Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Τολμάτε να δείτε τι έρχεται; Ο Μπιλ Γκέιτς αποκαλύπτει όλες τις αλλαγές στη ζωή μας μετά το τέλος του covid

 

Η ταινία Contagion του 2011 «προέβλεψε», ως γνωστόν, με ανατριχιαστική ακρίβεια το ξέσπασμα μιας θανατηφόρας ασθένειας και τη δοκιμασία της ανθρωπότητας από έναν ιό για τον οποίο δεν ήταν προετοιμασμένη.

Το ίδιο έκανε ο Μπιλ Γκέιτς τέσσερα χρόνια αργότερα στη διάρκεια μιας ομιλίας του στη σκηνή του TΕDx, αναφερόμενος σε μια επικείμενη, πρωτοφανή υγειονομική κρίση που θα θέσει σε επίπεδο κόκκινου συναγερμού τον πλανήτη.

Ο σεναριογράφος του Contagion Σκοτ Ζ. Μπερνς και ο σκηνοθέτης Στίβεν Σόντερμπεργκ ήταν κατά μία έννοια οι πρωτοπόροι στην «προφητεία», αυτός όμως που δαιμονοποιήθηκε από μεγάλη μερίδα ανθρώπων για όλα τα δεινά που επέφερε ο κορωνοϊός ήταν ο Αμερικανός μεγιστάνας. Το όνομά του ενεπλάκη με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε κάθε θεωρία συνωμοσίας που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η τοποθέτηση τσιπ ανίχνευσης στο ανθρώπινο σώμα μέσω των εμβολίων, η επιδίωξή του να μειώσει τον πληθυσμό της Γης και να αποκομίσει κέρδη από την εξάπλωση του ιού συνθέτουν το βασικό «κατηγορητήριο» του ανθρώπου που έχει δαπανήσει ήδη 1,75 δισ. δολάρια για ενισχύσει τον ΠΟΥ στην προσπάθεια καταπολέμησης του Sars-CoV-2!

Για τον περισσότερο κόσμο βέβαια, ο Μπιλ Γκέιτς παραμένει ένα διανοούμενος, πρωτοπόρος στη σκέψη, με την ευχέρεια (και τη ματαιοδοξία…) να ασχολείται πια με πανανθρώπινα ζητήματα, έχοντας εξασφαλίσει το μέλλον και των οχτασέγγονών του.

Για μία ακόμα φορά ο ιδρυτής της Microsoft προσπαθεί να «δει» το μέλλον και μέσα από τη γυάλινη σφαίρα του να προφητέψει τις σημαντικές αλλαγές που θα αφήσει πίσω της η εποχή της πανδημίας.

Η πιο σημαντική εξ αυτών, είναι ότι η ανθρωπότητα θα είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη στο ενδεχόμενο εμφάνισης ενός νέου θανατηφόρου ιού, που σύμφωνα με τον ίδιο αποτελεί ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο. Θεωρεί ότι στο επίπεδο της ιατρικής έρευνας έχουν γίνει ήδη άλματα και θα συνεχίζουν να γίνονται στο άμεσο μέλλον, με κινητήριο δύναμη τις συνέπειες της πανδημίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παγκοσμίου φήμης κλινική των ΗΠΑ Cleveland, η οποία αποφάνθηκε πρόσφατα για τις 10 ιατρικές καινοτομίες που θα αλλάξουν προς το καλύτερο τον τρόπο που θα ασκείται η Ιατρική εφεξής. Μεταξύ αυτών είναι και η απομακρυσμένη παρακολούθηση των εμφυτεύσιμων συσκευών, όπως είναι οι βηματοδότες και οι απινιδωτές. Στη λίστα με τις ευεργετικές «παρενέργειες» του covid-19 εντάσσονται νέα φάρμακα χωρίς παρενέργειες για ασθένειες όπως η ηπατίτιδα C και η ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας mRNA στα εμβόλια, που θα επεκταθεί για την καταπολέμηση μιας σειράς ιώσεων και ασθενειών, προεξαρχόντος του καρκίνου.

Σε κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο ο Γκέιτς προβλέπει ότι το τοπίο θα είναι τελείως διαφορετικό στη μετά covid εποχή. Πριν από την πανδημία, ακόμα και μια φιλική παρεξήγηση θεωρούνταν ότι δεν μπορούσε να λυθεί αν οι ενδιαφερόμενοι δεν τα έλεγαν διά ζώσης. Το ίδιο και το κλείσιμο μιας επαγγελματικής συμφωνίας. Ναι μεν η τεχνολογία είχε διεισδύσει για τα καλά σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής, αλλά οι σημαντικές στιγμές σφραγίζονταν μόνο σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις.

Πλέον, αυτό δεν θα ισχύει, κατά τον Μπιλ Γκέιτς. Ερωτικές σχέσεις θα συνάπτονται από βιντεοκλήσεις, κερδοφόρες συμφωνίες θα κλείνονται μέσω μιας συνάντησης στο Ζoom, φιλίες θα διατηρούνται μέσω βιντεοκλήσεων και κανένας πελάτης δεν θα νιώσει παραμελημένος αν η υποψήφια εταιρεία δεν τον συναντήσει αυτοπροσώπως.

Γενικώς ο Αμερικανός Κροίσος θεωρεί ότι θα εξαντλείται κάθε διάδραση στο διαδίκτυο, προτού καταλήξει -και μόνο αν είναι αναγκαίο- σε φυσική συνάντηση. Η παράδοση τηλεδιασκέψεων, ψηφιακών πληρωμών και ιατρικών πληροφοριών από απόσταση θα συνεχίσει να διευκολύνει τη ζωή μας και μετά το τέλος της πανδημίας. Θα εδραιωθεί η ιδέα της εκμάθησης ή ενός ιατρικού ραντεβού και μιας προσωπικής συνάντησης που θα γίνεται στην οθόνη. Το ίδιο και σε ότι αφορά τις επαγγελματικές συνεντεύξεις.

Συμπεραίνει επίσης ότι η τηλεργασία ήρθε για να μείνει σε ένα σημαντικό ποσοστό και η εκτίμηση του κάνει λόγο για «κόψιμο» πάνω από το 30% των ημερών που ο κόσμος πήγαινε στο γραφείο προ του covid. Π.χ. στα κεντρικά της «BP» στις ΗΠΑ, στο Χιούστον, πολλοί εργαζόμενοι συγκεκριμένων ειδικοτήτων πηγαίνουν ήδη αραιά και που στα γραφεία. Αυτό θα επιφέρει αλλαγές και στον τομέα των κτηματομεσιτικών. Εταιρείες-κολοσσοί θα αποσυρθούν από μεγάλα κτίρια, δομές και γραφεία και με την άνεση που τους παρέχει η τηλεργασία θα μεταφερθούν σε μικρότερα και οικονομικότερα κτίρια.

Επιπλέον, πολλοί εργαζόμενοι θα εγκαταλείψουν το κέντρο των πόλεων, επιλέγοντας τα προάστια. Από τη στιγμή θα μπορεί κάποιος να πηγαίνει στη δουλειά του λιγότερες από τις μισές μέρες του μήνα, θα επιλέξει έναν φιλικότερο – πιθανόν και οικονομικότερο – χώρο για την οικογένειά του, κοντά στη φύση. Οι αλυσιδωτές συνέπειες θα είναι να πέσουν αισθητά τα ενοίκια στις κεντρικές περιοχές των πόλεων και να ανέβουν οι τιμές αγοράς των μεγάλων, οικογενειακών και απομονωμένων σπιτιών μακριά από την πόλη. Η προσαρμογή των εταιριών με περιορισμό στο ελάχιστο των επαγγελματικών ταξιδιών θα επιφέρει άλλη μία αλλαγή. «Οι εταιρείες συνειδητοποίησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ότι τα επαγγελματικά ταξίδια και συνέδρια είναι υπερεκτιμημένα και κοστοβόρα. Πολλά μεγαλοστελέχη είδαν τις ζωές τους να αλλάζουν προς το καλύτερο δίχως όλες αυτές τις άσκοπες μετακινήσεις, ενώ η δουλειά συνέχισε να γίνεται το ίδιο αποτελεσματικά. Το βλέπω και στον εαυτό μου, το καθημερινό μου πρόγραμμα είναι πολύ πιο απλό, χωρίς τόσα ταξίδια. Πιστεύω ότι τα επαγγελματικά ταξίδια δεν πρόκειται να επανέλθουν σε ποσοστό άνω του 50%», υποστήριξε.

Ο Γκέιτς πιστεύει ότι όλα αυτά θα οδηγήσουν σε αλματώδη τεχνολογική ανάπτυξη προκειμένου να είναι λειτουργική η επαφή εξ αποστάσεως. Τα λογισμικά θα αναβαθμιστούν και τα δίκτυα θα τρέχουν με… ταχύτητα φωτός. Σύμφωνα με την εκτίμηση του, η υπερφόρτωση και τα λεγόμενα «κρασαρίσματα» θα αποτελέσουν παρερλθόν. «Το λογισμικό ήταν κάπως αδέξιο όταν ξεκίνησε η πανδημία, αλλά θα εκπλαγείτε από το πόσο γρήγορα θα υπάρξουν σημαντικές καινοτομίες στον τομέα αυτό».

menshouse.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: