Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

18 Ιανουαρίου 1919: Η Διοίκηση Σμύρνης και Αϊδινίου παραχωρείται στην Ελλάδα

 

Στις 18 Ιανουαρίου 1919 ξεκίνησε η Συνδιάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων στις Βερσαλλίες, με την οποία τερματιζόταν επισήμως ο Α’ Π.Π. Η Ελλάδα μετά από διαφωνίες και σκληρές εσωτερικές διαμάχες είχε λάβει μέρος τους τελευταίους μήνες του πολέμου στο πλευρό της «Εγκάρσιας Συνεννόησης» (ΑΝΤΑΝΤ), βρέθηκε στο πλευρό των νικητών και κατάφερε να βγει κερδισμένη εδαφικά. 

Από την Συνδιάσκεψη απουσίασαν η Ρωσία, η Αυστρία, η Γερμανία και η Ουγγαρία. Στο τέλος έμειναν μόνον οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία. Μεταξύ των άλλων το Ανώτατο Συμβούλιο της Συνδιάσκεψης Ειρήνης αποφάσισε η Ελλάδα να αναλάβει την διοίκηση των Περιφερειών Σμύρνης και Αϊδινίου. Η ημέρα αυτή, και δικαίως χαρακτηρίστηκε ως «Άγια Ημέρα» γιατί η Ελλάδα εμφανιζόταν να εκπληρώνει έναν προαιώνιο πόθο της και να βρίσκεται εγγύτερα στην ολοκλήρωση της Επανάστασης του 1821. Μπορεί οι Έλληνες των περιοχών αυτών να υποδέχτηκαν με λατρεία τα Ελληνικά Στρατεύματα, όμως η διχόνοια, οι λάθος χειρισμοί των πολιτικών μας και η αρνητική στάση των «συμμάχων» μας μετέτρεψαν το όνειρο σε εφιάλτη. 

Όμως δεν νικήθηκε ο Ελληνικός Στρατός, αλλά η διπλωματία. Το δικό μας το βλέμμα θα είναι στραμμένο πάντα στην ελληνικότατη γη της Ιωνίας ευελπιστώντας την επάνοδο της στην μητέρα πατρίδα.

https://www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: