Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

ΗΠΑ: Χωρίς υφαλοκρηπίδα οι βραχονησίδες! Μόνη απάντηση τα 12 μίλια

ΗΠΑ: Χωρίς υφαλοκρηπίδα οι βραχονησίδες! Μόνη απάντηση τα 12 μίλια
Μέσα στα πλαίσια της επισκέψεως Μητσοτάκη δυστυχώς, διατυπώθηκε πάλι η αμερικανική θέση ότι οι βραχονησίδες δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. 
Μία θέση την οποία είχε ευθέως διατυπώσει πριν ένα μήνα στην Αθήνα ο Πάιατ: “Στο ΑΠΕ - ΜΠΕ στις 12-12-2019 ο Αμερικανός Πρέσβης προσέχοντας τις λέξεις του, μίλησε για υφαλοκρηπίδα μόνο των "κατοικημένων νησιών" (βλέπε Κρήτη) και άρα όχι των λεγόμενων "βραχονησίδων", οι οποίες όμως είναι χιλιάδες στις θάλασσές μας και παίζουν ζωτικό ρόλο για τα όρια υποθαλάσσιας (υφαλοκρηπίδα) και θαλάσσιας (ΑΟΖ) οικονομικής αποκλειστικής εκμετάλλευσης!”. 
Από την πλευρά τους οι Τούρκοι διεκδικούν 130 βραχονησίδες στο Αιγαίο και θυμίζουμε την σχετική είδηση πριν από δύο ολόκληρα χρόνια: “03.02.2017: Αμφισβητεί 130 βραχονησίδες η Άγκυρα: Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε η Άγκυρα, μετά την κλιμάκωση των τελευταίων ημερών, αυτή τη φορά δια στόματος του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα έκανε λόγο για 130 βραχονησίδες στο Αιγαίο που είναι «υπό αμφισβήτηση»…”
Η αποδοχή της αμερικανικής θέσεως ότι δεν έχουν υφαλοκρηπίδα οι βραχονησίδες αλλάζει δραματικά τα δεδομένα της ΑΟΖ και δείχνει ότι οι ΗΠΑ δεν στηρίζουν την Ελλάδα στις διαφορές τους με την Τουρκία!
Η μόνη εθνική απάντηση που θα μπορούσε να υπάρξει είναι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια όπως έχουμε δικαίωμα από το Διεθνές Δίκαιο! Η ενέργεια αυτή ανατρέπει πλήρως τα σχέδια της Τουρκίας για ΑΟΖ και για συγκυριαρχία στο Αιγαίο.
http://www.xrisiavgi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: