Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, η δέσμια του καρτέλ των τροφίμων κυβέρνηση Μητσοτάκη, υποκρίνεται πως αντιμετωπίζει την ακρίβεια με «άσφαιρα» όπως το «καλάθι της νοικοκυράς» και με επιδεικτικά σώου του –καταγέλαστου!- αρμόδιου υπουργού Μπουμπούκου στα σούπερ-μάρκετ. Την ίδια ώρα, στην Ουγγαρία που η κυβέρνησή της θέλει πραγματικά να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και να πατάξει την κερδοσκοπία, λαμβάνει ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα.
Η ουγγρική κυβέρνηση, λοιπόν, επεξέτεινε τον αριθμό των βασικών τροφίμων στα οποία έβαλε πλαφόν, δηλαδή ανώτατη τιμή πώλησης. Το συγκεκριμένο μέτρο έρχεται τελευταίο σε μια αλυσίδα παρόμοιων μέτρων, τα οποία ισχύουν εδώ και έναν χρόνο στην Ουγγαρία. Για παράδειγμα, τον περυσινό Δεκέμβριο, ο Ορμπαν υποχρέωσε τα σουπερμάρκετ με τζίρο μεγαλύτερο από 250 εκατ. ευρώ να παραδίδουν τρόφιμα σε ειδικό φιλανθρωπικό ίδρυμα του κράτους, 48 ώρες πριν την «ημερομηνία λήξης» τους.
Εν συνεχεία, ο Ορμπαν έβαλε πλαφόν σε έξι βασικά τρόφιμα (όπως το ψωμί, η ζάχαρη, το αλεύρι, το στήθος κοτόπουλου κ.α.) και αύξησε τη φορολογία των σουπερμάρκετ, ανεβάζοντας τους φορολογικούς συντελεστές από το 2,7% στο 4,1%. Τελευταία, επέβαλε πλαφόν στην τιμή της πατάτας και στην τιμή των αυγών.
Με την συγκεκριμένη φιλολαϊκή πολιτική του, ο Όρμπαν δυσαρέστησε σφόδρα το καρτέλ των μεγάλων αλυσίδων σούπερ-μάρκετ, που δεν μπορούν πλέον να κερδοσκοπήσουν εις βάρος του ουγγρικού λαού.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το γνωστό περιοδικό Politico, αυτά τα μέτρα πλήττουν γερμανικούς, βρετανικούς και γαλλικούς κολοσσούς του λιανεμπορίου, όπως είναι οι αλυσίδες Aldi και Lidl, η Tesco και η Auchan, εκπρόσωποι των οποίων… κλάφτηκαν, υποστηρίζοντας ότι πίσω από τις κινήσεις του Ορμπαν υπάρχει… δόλος, κι ότι απώτατος στόχος του είναι η εκδίωξή τους από την Ουγγαρία.
Με το θέμα ασχολήθηκε και η Corriere della Sera, που λειτουργώντας ως όργανο του καρτέλ των τροφίμων, υποστήριξε ότι όλα αυτά «δεν φαίνονται και πολύ ταιριαστά με τις αρχές της ευρωπαϊκής αγοράς», κι ότι έτσι «υπονομεύονται τα ίδια τα θεμέλια της ΕΕ». Κάλεσε δε την Κομισιόν να λάβει μέτρα κατά της Ουγγαρίας, γιατί «υπάρχει κίνδυνος να γίνει το κακό παράδειγμα και για άλλες χώρες-μέλη της EE».
Βέβαια, αν τολμήσει η Κομισιόν να πάρει μέτρα κατά του Όρμπαν και υπέρ του καρτέλ των αδίστακτων κερδοσκόπων, θα βρει απέναντί της σύσσωμο τον ουγγρικό λαό. Και δε θέλει και πολύ ο Όρμπαν να προχωρήσει σε Hungar-exit, δηλαδή σε έξοδο της Ουγγαρίας από το λησταρχείο της ΕΕ. Γι’ αυτό, η Κομισιόν «κάνει το κορόιδο» και «καταπίνει» τα φιλολαϊκά μέτρα του Όρμπαν, καθώς δεν υπάρχουν αναλόγου μεγέθους ηγέτες στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, να εφαρμόσουν παρόμοια μέτρα!
A.B.
https://koinonikosethnikismos.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου