Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Έχει ποτέ κόψει κόμματα από τις εκλογές ο Άρειος Πάγος;

 

Έχει ποτέ κόψει κόμματα από τις εκλογές ο Άρειος Πάγος; 

Πρώτη φορά έγινε αναφορά στην περίπτωση ο Άρειος Πάγος να κόψει το ψηφοδέλτιο της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ στις Ευρωεκλογές του 2014, μάλιστα, η γνωστή Ιωάννα Μάνδρου το είχε αναγγείλει σαν είδηση. Τελικά αυτό δεν συνέβη. Έχουμε όμως συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου ο Άρειος Πάγος με επίκληση του άρθρου 29 του Συντάγματος έκοψε κόμματα από τις εκλογές και σας παραθέτουμε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

“02 Σεπτεμβρίου 2007: Το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Δ. Λοβέρδος, μέλη οι αρεοπαγίτες: Β. Ρήγας, Δ. Δαλιάνης και Δ. Πατινίδης και εισηγητής ο Ι. Τέντες) με την υπ΄ αριθμ. 4/2007 απόφασή του προέβη στην ανακήρυξη των κομμάτων … Ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι ο μεμονωμένος υποψήφιος Αθανάσιος Δασκαλόπουλος, ανακηρύσσεται ως μεμονωμένος υποψήφιος “χωρίς το δηλωθέν όνομα “Νέος Φασισμός“ γιατί αυτό αντίκειται στην διάταξη του άρθρου 37 παράγραφος 5γ του ΠΔ 96/2007, συνδυαζόμενη με τη διάταξη του άρθρου 29 παράγραφος 1 του Συντάγματος”. 

“To Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου, σε συνεδρίασή του, ανακήρυξε τα 20 κόμματα, συνασπισμούς κομμάτων και μεμονωμένους υποψήφιους, οι οποίοι μπορούν να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004. Παράλληλα, κρίθηκε ότι ο Αθ. Δασκαλόπουλος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το τίτλο «Νέα Δικτατορία», σύμφωνα με τη δήλωση που είχε καταθέσει στην Εισαγγελία ΑΠ.”

https://xrisiavgi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: