Ήταν αρχές του 1946, όταν ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Ρέντης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση είχε συντάξει νόμο για περιορισμένη εκκαθάριση και συνοπτικό έλεγχο των εκλογικών καταλόγων (13/1/1946), δίνοντας χρονικό όριο είκοσι ημερών.
Στις 16 Ιανουαρίου 1946, οι αριστερές εφημερίδες, δημοσίευαν την εντολή του Ε.Α.Μ. προς τους οπαδούς του, να εγγράφονται μαζικά στους εκλογικούς καταλόγους: «κάθε δημοκρατικός πολίτης όφειλε να αποκτήσει εκλογικό βιβλιάριο». Που να φανταστούν οι «δημοκρατικοί πολίτες» την παγίδα που τους έστηνε η κουκουέδικη ηγεσία!
Στα τέλη Ιανουαρίου 1946, ο Θ. Σοφούλης ανακοίνωσε τη διενέργεια εκλογών στις 31 Μαρτίου 1946, αλλά ο συνασπισμός κομμάτων του Ε.Α.Μ. (στην ουσία του Κ.Κ.Ε. και κάποιων κομμάτων-σφραγίδων), αποφάσισε… αποχή από τις εκλογές!
Πράγματι, οι κουκουέδες απείχαν και τη νύχτα της 30ης προς 31η Μαρτίου, συμμορίτες έκαναν επίθεση στον Αστυνομικό Σταθμό Λιτοχώρου, σηματοδοτώντας την έναρξη του συμμοριτοπολέμου!
Αργότερα, η απόφαση του Ζαχαριάδη για αποχή από τις εκλογές στηλιτεύτηκε ως «λάθος».
Πιο συγκεκριμένα, το 1964 ο Κ. Κολιγιάννης, Α’ Γραμματέας του Κ.Κ.Ε., είπε στο 8ο Συνέδριο του κόμματος (Σεπτέμβριος 1964):
«Η αποχή υπήρξε από τα σοβαρότερα λάθη τακτικής του κόμματος… Η Κεντρική Επιτροπή, ξεκινώντας λαθεμένα από την ιδέα πως υπήρχε στη χώρα επαναστατική κατάσταση, αποφάσισε να μη πάρει μέρος στις εκλογές και στράφηκε προς την κατεύθυνση της ένοπλης πάλης».
Μαζί του συμφώνησαν και οι σύνεδροι: «Η μοναδική, συνεπώς , σωστή πολιτική ήταν η συμμετοχή με όλες τις δυνάμεις στις εκλογές… Η αποχή από τις εκλογές, αποτελεί λάθος καθοριστικής σημασίας με βαρύτατες συνέπειες για το κόμμα και το δημοκρατικό κίνημα…».
Επρόκειτο όμως περί απλού «λάθους» ή περί σκοπίμου λάθους; Προφανώς ισχύει το δεύτερο! Η ηγεσία του ΚΚΕ κάρφωσε σκοπίμως στο κράτος όλους τους κομμουνιστές (όσους είχαν κενό το εκλογικό τους βιβλιάριο στις συγκεκριμένες εκλογές), αφήνοντάς τους την επιλογή ή να βγουν στο βουνό ή να υποστούν διώξεις!
https://ethnikismos.net
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου