Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Οριστικό: Ανοίγουν κανονικά τα δικαστήρια αύριο το πρωί – Τι αποφασίστηκε σε έκτακτη σύσκεψη και γιατί απορρίφθηκε η σκέψη να κλείσουν τα Ποινικά

 

Η αποτίμηση της κατάστασης που έγινε από τις διοικήσεις των Δικαστηρίων και τους θεσμικούς παράγοντες της Δικαιοσύνης οδηγεί στην απόφαση να λειτουργήσουν με τα ισχύοντα μέτρα τα δικαστήρια εφόσον λειτουργούν κανονικά όλοι οι κρατικοί φορείς, με αυστηρή τήρηση των υφιστάμενων μέτρων.

Άνοιγμα δικαστηρίων:  Σε οριστικό, πλήρες άνοιγμα των δικαστηρίων, όπως λειτουργούν από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οδηγείται η ηγεσία της Δικαιοσύνης αφού τα δεδομένα που τέθηκαν σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη μεταξύ θεσμικών παραγόντων κατατείνουν στην άποψη πως δεν μπορεί να ανασταλεί η λειτουργία μέρους αυτών (π.χ Ποινικών) όταν λειτουργούν κανονικά όλοι οι φορείς του στενού πυρήνα του Κράτους.

Στην τηλεδιάσκεψη πήραν μέρος ο Υπουργός Δικαιοσύνης (νόησε από κορονοϊό αλλά εργάζεται κανονικά από το σπίτι του χωρίς συμπτώματα), ο γ.γ του Υπουργείου , οι διοικήσεις των μεγάλων δικαστηρίων της χώρας Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος.  

Άνοιγμα δικαστηρίων: Να λειτουργήσουν

Όπως είναι γνωστό, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων τα δικαστήρια επαναλειτουργούν κανονικά αύριο  7 Ιανουαρίου. Μέχρι χθες όλα έδειχναν πως πάμε σε πλήρες άνοιγμα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όμως εκφράστηκαν σκέψεις επιφύλαξης , κυρίως όσον αφορά τα Ποινικά (Πολιτικά) Ακροατήρια, που πάντα αποτελούν το αγκάθι εξαιτίας της υπερσυγκεντρωσης κόσμου στις υποθέσεις. Οι σκέψεις αυτές πιθανότατα εκφράστηκαν από δικαστές, όμως τα πράγματα στη σύσκεψη ήταν ξεκάθαρα: Όλες οι διοικήσεις των δικαστηρίων ανέφεραν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τα προβλήματα θα είναι μεγαλύτερα αν κλείσουν τα ακροατήρια, δεδομένου μάλιστα ότι τα κρούσματα μεταξύ των φορέων της Δικαιοσύνης είναι λίγα, και τα ποσοστά εμβολιασμού (κυρίως) δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων είναι πολύ υψηλά. Υπενθύμισαν πάντως πως τα δικαστήρια «δεν αποτέλεσμα εστία υπερμετάδοσης του ιού».

Μάλιστα εκφράστηκε η άποψη, ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα το κλείσιμο, θα φέρει περισσότερα, λειτουργικά προβλήματα, από όσα θα λύσει. Αντίθετα ζητήθηκε από όλες τις πλευρές αυστηρή τήρηση των μέτρων και έλεγχοι. Παράλληλα προφανώς η κατάσταση θα επανεξεταστεί, ενώ σε δίκες με μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων και διαδίκων (π.χ αύριο επανεκκινεί η δίκη Ζήμενς και τη Δευτέρα η δίκη για την υπόθεση Folli Follie), είτε θα αναζητηθούν μεγαλύτερες αίθουσες , είτε θα διακοπούν- για λίγες μέρες-  εφοσον δεν υπάρχει θέμα λήξης 18μηνων. 

18 μήνες

Υπενθυμίζεται πως τα δικαστήρια ήταν κλειστά 18 μήνες και επαναλειτούργησαν πλήρως τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν και ισχύουν μέχρι και σήμερα ανεφεραν πως για την είσοδο τους στα δικαστήρια, τις εισαγγελίες, τα στρατιωτικά δικαστήρια, τα έμμισθα και άμισθα υποθηκοφυλακεία, καθώς και στα κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, δικαστικοί λειτουργοί, δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι, εργαζόμενοι, πολίτες υποχρεούνται να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19.

(dikastiko. gr / photo: eurokinissi)

Δεν υπάρχουν σχόλια: