Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Όλο και πιο κοντά στα πυρηνικά η Τουρκία!!



Ως το τέλος του μήνα θα ληφθεί στην 'Αγκυρα η απόφαση για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Σινώπη για την οποία υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά είναι πρόγραμμα που υποστηρίζει η τουρκική ηγεσία.

Η εφημερίδαTaraf αναφέρει ότι ο τούρκος Υπουργός Ενέργειας κ. Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε ότι ως το τέλος του μηνός θα ληφθεί η απόφαση για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Σινώπη. Ο κ Γιλτνίζ πρόσθεσε ότι προσφορές για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου έχουν καταθέσει εταιρείες από την Κίνα, την Νότια Κορέα , την Ιαπωνία και τον Καναδά.

Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ, ανέφερε πως για τον πυρηνικό σταθμό που σχεδιάζεται να γίνει στην Σινώπη και θα κοστίσει 20 δις $, 4 χώρες υπέβαλλαν προσφορές, και ότι αυτές οι προσφορές θα αξιολογηθούνε στο τέλος του μήνα. Ο Γιλντίζ ανέφερε πως οι σχετικές με τον διαγωνισμό επαφές συνεχίζονται

Σε δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Candu Αλά Αλιζαντέχ είχε πει πως το κόστος του πυρηνικού σταθμού που θα κατασκευαστεί στην Σινώπη θα φτάσει τα 20 δις $.

Η Τουρκία η οποία στοχεύει κατά το έτος 2020 να παράγει από πυρηνικούς σταθμούς τουλάχιστον το 5% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, σε περίπτωση που το 2023 λειτουργούν και οι δύο πυρηνικοί σταθμοί σε Ακουγιού και Σινώπη θα διασφαλίζει έτσι από τα πυρηνικά το 20% της εγκατεστημένης σήμερα ισχύος. Στους πυρηνικούς σταθμούς Ακουγιού και Σινώπης με εγκατεστημένη ισχύ 10.000 MW προβλέπεται να παράγονται 80 εκ. ΚWH, κάτι που για να παραχθεί από φυσικό αέριο χρειάζεται να εισαχθούνε 16 εκ. κυβικά φυσικού αερίου κόστους περίπου 7,2 δις $.

onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια: