Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Η Τουρκία θέλει να «αρπάξει» δεκαοκτώ ελληνικά νησιά – δείτε ποια είναι

 

Οι Οινούσες και το Αγαθονήσι είναι δύο από τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται μέσα στο μπλε χρώμα στον χάρτη που παρουσίασε το Σάββατο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και τον οποίο φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδό της σήμερα η εφημερίδα Milliyet. 

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ πρόκειται για δύο χάρτες που παρουσιάζουν το σενάριο ανάλογα με την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 6 και τα 12 μίλια και προπαγανδίζουν τις τουρκικές αξιώσεις για αποστρατιωτικοποίηση αλλά ακόμα και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών. 

Στο ίδιο πνεύμα εντάσσονται και οι δηλώσεις Ακάρ πως η Ελλάδα προκαλεί και προβοκάρει με τις 90 επισκέψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά και τα οποία «αν απλώσουμε το χέρι μας θα τα αγγίξουμε». 

«Πραγματοποίησαν 90 επισκέψεις υψηλών αξιωματούχων. Μα υπάρχουν τόσα άλλα νησιά. Όχι! 

»Πηγαίνουν σε νησιά που είναι σε απόσταση 3 με 5 χλμ και πραγματοποιούν επισκέψεις και κάνουν τελετές! 

»Δηλαδή υπάρχει μια συνεχόμενη πρόκληση και προβοκάτσια», είπε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, σαν μην είναι ελληνικό έδαφος τα νησιά αλλά «γκρίζα ζώνη». 

Διαβάστε ΕΔΩ πόσα ελληνικά νησιά διεκδικούν οι Τούρκοι Συνθήκη της Λωζάνης. 

Να σημειωθεί ότι βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης η Τουρκία έχει παραιτηθεί από κάθε εδαφική κυριαρχία πέρα των τριών μιλίων από τις ακτές της. Τουρκικοί παραλογισμοί. 

Η κεμαλική αντιπολίτευση στην Τουρκία ισχυρίζεται τα τελευταία χρόνια ότι Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι είναι «τουρκικά νησιά που καταλήφθηκαν στρατιωτικά από την Ελλάδα μεταξύ των ετών 2004 και 2014». 

Σύμφωνα με τον πρώην γ.γ. του τουρκικού υπ. Εθνικής Άμυνας, Ουμίτ Γιαλίμ, «τα νησιά Ψέριμος (Keçi) Οινούσα (Koyun), Φούρνοι (Hurşit) Φαρμακονήσι (Bulamaç), Λεβίθα (Koçbaba) Αγαθονήσι (Eşek), Αρκοί (Nergizçik) υπάρχουν ακόμα και στους τουρκικούς οδικούς χάρτες». 

Οι ίδιοι Τούρκοι διεκδικούν και τις Οινούσσες. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε συνέντευξή του στις 24 Μαρτίου 2017 στο Radyo Viva, απευθυνόμενος στον Ερντογάν είχε πει: «Το Φαρμακονήσι βρίσκεται στο Αιγαίο. Ανήκει στο Αϊδίνιο. Φαίνεται και σε αμερικανικά και σε βρετανικά έγγραφα ότι ανήκει στους Τούρκους. 

»Ποιανού όμως η σημαία κυματίζει; Η σημαία της Ελλάδας. Ποιανού ο στρατός βρίσκεται εκεί; Ο ελληνικός στρατός. 

»Εσύ είσαι παγκόσμιος ηγέτης, λες “λύνω και δένω”, αλλά κάτω από τη μύτη σου κατελήφθη δικό σου έδαφος. 

Γιατί δεν υψώνεις φωνή;».«Η Ελλάδα κατέλαβε στρατιωτικά τουρκικά νησιά». 

Εδώ και μια δεκαετία μία προπαγάνδα στην Τουρκία, που ξεκίνησε από περιθωριακούς κύκλους και πλέον αποτελεί «εθνικό θέμα», υποστηρίζει ότι η Ελλάδα κατέλαβε στρατιωτικά μια σειρά από «τουρκικά» νησιά και νησίδες στο Αιγαίο. 

Τους ισχυρισμούς αυτούς έβγαλε από το περιθώριο και υιοθέτησε «θεσμικά» πρώτη η τουρκική «κοσμική» αντιπολίτευση, το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), αποσκοπώντας να «μειώσει» το «πατριωτικό προφίλ» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Απαντώντας σε εκείνη την κριτική, το κυβερνών ισλαμιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) «αναγνώρισε» ότι η Ελλάδα «κατέλαβε τουρκικά νησιά», χρέωσε όμως τις ευθύνες στους κεμαλικούς, απαντώντας ότι οι «καταλήψεις» έγιναν επί των ημερών τους και όχι από όταν ο Ερντογάν ανέλαβε το τιμόνι της χώρας. 

Σήμερα στην Τουρκία, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνούν ότι διεκδικούν νησιά μας. 

Ισχυρίζονται ότι πρόκειται για εδάφη τους που πρέπει να «απελευθερώσουν», βομβαρδίζουν επικοινωνιακά την κοινή γνώμη της χώρας τους με αυτή τη βεβαιότητα και δημιουργούν το πλαίσιο εάν συμβεί ποτέ μια πολεμική αναμέτρηση στο Αιγαίο, να είναι πεπεισμένοι ότι δεν πραγματοποιούν εισβολή αλλά «απελευθερωτική επιχείρηση». 

Ουμίτ Γιαλίμ ο «πατέρας» της θεωρίας συνωμοσίας 

Ο Ουμίτ Γιαλίμ, συνταγματάρχης ε.α. και πρώην γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Αμύνης, λίγο μετά το 2010 άρχισε να διαδίδει τη θεωρία συνωμοσίας ότι η Ελλάδα μεταξύ των ετών 2004-2014 «κατέλαβε τουρκικά νησιά». 

Τα 18 ελληνικά νησιά που θέλουν να κατακτήσουν οι Τούρκοι είναι τα ακόλουθα: Βόρειο Αιγαίο: Φούρνοι, Θύμαινα, Οινούσες, Ανατολικό Αιγαίο: Παναγιά, Κεντρικό Αιγαίο: Καλόγεροι, Κρητικό Πέλαγος: Διονυσάδες, Κουφονήσι, Γαϊδουρονήσι, Γαύδος, Δωδεκάνησα: Αρκιοί, Αγαθονήσι, Κίναρος, Φαρμακονήσι, Καλόλιμνος, Πλάτη, Γυαλί, Λέβιθα, Σύρνα.

https://www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: