν η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην μέτρηση θεωρούν πως το κόμμα που ευθύνεται περισσότερο για την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο.

Στο παραπάνω γράφημα η κατηγορία «κανένα» αντιπροσωπεύει ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό της τάξης του 5,7%. Το 16,7 % των ψηφοφόρων θεωρούν πώς η Νέα Δημοκρατία είναι περισσότερο υπεύθυνη για την αποτυχία των διερευνητικών εντολών.
Το επόμενο γράφημα περιγράφει το πώς οι ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν την επόμενη ημέρα των εκλογών. Η άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας είναι ξεκάθαρη και αποτελεί εντολή προς τα κόμματα. Το 87% των συμμετεχόντων στην μέτρηση απαιτούν τον πάση θυσία σχηματισμό κυβέρνησης και έτσι απορρίπτουν μαζικά το ενδεχόμενο προσφυγής σε νέες κάλπες.

Παράσταση Νίκης
Οι πολίτες φαίνονται να είναι μοιρασμένοι και επιφυλακτικοί ως προς το επόμενο ερώτημα που αφορά το κόμμα που κατά τη γνώμη τους θα έρθει πρώτο στις επόμενες εκλογές. Στην παράσταση νίκης λοιπόν προηγείται ελαφρά η Νέα Δημοκρατία με 46,7% και ακολουθεί κατά πόδας ο ΣΥΡΙΖΑ με 45,5%. Είναι προφανές πως η ποσοστιαία αυτή γειτνίαση καταδεικνύει και το εύρος της μάχης που δίδεται στo πλαίσιo του δίπολου που έχει κυριαρχήσει (Κεντροδεξιά- Αριστερά) από τις εκλογές της 6ης Μαΐου και μετά.


Βαθμολόγιο πολιτικών προσώπων
Στην αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών και πολιτικών προσώπων προηγείται με διαφορά ο Αλέξης Τσίπρας, ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενώ ο Πάνος Καμμένος βρίσκεται τέταρτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Ο «Κανένας» πλασάρεται στην τρίτη θέση.

Με ποια κριτήρια σκοπεύουν να ψηφίσουν οι εκλογείς
Στην απεικόνιση των ποσοστών που ακολουθεί οι ψηφοφόροι τοποθετούνται σχετικά με το βασικό κριτήριο με βάση το οποίο θα επιλέξουν το κόμμα της αρεσκείας τους.
Έτσι στην συντριπτική πλειοψηφία τους και με ποσοστό της τάξης του 80% σκοπεύουν να επιλέξουν κόμμα που πρεσβεύει την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και το Ευρώ αλλά και υπό τον όρο της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου.

Μόλις το 9% υποστηρίζει πως θα πρέπει να επιλεγεί κόμμα που πρεσβεύει την παραμονή της χώρας στο Ευρώ άνευ όρων. Ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 11% θα ψηφίσει κόμμα που επιθυμεί την έξοδο της χώρας από το Ευρώ.

Δημοψήφισμα ή όχι;

Τα δύο επόμενα γραφήματα απεικονίζουν τις απαντήσεις των εκλογέων σε ένα ζήτημα που απασχόλησε ιδιαίτερα και όχι άνευ λόγου και αιτίας την κοινή γνώμη το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται για το ζήτημα που ετέθη από την καγκελάριο της Γερμανίας η οποία εξέφρασε σκέψεις (αν όχι πρόταση) περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωζώνη, το Ευρώ κλπ.
Κατά το επόμενο γράφημα το 74% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρούν πως δεν υπάρχει λόγος διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Όμως όταν στο επόμενο ερώτημα ο συμμετέχων στην μέτρηση ερωτάται τι θα ψήφιζε αν και εφόσον διεξαγόταν δημοψήφισμα, τότε η εικόνα είναι ξεκάθαρη. Το 80% θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη και το Ευρώ.


Πρόθεση ψήφου

Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται καθαρά σε αυτήν την μέτρηση με 27,1% αυξάνοντας την διαφορά από την Νέα Δημοκρατία η οποία με 21% αυξάνει και αυτή τα ποσοστά της όπως θα δούμε παρακάτω στον συγκριτικό πίνακα. Οι ψηφοφόροι δεν φαίνεται να αντιδρούν με πάθος στις εσωκομματικές εξελίξεις στην Κεντροδεξιά με την επάνοδο της Ντόρας Μπακογιάννη στην ΝΔ και την ενσωμάτωση των στελεχών του ΛΑΟΣ.
Τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 14% και τέταρτο κόμμα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ποσοστό 8%. Νέα πτώση του ΚΚΕ καταγράφει αυτή μέτρηση. Το κόμμα του Περισσού βρίσκεται στα ίδια ακριβώς ποσοστά με την Δημοκρατική Αριστερά η οποία δείχνει να συμπιέζεται. Η Χρυσή Αυγή εισέρχεται και πάλι στη Βουλή με ποσοστό της τάξης του 6,5% ενώ στην Βουλή εισέρχεται και ο φιλελεύθερος χώρος μετά τον «γάμο» της Δράσης με την Δημιουργία Ξανά . Τα δύο κόμματα μαζί φθάνουν το 3,2%.

Στο επόμενο γράφημα συγκρίνεται η πρόθεση ψήφου αυτής της εβδομάδας με εκείνην της προηγούμενης.


Συσπειρώσεις
Οι παρακάτω τρεις πίνακες καταγράφουν τον βαθμό συσπείρωσης των τριών πρώτων κομμάτων καθώς και τις διαρροές ψηφοφόρων προς όμορους ή και εντελώς διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.
Παρατηρούμε πως αυτήν την στιγμή η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει την μεγαλύτερη συσπείρωση και άρα βρίσκεται στο ανώτερο πλαφόν της με ένα ποσοστό της τάξης του 90,7%.
Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος και προηγείται έχει ακόμη περιθώρια ανόδου. Το ίδιο ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ το οποίο ωστόσο παρουσιάζει σαφώς μικρότερη δυναμική.



Παρακάτω παρατίθενται τα στοιχεία του δεύτερου σκέλους της Ανοικτής Ψηφοφορίας στην οποία συμμετείχαν αυθόρμητα 28.237 άτομα.

















Δεν υπάρχουν σχόλια: