Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Η αποσταθεροποίηση της Βόρειας Αφρικής και ο ρόλος της Μπόκο Χαράμ

Η αποσταθεροποίηση της Βόρειας Αφρικής και ο ρόλος της Μπόκο Χαράμ
Η Μπόκο Χαράμ είναι από τις πλέον βίαιες και βάρβαρες ισλαμικές οργανώσεις της Αφρικής. Μόνο το 2014 σε επιδρομές και επιθέσεις που έχει πραγματοποιήσει σε σχολεία, εκκλησίες και εμπορικά κέντρα έχει σκοτώσει πάνω από 2.000 ανθρώπους. Η οργάνωση έχει στην διάθεση της σύγχρονο οπλισμό που αποδεδειγμένα προέρχεται από τις αποθήκες οπλισμού της Λιβύης, οι οποίες λεηλατήθηκαν από την Αλ Κάϊντα Βορείου Αφρικής μετά την επέμβαση των νατοϊκών δυνάμεων για την ανατροπή του Καντάφι. Επίσης φημολογείται έντονα ότι η οργάνωση αυτή χρηματοδοτείται από την CIA και την μυστική υπηρεσία Al Mukhabarat Al Aamah της Σαουδικής Αραβίας, ενώ λέγεται ότι η Σαουδική Αραβία είχε εκπαιδεύσει τους τρομοκράτες της AQIM (Al Qaida in the Islamic Maghreb)  και οι οποίοι εν συνεχεία εκπαίδευσαν την Μπόκο Χαράμ. Επίσης υπάρχουν πληροφορίες ότι η Μπόκο Χαράμ έχει δεσμούς με την τρομοκρατική οργάνωση Αλ Σαμπάαμπ της Σομαλίας και των πειρατών που δρουν στην θαλάσσια περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.
Φαινομενικά λοιπόν η τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ εμφανίστηκε στην Νιγηρία με την ικανότητα να πραγματοποιεί επιθέσεις ευρείας κλίμακας τόσο στην ενδοχώρα όσο και σε μεγάλες πόλεις της πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής. Να υπενθυμίσουμε ότι η Νιγηρία είναι από τις μεγαλύτερες οικονομίες  της Αφρικής και η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου της ηπείρου, κατέχοντας το 3,5% των παγκοσμίων αποθεμάτων.  Πολλοί δικαιολογημένα αναρωτήθηκαν για τον σκοπό και την προέλευση αυτής της οργάνωσης και πως κατάφερε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει μια τόσο ισχυρή απειλή. Μια  εξέταση των δραστηριοτήτων των ΗΠΑ στην Λιβύη, μετά την εξόντωση του Καντάφι και την διάλυση της χώρας, μας δίνει απαντήσεις στις δικαιολογημένες απορίες μας.
Στην Λιβύη η Ουάσιγκτον και οι μυστικές της υπηρεσίες έχουν ευθυγραμμιστεί και υποστηρίζουν τους τζιχαντιστές που έπαιξαν ενεργό ρόλο στην ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι, ενώ στην Βεγγάζη έχει εγκατασταθεί ο μεγαλύτερος σταθμός της CIA στην βόρεια Αφρική. Όπως στην Λιβύη με την Αλ Κάϊντα Βορείου Αφρικής, έτσι και στην Νιγηρία ο πραγματικός στόχος των ΗΠΑ είναι η αποσταθεροποίηση της χώρας μέσω της Μπόκο Χαράμ, ούτως ώστε να δικαιολογηθεί η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων και να εμποδιστεί η οποιαδήποτε εξάπλωση οικονομικών συμφερόντων που δεν ανήκουν στο αμερικανοσιωνιστικό κατεστημένο, όπως π.χ. κινεζικές ή ρωσικές εταιρίες που θα ήθελαν να συνεκμεταλλευθούν τους στρατηγικούς φυσικούς πόρους της περιοχής. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των Wikileaks η αμερικανική πρεσβεία στην Νιγηρία «είναι βάση λειτουργίας οικονομικής κατασκοπείας και βάση υποστήριξης και χρηματοδότησης ανατρεπτικών ομάδων και ισλαμιστών ανταρτών, έτσι ώστε να εκβιάζουν και να εξαναγκάσουν τους Νιγηριανούς να ενεργήσουν υπέρ των συμφερόντων των ΗΠΑ».
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ είναι μια συγκαλυμμένη-μυστική επιχείρηση των ΗΠΑ που συντονίζεται από την CIA στην Βεγγάζη και την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Νιγηρία. Ο στόχος της Ουάσιγκτον είναι να υποδαυλίσει την εχθρότητα και την ένταση μεταξύ των δυο μεγάλων θρησκευτικών ομάδων του πληθυσμού της Νιγηρίας, μουσουλμάνων και χριστιανών, και να οδηγήσουν την χώρα σε σεκταριστική και φυλετική βία που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια «ειρηνευτική» ξένη επέμβαση και «επίλυση» της κρίσης. Εννοείται ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις που θα επέμβουν, Αμερικανοί και πρόθυμοι σύμμαχοι, θα καταλάβουν εκείνες τις περιοχές όπου αντλείται το πετρέλαιο, ακριβώς όπως έγινε και στην Λιβύη, ενώ θα αφήσουν τον νιγηριανό λαό να αφανιστεί από τις εσωτερικές έριδες και από τους κανίβαλους τρομοκράτες.
Εδώ και δεκαετίες οι πραγματικοί στόχοι και οι προθέσεις της Ουάσιγκτον με τις ατελείωτες στρατιωτικές επεμβάσεις δεν είναι να σώσουν ανθρώπους ή να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία, αλλά πάντα να δώσουν κέρδη και εξουσία στους Αμερικανοσιωνιστές. Ποτέ οι στρατιωτικές επεμβάσεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δεν έσωσαν ανθρώπους. Μόνο σκότωσαν ανθρώπους και διέλυσαν χώρες και κρατικές οντότητες.
Γ. Λιναρδής
http://www.xryshaygh.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: