Λίγες ώρες πριν την άφιξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα και τα όσα θα πει το πρωί της Κυριακής στη Θράκη θα κρίνουν και θα προσδιορίσουν το κλίμα των συνομιλιών που θα έχει τη Δευτέρα τόσο με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, αν η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μείνει εθιμοτυπική και συναντηθεί με τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, τότε η Αθήνα θα τον καλωσορίσει και θα τον τιμήσει με όλους τους τύπους της ελληνικής φιλοξενίας.
Αν, όμως, ο κ. Τσαβούσογλου ακολουθήσει μία «εμπρηστική» ρητορική και μιλά για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, τότε η Ελλάδα θα απαντήσει. Άλλωστε και την Παρασκευή υψηλόβαθμο στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών διαβεβαίωνε ότι η Αθήνα θα παρακολουθεί από το πρωί την εξέλιξη της επίσκεψης Τσαβούσογλου στη Θράκη με ψυχραιμία και ετοιμότητα. «Αν ειπωθεί κάτι που πρέπει να απαντηθεί, θα απαντηθεί», ανέφερε η ίδια πηγή και θύμιζε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα θέτει ζητήματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση νησιών ή η μουσουλμανική μειονότητα. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει απαντήσεις για όλα τα ζητήματα και θα επιλέξει εάν θα πρέπει να ανεβάσει τους τόνους.
Όμως το κλίμα με το οποίο προσέρχεται ο κ. Τσαβούσογλου και το κλίμα των προθέσεων του δείχνει ότι θέτει θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και μάλιστα σε κατοικημένα νησιά, όπως οι Οινούσσες, το Αγαθονήσι και η Ψέριμος και θέτει θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών. Μάλιστα λέει ότι η ελληνική θέση για το Καστελόριζο είναι «παράλογη», και απειλεί λέγοντας ότι η προτίμηση της Τουρκίας είναι η διπλωματία και ο διάλογος, αλλά είναι ικανοί να πάνε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση εάν η Ελλάδα επιλέξει.
Καμία ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν πρόκειται να μπει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, όταν υπάρχει μάλιστα και απειλή πολέμου (casus belli) από την Τουρκία. Ο κ. Τσαβούσογλου θα συνοδεύεται από τους Τούρκους αξιωματούχους που συμμετείχαν στις διερευνητικές συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγο καιρό, επομένως σύμφωνα με το ρεπορτάζ προκύπτει το συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει θεαματική βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Sabah: Τα 7+1 θέματα που θα θέσει ο Τσαβούσογλου
Στα θέματα που θα θέσει στις επαφές του στην Ελλάδα αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ της η Sabah τονίζοντας πως θα γίνει και προεργασία για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.
Τα επτά, λοιπόν, ζητήματα που θα θέσει στο τραπέζι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια είναι, σύμφωνα με τη "Sabah" τα εξής: 1. AOZ σε διαφιλονικούμενες περιοχές στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο, 2. Υφαλοκρηπίδα, 3. Αποτελέσματα συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη, 4. Υποστήριξη Ελλάδας σε τρομοκρατικές οργανώσεις, 5. Άσχημες πρακτικές της Ελλάδας κατά των μεταναστών και επαναπροωθήσεις, 6. Ζητήματα της "τουρκικής" μειονότητας στη δυτική Θράκη και 7. Η πρόταση της Τουρκίας για διεθνή διάσκεψη για την ανατ. Μεσόγειο.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η επίσκεψη Τσαβούσογλου πραγματοποιείται «μετά την ένταση που δημιούργησε ο Έλληνας υπουργός Νίκος Δένδιας για να στείλει ένα μήνυμα στην εγχώρια κοινή γνώμη στη συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα στις 15 Απριλίου, καθώς επίσης και μετά τη διάσκεψη 5+1 στη Γενεύη για το Κυπριακό (το δημοσίευμα αναφέρει λάθος Βρυξέλλες), όπου δεν επιτεύχθηκε συναίνεση λόγω της μη προσανατολισμένης σε λύση στάσης της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης».Στη συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου θα συζητηθούν επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας, «και το θέμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Αθήνα, η οποία αγνοεί το διεθνές δίκαιο».
Η εφημερίδα, μάλιστα, φιλοξενεί και δηλώσεις του προέδρου της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής» Ένωσης Ξάνθης, Οζάν Αχμέτογλου, ο οποίος φέρεται να δηλώνει ότι «δεν είναι δυνατό να υπάρχει Συνθήκη που να καθορίζει την εθνική ταυτότητα μίας κοινότητας που ζει σε μια περιοχή. Η Λωζάνη δεν συντάχθηκε για αυτό το σκοπό. Στη Λωζάνη, κι οι Έλληνες (Ρωμιοί) της Κωνσταντινούπολης αναφέρονται "ως μη μουσουλμάνοι", αλλά η Τουρκία δεν έχει κανένα πρόβλημα να τους αποκαλεί Έλληνες (Ρωμιούς), ακόμη και στις ταμπέλες των εκκλησιών τους γράφεται η λέξη "Ρωμιός"».
https://www.stoxos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου