Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Ορκίστηκαν οι 300 βουλευτές που εξελέγησαν στις 17 Ιουνίου


 Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης η τελετή ορκωμοσίας των 300 βουλευτών που εξελέγησαν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Την έναρξη της συνεδρίασης για τη σύγκληση της Βουλής σε Σώμα κήρυξε ο Α' αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής Ιωάννης Τραγάκης. Στις πρώτες θέσεις της αριστερής πτέρυγας κάθισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Ακολούθησε η τελετή αγιασμού, χοροσταντούτος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και των μελών της Ιεράς Συνόδου, και αμέσως μετά ορκίστηκαν οι 300 βουλευτές.

«Καλή σας δύναμη» ευχήθηκε σε όλους τους βουλευτές ο Αρχιεπίσκοπος. Τον όρκο τους στο Κοράνι έδωσαν και οι τρεις μουσουλμάνοι βουλευτές. Την στιγμή της ορκωμοσίας τους οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν σηκώθηκαν από τις θέσεις τους.

Από την ορκωμοσία απουσίαζε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καθώς, μετά την πρόσφατη εγχείρηση στο μάτι του, οι γιατροί του έχουν συστήσει να παραμένει κλινήρης για μια εβδομάδα.

Επίσης, στην ορκωμοσία δεν παρίσταντο οι υπουργοί της ΝΔ που συνοδεύουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης και Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, που συμμετέχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Αύριο, Παρασκευή, η Βουλή θα συνεδριάσει (ώρα 11:00) με αντικείμενο την εκλογή του νέου προεδρείου, με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη να είναι ο προτεινόμενος από τη ΝΔ πρόεδρος του Σώματος.

Προς επίλυση παραμένει το θέμα του έβδομου αντιπροέδρου, που «προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης» δηλαδή τη Χρυσή Αυγή.

Οι βουλευτές της ΧΑ, μόνοι τους, δεν επαρκούν για την πλειοψηφία του άρθρου 67 του Συντάγματος (όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής για την εκλογή των αντιπροέδρων), εκτός εάν θεωρηθεί «πλειοψηφία» ο οποιοσδήποτε αριθμός θετικών ψήφων, καθώς για τις θέσεις των αντιπροέδρων δεν υπάρχουν ανθυποψήφιοι.

Εξ άλλου, φαίνεται πως υπάρχουν σκέψεις μεταξύ των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής να υποστηρίξουν υποψηφιότητα Β.Πολύδωρα, κόντρα σε εκείνη του Ευ.Μεϊμαράκη.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: