Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

15 Ιανουαρίου 1950: Το ενωτικό δημοψήφισμα στην Κύπρο

 

Συμπληρώνονται 72 χρόνια από την ημέρα που σύσσωμος ο Κυπριακός λαός αξίωσε με την υπογραφή του την Ένωση με την Μητέρα Ελλάδα. Συγκεκριμένα ήταν 15 Ιανουαρίου 1950 όταν η Εθναρχία πραγματοποίησε δημοψήφισμα με σκοπό να δηλώσουν οι Έλληνες του νησιού την επιθυμία τους για ένωση με την μητροπολιτική Ελλάδα. 

Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στηρίχθηκε από όλους τους πολιτικούς φορείς της Κύπρου αφού τόσο η αριστερά όσο και η δεξιά ήθελαν να αποδείξουν στην διεθνή κοινότητα πως ο λαός της νήσου κρατούσε άσβεστη μέσα του τη φλόγα της Ενώσεως. Έτσι την απόφαση της Εθναρχίας για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στήριξε και το ΑΚΕΛ ενώ παράλληλα έκανε κάλεσμα και στον ΟΗΕ όπως διεξάγει αυτός το δημοψήφισμα. Από την πλευρά της η Εθναρχία έκανε κάλεσμα στους Βρετανούς αποικιοκράτες να διεξάγουν αυτοί το δημοψήφισμα για να διαπιστώσουν από μόνοι τους την επιθυμία των Ελλήνων της Κύπρου. Όμως τόσο ο ΟΗΕ όσο και οι Βρετανοί αρνήθηκαν να διεξάγουν αυτοί το δημοψήφισμα.

Έτσι η Εθναρχία ανακοίνωσε πως για δύο συνεχόμενες Κυριακές (15 και 22 Ιανουαρίου) θα γινόταν μάζεμα υπογραφών σε όλες τις εκκλησίες της Κύπρου. Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δεν χωρούσαν καμίας αμφισβήτησης ως προς το ποια ήταν η επιθυμία του λαού της Κύπρου. Συγκεκριμένα 97% των Ελλήνων της Κύπρου δήλωσαν την επιθυμία τους για Ένωση του νησιού με την μάνα Ελλάδα. 

Το Ενωτικό δημοψήφισμα αποτέλεσε το εφαλτήριο για εντατικοποίηση του αγώνα για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και απέδειξε πως το αίτημα αυτό ήταν καθολικό. Σήμερα η πολιτική μας ηγεσία όχι μόνο αγνοεί το αίτημα αυτό αλλά διαπραγματεύεται το Κυπριακό στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, μιας «λύσης» που θα οδηγήσει στην Τουρκοποίηση του νησιού και θα σημάνει το τέλος του Ελληνισμού στην Κύπρο. 

Ο ΛΑΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΚΥΠΡΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

https://www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: