Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

«Ρίξε πάσα ρε Υψηλότατε...» Ο Κωνσταντίνος μαθητής στο Δημοτικό και μετά στην σχολή Αναβρύτων!

 

Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση του Κωνσταντίνου έγινε σε ένα σχολείο που λειτούργησε στο Ψυχικό, σε ένα βοηθητικό κτίριο της έπαυλης, όπου κατοικούσε τότε το διαδοχικό ζεύγος, Παύλου και Φρειδερίκης. 

Ο Χαράλαμπος Ποταμιάνος αναφέρει στο βιβλίο του «Ο Κωνσταντίνος τότε και τώρα»: «Τα παιδιά διαλέχτηκαν σε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Στην τάξη του Κωνσταντίνου υπήρχε ο γιος ενός εφοπλιστού, ενός γιατρού, ενός δικηγόρου, ενός μανάβη, ενός φούρναρη, ακόμη και ένα παιδάκι από πολύ φτωχή οικογένεια, που χρειάστηκε να ληφθούν μέτρα καθαρισμού του και του αγοράστηκαν, επί πλέον της στολής του σχολείου, τρεις σειρές εσώρουχα. 

Τα παιδιά ήταν ομοιόχρωμα ντυμένα, με σχολική στολή. Πουκάμισο, κοντό παντελόνι και τον χειμώνα πουλόβερ και σακάκι. Ο τότε Διάδοχος Παύλος μου ανέθεσε την οργάνωση του σχολείου. Ρωτώντας σοβαρούς εκπαιδευτικούς, βρήκα τον κατάλληλο Δάσκαλο, που απεδείχθη πολύ επιτυχής.»

Ο βασιλιάς Παύλος επιθυμούσε να προσφωνούν τον διάδοχο με τον τίτλο του «Υψηλότατου» αλλά επειδή το βασιλικό πρωτόκολλο δύσκολα επιβάλλεται σε ένα μικρό παιδί το «βρε Υψηλότατε» ή το «ρίξε πάσα ρε Υψηλότατε» ακουγόταν συχνά.

Το 1949, με πρωτοβουλία και επιμέλεια του Βασιλέως Παύλου ιδρύθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα, ένα πρότυπο σχολείο με τις τρεις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και πλήρες εξατάξιο Γυμνάσιο. Το σχολείο λειτούργησε στο κτήμα Συγγρού, στα Ανάβρυτα, μεταξύ Μαρουσίου και Κηφισιάς. Οι μαθητές ήσαν όλοι εσωτερικοί. Ακολουθήθηκε το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και εφαρμόστηκε το παιδαγωγικό σύστημα της γνωστής ομάδος των Σχολών SALEM.


Επειδή οι μαθητές ήσαν εσωτερικοί, δεν είχαν καιρό να καταταγούν στους Προσκόπους. Ιδρύθηκε μία ομάδα Προσκόπων μέσα στην σχολή. Ο Κωνσταντίνος από πολύ μικρός είχε ασχοληθεί με τον Προσκοπισμό όπως και οι δύο αδερφές του.


Η Σχολή των Αναβρύτων οργάνωνε και ορειβατικές εκδρομές. Ο Χαράλαμπος Ποταμιάνος αναφέρει πως τα παιδιά κοιμόντουσαν στο ύπαιθρο, ανοίγοντας ο καθένας μια μακρουλή λακκούβα στο χιόνι.

Σ’ ένα τεύχος του περιοδικού «Το βουνό», του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου, διαβάζουμε πως «η Α.Β.Υ. ο Διάδοχος Κωνσταντίνος , σε τόσο νεαρή ακόμα ηλικία, πάτησε μια κορυφή, την πρώτη κορυφή ενός βουνού. Στις 9 Νοεμβρίου 1952 με τους συμμαθητές του από το Εθνικό Εκπαιδευτήριο Αναβρύτων και με αρχηγό τον διευθυντή του Σχολείου κ. Ι. Νέρη, έφθασε ως την Καραβόλα» (η ψηλότερη κορυφή του όρους Πάρνηθα).

https://www.stoxos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: