Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Τούρκοι πρωταθλητές σε πλαστά προϊόντα, λαθρεμπόριο…

Παράδεισος της… «μαϊμούς» έχει καταντήσει η τουρκική αγορά εάν κανείς πιστέψει την είδηση στο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας Cihan, αφού παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, έχουν «περιοριστεί» στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, αποτυγχάνοντας να ξεπεράσουν μόνο τους Κινέζους, μια αχανής χώρα βέβαια, με πληθυσμό 15 φορές αυτόν της Τουρκίας.
Μόνο που ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από το ταμείο! Το μόνο που λείπει είναι να εντάξει ο Ερντογάν την πρωτιά στους στόχους εν όψει 2023… Ε λοιπόν, αυτό δε συμβαίνει μόνο με τα δερμάτινα αλλά είναι γενικευμένη πρακτική, με τη συνολική αγορά να ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 10,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού, αφού με αυτά, η αγορά ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πόσες φορές δεν έχουν διαπιστώσει μετά την επιστροφή τους, Έλληνες ταξιδιώτες στην Κωνσταντινούπολη, ότι τα περίφημα «δερμάτινα» που αγόρασαν, δεν ήταν από… δέρμα; Τα στοιχεία για το ύψος της αγοράς αυτής προέρχονται από τον Οργανισμό BASCAP (Business Action to Stop Counterfeiting and Piracy), που δραστηριοποιείται για την κατάχρηση της πνευματικής ιδιοκτησίας σε κάθε λογής προϊόντα.

Μέρος μόνο της εξήγησης για το φαινόμενο αυτό στην Τουρκία, είναι οι υπερβολικοί φόροι που επιβάλλονται στα εισαγόμενα προϊόντα. Μπορεί η τουρκική οικονομία να έχει επιδείξει για σειρά ετών δυναμισμό, το πρόβλημα της μη παραγωγής υψηλής ποιότητας προϊόντων σε μαζική κλίμακα, συμβάλει και αυτό στη γενίκευση της παραχάραξης και ιδιοποίησης…
Σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής αστυνομίας τα οποία αποδέσμευσε η τουρκική αστυνομία το 2014, κατασχέθηκαν προϊόντα αξίας 1,584 δισεκατομμυρίων δολαρίων από λαθρεμπόριο το 2013. Επίσης, 17,4 εκατομμύρια λίτρα καυσίμου, 108,2 εκατομμύρια κουτιά με λαθραία τσιγάρα, 397.490 κινητά τηλέφωνα, αλλά και 9,2 εκατομμύρια κιβώτια με μπουκάλια αναψυκτικών. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα λαθραία κιβώτια με φαρμακευτικά σκευάσματα… Εντυπωσιακή συγκομιδή.
http://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: