Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Δίκη για τον βιασμό της 12χρονης: Η ανατομία της εισαγγελικής πρότασης που προκαλεί αντιδράσεις!

 

protothema.gr_Δεκάδες σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος ενός 12χρονου κοριτσιού. 26 κατηγορούμενοι που δικάζονται για τη βάναυση -και με διάφορες μορφές- κακοποίηση αυτού του παιδιού.

Τρεις τακτικοί δικαστές και τέσσερις ένορκοι, οι οποίοι για περίπου δύο μήνες συνεδριάζουν πίσω από κλειστές πόρτες για να αποδώσουν Δικαιοσύνη. Και μια εισαγγελική πρόταση επί της ενοχής των 26 κατηγορουμένων της υπόθεσης, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις και σφοδρή κριτική. Η εισαγγελέας της μεγάλης δίκης για την υπόθεση του Κολωνού επικρίθηκε επειδή ζήτησε την απαλλαγή του 55χρονου Ηλία Μίχου για τρία από τα τέσσερα βαριά αδικήματα που αντιμετωπίζει, ανάμεσά τους και αυτό του βιασμού του ανήλικου κοριτσιού, αλλά και επειδή πρότεινε τον πλήρη κολασμό της μητέρας της ανήλικης.

Η εισαγγελική πρόταση αποτέλεσε μάλιστα πεδίο αντεγκλήσεων ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο, ενώ και στο Εφετείο της Αθήνας, όπου διεξάγεται η δίκη, πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Τι πραγματικά έχει συμβεί με την πρόταση της εισαγγελέως; Τι εκτιμούν νομικοί με την όποια γνώση μπορεί να έχουν για τα αποδεικτικά στοιχεία που εισφέρθηκαν στην κεκλεισμένων των θυρών δίκη; Τι έπεται στην υπόθεση της 12χρονης;

Η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση του Κολωνού διεξήχθη χωρίς την παρουσία κοινού και δημοσιογράφων. Η απόφαση για κεκλεισμένων των θυρών διεξαγωγή της διαδικασίας ελήφθη από το δικαστήριο προκειμένου να προστατευθεί το ανήλικο θύμα από κάθε έκθεση και δημοσιότητα. Πίσω λοιπόν από τις κλειστές πόρτες του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, και αφού η αποδεικτική διαδικασία ολοκληρώθηκε, η εισαγγελέας κλήθηκε να προτείνει επί της ενοχής ή μη των κατηγορουμένων, ερμηνεύοντας τον νόμο και αποτιμώντας τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ακροατήριο.

Με την πρότασή της, η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την απαλλαγή του Μίχου για το αδίκημα του βιασμού του παιδιού, της μαστροπείας με τη μορφή του εξαναγκασμού, αλλά και της εμπορίας ανθρώπων. Αντίθετα, η εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχτεί ένοχος ο 55χρονος για τέσσερα άλλα αδικήματα. Αυτά είναι: διακεκριμένη περίπτωση κατάχρησης ανηλίκου, κατοχή πορνογραφικού υλικού με ανήλικο κάτω των 12 ετών και διευκόλυνση της ανήλικης να εκδίδεται, αδίκημα που συνιστά μία μορφή μαστροπείας. Αν η πρόταση της εισαγγελέως για τον Μίχο γίνει δεκτή ως έχει από το δικαστήριο, τότε ο 55χρονος θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια ποινή η οποία κατά συγχώνευση μπορεί να φτάνει ή και να ξεπερνά τα 20 έτη. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: