Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΥ: ΤΡΕΙΣ ΚΙ Ο ΚΟΥΚΟΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ «ΧΟΥΝΤΑ»!

Μας τα’ πρηξαν τις προηγούμενες ημέρες οι διάφοροι καθεστωτικοί με την δήθεν «παλαϊκή αντίσταση» στο καθεστώς της 21ης Απριλίου – όπως και κάθε χρόνο, άλλωστε…
Ωστόσο, βρέθηκε κι ένας πραγματικός αντιστασιακός, ο κομμουνιστής Περικλής Κοροβέσης (πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος έβαλε το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις. Ιδού πόσοι ήταν οι αντιστασιακοί:
«Μετά τη μεταπολίτευση, έγινε πολύς λόγος για την ηρωική αντίσταση του ελληνικού λαού απέναντι στο φασιστικό καθεστώς της χούντας. Και όλα τα κόμματα διεκδικούσαν τη μερίδα του λέοντος. Αλλά κάποιοι που έζησαν κάθε μέρα και κάθε στιγμή εκείνης της περιόδου και ήταν ενεργοί εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος έχουν διαφορετική εικόνα: μετριούνταν κι έβγαιναν τρεις κι ο κούκος. Τελικά πόσοι άνθρωποι αντιστάθηκαν με την όποια μορφή εναντίον της χούντας; […] Κάναμε έναν πρόχειρο απολογισμό για το περίπου πόσοι ήταν αυτοί που πήραν ενεργό μέρος. Υπολογίσαμε πως το μάξιμουμ ήταν δυόμισι-τρεις χιλιάδες. Μαζί με αυτούς που άκουγαν κρυφά τα ξένα ραδιόφωνα στα βραχέα, αυτούς που πιάστηκαν την πρώτη μέρα της δικτατορίας χωρίς να προλάβουν να κάνουν τίποτα, ακόμα και αυτούς που αναγκάστηκαν να διαφύγουν στο εξωτερικό, ίσως βγουν αρκετές χιλιάδες. […] Η μεγάλη πλειονότητα αυτού του λαού ανέχτηκε τους συνταγματάρχες».
https://ethnikismos.net

ΚΑΜΜΕΝΕ, ΚΑΜΜΕΝΕ, ΤΟ’ ΜΑΘΕΣ ΤΟ ΝΕΟ; 71 ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ!

Αν πιστέψουμε τον ταρατατζούμ-τζουμ-τζουμ υπουργοπάνο Καμμένο, από τότε που ήρθε στην εξουσία η «πρώτη φορά αριστερά» δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και σε κάθε τουρκική πρόκληση υπάρχει άμεση ελληνική απάντηση.
Μόνο που, άλλο οι… φουστανελιές του Καμμένου (και των -διορισμένων στο δημόσιο- «εθνικοφρόνων» διαδικτυακών παπαγάλων του – ρε ουστ!…) κι άλλο η πραγματικότητα.
Η οποία είναι, ότι όποτε γουστάρουν (και γουστάρουν συχνά, πολύ συχνά, σχεδόν κάθε μέρα…) οι Τουρκαλάδες κάνουν πάρτι στο Αιγαίο, σε αέρα και θάλασσα, υπό την ανοχή των τουρλοκωλιασμένων (στα τέσσερα, στα τέσσερα!) γραικύλων των Αθηνών.
Έτσι, 71 (!!!) παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου είχαμε χθες, μέσα σε μια μέρα.
Πέραν των 71 παραβιάσεων του ελληνικού FIR, τα αεροσκάφη της τουρκικής Αεροπορίας προέβησαν και σε τέσσερις παραβάσεις Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας ενώ σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ στο δρώμενο συμμετείχε και ένα τουρκικό ελικόπτερο…   
(ΥΓ): Μωρή ρόμπες, σεις δε διαρρέατε εδώ και καιρό, πως οι Τουρκαλάδες προκαλούν μόνο και μόνο για να το παίζει μάγκας ο Ερντογάν Πασάς, λόγω του δημοψηφίσματος; Το δημοψήφισμα πέρασε, αλλά οι προκλήσεις συνεχίζονται. Γιατί άραγε; Μήπως γιατί ο Πασάς σας ξέρει πολύ καλά με ποιους έχει να κάνει;
https://ethnikismos.net

2,4 τρισ.ευρώ η αξία του ορυκτού πλούτου στην Ελλάδα! - Ο λόγος που την «έδεσαν» με Μνημόνια



2,4 τρισ.ευρώ είναι η αξία του ορυκτού πλούτου στην Ελλάδα χωρίς όμως να υπολογίζονται οι υδρογονάνθρακες και πέον είναι εμφανής ο λόγος που την «έδεσαν» με Μνημόνια για μισό... αιών.
Ένα από τα μεγαλύτερα, στον ευρωπαϊκό χώρο, κοιτάσματα χρυσού και άλλων ορυκτών υλών βρίσκεται στη ΒΑ Χαλκιδική όπου υπολογίζεται ότι υπάρχουν "θαμμένοι", περίπου 160 τόνοι χρυσό, 2.000 τόνοι άργυρο, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο τόνοι μόλυβδο και ψευδάργυρο και πάνω από 1 εκατομμύριο τόνοι χαλκός.
Τη διαπίστωση έκανε ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Μιχάλης Βαβελίδης στο περιθώριο ημερίδας που διοργανώθηκε σήμερα, με θέμα "Αναζήτηση και εκμετάλλευση ορυκτών πρώτων υλών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα", από το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ και το Aristotle University of Thessaloniki Student Chapter της Society of Economic Geologists.
 
«Στο Στρατώνι, τις Σκουριές και την Ολυμπιάδα, βρίσκονται από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα στον ευρωπαϊκό χώρο. Βέβαια, η εξόρυξη γενικότερα είναι εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία- υπολογίζεται ότι από τον εντοπισμό μέχρι την εξόρυξη ενός κοιτάσματος, στοιχίζει 400 εκατομμύρια δολάρια- και θα πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί μεγάλη προσοχή στην προστασία του περιβάλλοντος, με την τήρηση της νομοθεσίας», ανέφερε ο κ.Βαβελίδης προσθέτοντας ότι, ο χρυσός της Χαλκιδικής χρησιμοποιήθηκε από την προϊστορική εποχή, ενώ από την περιοχή προέρχονται ο χρυσός και ο άργυρος που βρίσκονται στην φαρέτρα του Φιλίππου του Β' και στην ασπίδα του.
Στα 2,4 τρισ. ευρώ η αξία του ελληνικού ορυκτού πλούτου
Σε 2,4 τρισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται η ακαθάριστη αξία, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, του ελληνικού ορυκτού πλούτου, όπως ανέφερε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Ανέστης Φιλιππίδης, ο οποίος στην ημερίδα έκανε μία συνοπτική αποτίμηση των ορυκτών πόρων της Ελλάδας, σχετικά με τα αποθέματα και την αξία τους.
 
«Από το σύνολο του ορυκτού πλούτου, εμείς δυστυχώς εκμεταλλευόμαστε μόλις το 0,15%. Έχουμε γύρω στα 24 πολύ σημαντικά βιομηχανικά ορυκτά που είναι καταπληκτικός αριθμός αν σκεφτούμε την έκταση της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Φιλιπίδης, τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί σημασία στον ορυκτό πλούτο, «διότι πέρα από το οικονομικό σκέλος, είναι και μια πολιτική, γεωπολιτική δύναμη, αφού αρκετοί πόλεμοι έχουν γίνει και αρκετά σύνορα δεν έχουν κλείσει μεταξύ κρατών μελών γιατί δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για μία μικρή λωρίδα εδάφους, η οποία είχε σοβαρό ορυκτό πλούτο».
πηγή

Ο Τσίπρας εμφανίσθηκε στον Χατζηνικολάου σε ένα θέατρο του παραλόγου και μοίρασε «θα» με το τσουβάλι!

260417 TSIPRASΤόσα χρόνια θεατές στο ίδιο έργο και ακόμη αναμασούν τα ίδια επιχειρήματα. Αυτή τη φορά είναι οι “αριστεροί “, αύριο θα είναι οι νεοφιλελέ και μεθαύριο κάποιοι άλλοι. Το παραμύθι παραμένει ίδιο, απλώς αλλάζουν οι εκάστοτε πρωταγωνιστές του…
Την πολιτική και επικοινωνιακή επιχείρηση προετοιμασίας της κοινής γνώμης για το νέο επώδυνο συμβιβασμό με τους δανειστές, που θα κάνει η κυβέρνηση για να κλείσει επιτέλους η δεύτερη αξιολόγηση, σηματοδοτεί η συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Τρίτης στο δελτίο ειδήσεων του Αnt1 (και τον Νίκο Χατζηνικολάου). Από τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν με τα τεχνικά κλιμάκια διαφαίνεται ότι η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει στην πραγματικότητα ένα νέο σκληρό πλαίσιο προσαρμογής και «μεταρρυθμίσεων», που μοιάζουν περισσότερο με τέταρτο μνημόνιο -χωρίς λεφτά-, παρά με ο,τιδήποτε άλλο. Υπό αυτή την έννοια και με δεδομένη την πολιτική, κοινωνική και εσωκομματική πίεση, ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο ίδιος να σηκώσει το βάρος της υπεράσπισης των όσων θα αποδεχθεί η κυβέρνηση και θα πρέπει να ψηφίσει η Βουλή.
Ο Τσίπρας, αφού προέβλεψε ότι η συμφωνία θα κλείσει στο Εurogroupτης 22ας Μαΐου, ανέλαβε να διευκρινίσει τι ακριβώς θα προβλέπει αυτή και πως πιστεύει η κυβέρνηση ότι θα εξελιχθούν, με θετικό τρόπο, τα πράγματα στη συνέχεια.
Ουσιαστικά η παρέμβαση του πρωθυπουργού, σήμανε και μία ρεαλιστική στροφή. Κατ’ αρχάς έβαλε τέλος στα όνειρα κάποιων για το χρέος, -η ψήφιση των μέτρων θα γίνει χωρίς να προηγηθεί συμφωνία για την ελάφρυνσή του, αλλά είναι προϋπόθεση για την επίτευξή της. «Θα ψηφίσουμε τα μέτρα για να πάρουμε λύση για το χρέος. Και μια κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω μέτρα αν δεν τηρείται η συμφωνία. Το έχω ξανακάνει».
Απότομα προσγείωθηκαν και οι αφελείς που περιμένουν τα λεγόμενα αντίμετρα ως σοβαρό αντίβαρο στη λιτότητα. Είπε ότι θα εφαρμοστούν εφόσον έχουμε πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους -δηλαδή 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον!
«Ήθελαν να πάει η ευθύνη στην Ελλάδα. Ήθελαν να πούμε ότι δεν δεχόμαστε τίποτα και δεν πάμε συμβιβασμό για να πουν ότι φταίει η Ελλάδα που δεν κάνει μεταρρυθμίσεις» προαπσθώντας να μας πείσει ότι έκανε σκληρή διαπραγμάτευση.
Και τέλος ως θαυμαστής του Ανδρέα υποσχέθηκε ότι τα νέα μέτρα λιτότητας δεν θα  εφαρμοστούν (από το 2019) εάν στο μεταξύ δεν δοθούν στη χώρα συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Και διαβεβαίωσε ότι η συμφωνία θα οδηγήσει τη χώρα στις αγορές.
http://www.elkosmos.gr

Ο Τράμπ μίλησε για «μια από τις χειρότερες ωμότητες» των Τούρκων έναντι των Αρμενίων, σφοδρές αντιδράσεις από τον Ερντογάν

260417 GENOKTONIAΤην οργή της Τουρκίας προκάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όταν τη Δευτέρα χαρακτήρισε τη σφαγή των Αρμενίων το 1915 «μια από τις χειρότερες μαζικές ωμότητες του 20ου αιώνα», αποφεύγοντας όμως να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία».
Με την ευκαιρία της 24ης Απριλίου, επετείου της γενοκτονίας των Αρμενίων, ο Τραμπ «ενώθηκε με την αρμένικη κοινότητα των ΗΠΑ και όλου του κόσμου στο πένθος για την απώλεια ζωών αθώων και για τα δεινά που υπέστησαν τόσοι πολλοί» άνθρωποι.
«Σήμερα θυμόμαστε και τιμάμε τη μνήμη αυτών που υπέφεραν στη διάρκεια (…) μιας από τις χειρότερες μαζικές ωμότητες του 20ου αιώνα», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος. «Πρέπει να θυμόμαστε τις ωμότητες ώστε να αποφεύγουμε να επαναληφθούν».
«Από το 1915 ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν και περπάτησαν μέχρι να πεθάνουν στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», σημείωσε ο Τραμπ.
Ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι δολοφονήθηκαν συστηματικά την περίοδο εκείνη και πολλοί ιστορικοί καθώς και περισσότερες από 20 χώρες αναγνωρίζουν τη γενοκτονία των Αρμενίων.
Από την πλευρά της η Τουρκία επισημαίνει ότι οι θάνατοι αυτοί οφείλονταν στον εμφύλιο πόλεμο και τον λιμό, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 300.000 με 500.000 Αρμένιοι και άλλοι τόσοι Τούρκοι.
Η αναγνώριση της «επώδυνης Ιστορίας», εκτίμησε ο Τραμπ είναι «ένα κρίσιμης σημασίας βήμα για την ανοικοδόμηση ενός πιο δίκαιου και ανεκτικού μέλλοντος».
Η Άγκυρα επέκρινε «την παραπληροφόρηση» και «τους κακούς ορισμούς» του Αμερικανού προέδρου. «Αναμένουμε από την αμερικανική κυβέρνηση να μην επικυρώνει μια προκατειλημμένη εκδοχή της Ιστορίας» και «να λαμβάνει υπόψη της τα δεινά που υπέστησαν όλες οι πλευρές», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ωστόσο ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι ο Τραμπ δεν χρησιμοποίησε ποτέ τη λέξη «γενοκτονία».
Ο Μπαράκ Ομπάμα, που είχε δεσμευθεί να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο έπειτα από οκτώ χρόνια στην εξουσία, στη διάρκεια των οποίων δεν τήρησε την υπόσχεσή του προκειμένου να διατηρήσει τις καλές σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία.
http://www.elkosmos.gr

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Δεν μπορεί να ξέρει ο N. Μιχαλολιάκος τι κάνει κάθε Βουλευτής και οπαδός του κόμματος» κατέθεσε ο ανταποκριτής του Mega


Στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού διεξήχθη σήμερα η πρώτη συνεδρίαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής μετά τη δεκαήμερη διακοπή λόγω της Λαμπρής.

Ως μάρτυρας κατέθεσε ο 47χρονος Παναγιώτης Τσακανίκας, δημοσιογράφος-ανταποκριτής του Mega κατά το παρελθόν και τα τελευταία χρόνια διαχειριστής της ιστοσελίδας  agriniopress.gr.
Ο Τσακανίκας συνέχισε το μπαράζ καταθέσεων από μάρτυρες κατηγορίας οι οποίοι όχι μόνο δεν στηρίζουν, αλλά ευθέως αποδυναμώνουν το κατηγορητήριο.

Πρώτον, διότι αναφέρονται σε υποθέσεις που συνιστούν πλημμελήματα, άρα δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης η οποία προϋποθέτει πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

Δεύτερον, διότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι οι επιμέρους πράξεις συνδέονται με το κόμμα, ούτε οι μάρτυρες γνωρίζουν κάποιο πραγματικό περιστατικό που να δείχνει εμπλοκή του Αρχηγού του κόμματος ή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ως σύνολο.

Τρίτον, καταδεικνύεται η «γύμνια» του αποδεικτικού υλικού καθώς, φαίνεται ότι ελλείψει υποθέσεων που να υπάγονται πραγματικά στο άρθρο 187 ΠΚ, η Κλάπα σώρευσε πταισματικές και πλημμεληματικές παραβάσεις, μόνο και μόνο για να δείξει ότι σχημάτισε μία ογκώδη δικογραφία και εξέτασε μεγάλο αριθμό μαρτύρων.

Αυτό φάνηκε ιδιαιτέρως σε σχετική ερώτηση του συνηγόρου Γεώργιου Μιχαλόλια η οποία ετέθη αφού ο μάρτυρας ξεκίνησε να αφηγείται ότι στις 08-05-2013, άγνωστα άτομα χτύπησαν φίλο του Μπαρμπαρούση στο Νοσοκομείο του Αγρινίου, την ώρα που ο Βουλευτής βρίσκονταν εκεί μαζί με τη γυναίκα του.

Το απόγευμα της επόμενης μέρας, σύμφωνα πάντα με τον Τσακανίκα, ο Βουλευτής εθεάθη έξω από καφέ-μπαρ με την επωνυμία “Dewars” όπου συχνάζουν αντιεξουσιαστές, να έχει λογομαχία με θαμώνες.

Στο σημείο εκείνο ο συνήγορος Γ. Μιχαλόλιας υπέβαλε την ακόλουθη ερώτηση: «Τώρα, επειδή αποδώσατε πολλά θέματα στο ότι υπάρχει μία κεντρική καθοδήγηση. Η κεντρική ηγεσία της Χρυσής Αυγής γνώριζε ότι κάποιοι θα επιτεθούν στη γυναίκα του Μπαρμπαρούση στο νοσοκομείο του Αγρινίου;

Μ(μάρτυρας): Όχι. Σαφώς όχι.
Δ: Ποια η αιτία που όπως λέτε ο Βουλευτής πήγε την επόμενη μέρα έξω από το Dewars;
Μ: Θα θεώρησε ότι τα άτομα μέσα ευθύνονται για την επίθεση που δέχθηκε την προηγούμενη μέρα.
Δ: Συνδέεται αυτό με κεντρικές εντολές από την ηγεσία κατά τη γνώμη σας;
Μ: Δεν λέω ότι υπήρχε εντολή. Δεν νομίζω να γνώριζε ο Μιχαλολιάκος ότι θα κάνει φασαρία ο Μπαρμπαρούσης έξω από το Dewars.»
Επίσης, σε άλλες ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, ο Τσακανίκας απάντησε τα εξής:
«Δ: Σας απείλησε ποτέ κανένας από τη Χρυσή Αυγή; Σας έψαξε ποτέ κανένας ξανά;
Μ: Όχι.
Δ: Σας πήρε κάποιος τηλέφωνο, ήρθε κάποιος να σας πει είμαι από τη Χρυσή Αυγή φάε και δυο μπουνιές;
Μ: όχι.
Δ: Άρα μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια δεν έχει συμβεί οτιδήποτε;
Μ: Ακριβώς.

Δ: Είδατε τον κύριο Μπαρμπαρούση έξω από το Dewars;
Μ: Όχι.
Δ: Τότε στην κατάθεσή σας στην αστυνομία γιατί λέτε ότι τον είδατε εσείς ο ίδιος;
Μ: Δεν τον είδα. Από πληροφορίες το έμαθα το περιστατικό.
Δ: Ωστόσο δώσατε ένορκη κατάθεση ότι δήθεν τον είδατε εσείς ο ίδιος. Μάλιστα, στην ίδια κατάθεση  αναφέρετε και κάτι άλλο στη συνέχεια: “Μετά τον αρχικό μου αιφνιδιασμό, εκνευρίστηκα και τον έβρισα κι εγώ”. Αυτό κύριε μάρτυρα εσάς σας δείχνει φόβο; Συνάδει με άνθρωπο που είναι φοβισμένος;
M: Εγώ έτσι αντέδρασα τότε. Τον έβρισα και του είπα : “ για έλα από το γραφείο να τα πούμε”.
Δ: Με ποιες φράσεις τον βρίσατε;
Μ: Δεν θυμάμαι.
Δ: Αναφερθήκατε και σε δύο άλλα περιστατικά που έγιναν έξω το κατάστημα Dewars σε άλλα χρονικά διαστήματα. Ένα με 7-8 κρανοφόρους που προκάλεσαν φθορές στην εξωτερική πλευρά του μαγαζιού και σε ένα άλλο που μάθατε ότι κάποιοι έριξαν ισχυρά δυναμιτάκια έξω από το μαγαζί.  Το περιστατικό με τα δυναμιτάκια το είδατε;
Μ: όχι. Ήταν αργά το βράδυ και δεν πρόλαβα να δω απλά άκουσα το θόρυβο.
Δ: Αφού δεν είδατε πώς ξέρετε ποιοι το κάνανε;
Μ: Είπα εγώ ότι ξέρω; Δεν μπορώ να ξέρω ποιοι το κάνανε.
Δ: Στο άλλο περιστατικό, το πρώτο με τους 7-8 κρανοφόρους, από πού προέρχεται η πληροφόρησή σας ότι  τα αυτοκίνητα ανήκουν σε Χρυσαυγίτες;
Μ: Από αστυνομικούς.
Δ: Ποιους;
Μ: Θέλετε να τους κατονομάσω;
Δ: Ναι.
Μ: Από πληροφορίες. Από την αστυνομία γενικά.
Δ: Εσείς προσωπικά ξέρετε σε ποιους ανήκουν τα οχήματα;
Μ: όχι.
Δ: Ξέρετε ποιοι ήταν οι 7-8 κρανοφόροι;
Μ: όχι δεν γνωρίζω.
Δ: Μπορείτε να προσωποποιήσετε ευθύνες για αυτό περιστατικό;
Μ: όχι.»

Η επόμενη συνεδρίαση θα διεξαχθεί την Πέμπτη 27 Απριλίου στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών.
http://diki-xa.blogspot.gr

Μεγάλη νίκη της Χρυσής Αυγής: Ακυρώθηκε η μετεγκατάσταση λαθρομεταναστών στην πόλη του Πειραιά

Μεγάλη νίκη της Χρυσής Αυγής: Ακυρώθηκε η μετεγκατάσταση λαθρομεταναστών στην πόλη του Πειραιά
ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στην πλατεία Κοραή κατόπιν της απόφασης της δημοτικής Αρχής να μην προχωρήσει στην εν λόγω διαδικασία
Η σφοδρή αντίδραση της Χρυσής Αυγής στο να μη γίνει ο Πειραιάς γκέτο λαθρομεταναστών είχε απτά αποτελέσματα.
Σε συνάντηση που είχε ο βουλευτής Β΄ Πειραιώς, Γιάννης Λαγός με τον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη έλαβε την γραπτή δέσμευση ότι το εν λόγω πρόγραμμα των ΜΚΟ του Σόρος για μετεγκατάσταση και πρόσληψη 6.000 λαθρομεταναστών στην πόλη δεν θα προχωρήσει.
Οι θεσμικές και δυναμικές παρεμβάσεις της Χρυσής Αυγής έβαλαν φρένο στα σχέδια των ανθελλήνων και των "αλληλέγγυων" να γίνει η πόλη γκέτο λαθρομεταναστών.
Κατόπιν τούτου η προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας αναβάλλεται.

Μέλη της Χρυσής Αυγής είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί έξω από το Δημαρχείο Πειραιά.
Αμέσως μετά την αποχώρηση των μελών της Χρυσής Αυγής από τον χώρο της συγκέντρωσης τα ΜΑΤ του Σύριζα συνόδευσαν τον θλιβερό θίασο των αλληλέγγυων και των ΜΚΟ έξω από το Δημαρχείο.
http://www.xryshaygh.com

Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Η ΔΙΚΗ – ΦΙΑΣΚΟ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΚΑΙ ΤΑ.… ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΩΝ

Δεν πρόλαβαν να ανακοινωθούν οι δικάσιμοι μηνός Απριλίου και Μαΐου (οι 5 από τις 7 του Απριλίου και οι 6 από τις 10 του Μαΐου έχουν προγραμματιστεί για τον Κορυδαλλό), για την δίκη της Χρυσής Αυγής (που έχει εξελιχθεί σε μεγάλο φιάσκο…) κι έβγαλαν ανακοίνωση – καταγγελία οι στρατευμένοι κομμουνιστές συνήγοροι της πολιτικής αγωγής, ότι επιχειρείται μεταφορά της δίκης από το Εφετείο στον Κορυδαλλό.  
Και βέβαια, αυτοί επιθυμούν διακαώς Εφετείο, επειδή είναι κοντά στα Εξάρχεια κι έχουν εύκολη πρόσβαση τα αναρχοκομμουνιστικά στοιχεία, που δημιουργούν επεισόδια για να τρομοκρατούν μάρτυρες και δικαστές.
Αλλά, το (ψευδο)κράτος τι κάνει για το παρακράτος του; Χάθηκε ο κόσμος να βάλει ένα-δύο πούλμαν για να μεταφέρει τους παρακρατικούς στον Κορυδαλλό; Ή μήπως γυρεύουν… εκτός έδρας –γιατί τους πέφτει μακριά- και δεν περισσεύουν φράγκα από το σχετικό κονδύλι;
https://ethnikismos.net

H Κύπρος συνέλαβε τουλάχιστον 18 ξένους τζιχαντιστές που ήθελαν μέσω κατεχομένων να πάνε Συρία να ενταχθούν στο ISIS

Η Κύπρος εμπόδισε αρκετά άτομα να πάνε στη Συρία και να ενταχθούν στην ISIS δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος την Πέμπτη. Ο Alexandros Zenon, διαρκής γραμματέας του ΥΠΕΞ δήλωσε ότι τουλάχιστον 18 άτομα συνελήφθηκαν στην Κύπρο καθώς αυτοί έφθασαν για να πάνε στη Συρία  μέσω των κατεχόμενων.
«Αυτοί στάλθηκαν στις χώρες τους», δήλωσε ο Zenon στο κυπριακό πρακτορείο.
www.dimpenews.com

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Ο Ελληνισμός σήμερα βάλλεται από παντού

Αρχιεπίσκοπος: Ο Ελληνισμός σήμερα βάλλεται από παντού
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, στην εγκύκλιο του για το Άγιο Πάσχα, η οποία αναγνώστηκε σε όλους τους ιερούς ναούς της μεγαλονήσου, τόνισε ότι «ο Ελληνισμός σήμερα βάλλεται από παντού, χωρίς, δυστυχώς, να διαθέτει αξιόπιστους συμμάχους». 
Γι' αυτό, σημείωσε, «η εθνική αφύπνιση, η οποία οδηγεί σε εθνική αυτογνωσία και ενότητα, είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουμε ως Κυπριακός Ελληνισμός».
Οι τελευταίες εξελίξεις απέδειξαν πέραν πάσης αμφιβολίας, ανέφερε ο κ. Χρυσόστομος, την αναξιοπιστία της Τουρκίας και κατέστησαν φανερό σ' όλους τον τελικό και μόνιμο στόχο της που είναι η κατάληψη και τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου. «Παρά τις τόσες υποχωρήσεις μας, με σκοπό να επιτευχθεί μια υποφερτή λύση του προβλήματός μας, η Τουρκία συνεχώς προβάλλει νέες απαράδεκτες αξιώσεις τόσο για την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις, τις οποίες εγκατέλειψε χωρίς λόγο, όσο και για το περιεχόμενο της επιδιωκόμενης λύσης», πρόσθεσε.
Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας Κύπρου εξέφρασε την ευχή, του χρόνου το Άγιο Πάσχα να εορταστεί σε συνθήκες ελευθερίας σε όλες τις εκκλησίες και τα βουβά, για 43 χρόνια, καμπαναριά της Κύπρου να διαλαλήσουν σ' ολόκληρο τον κόσμο ότι «Ανέστη Χριστός και διεσκορπίσθησαν οι εχθροί Αυτού».
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Άγρια γιούχα στον Τσίπρα στην Κέρκυρα: Πουθενά δεν μπορούν να σταθούν οι εκπρόσωποι του Μνημονίου - BINTEO

Άγρια γιούχα στον Τσίπρα στην Κέρκυρα: Πουθενά δεν μπορούν να σταθούν οι εκπρόσωποι του Μνημονίου - BINTEO
Μπορεί τα ΜΜΕ να παρουσίασαν μία ειδυλλιακή εικόνα για την επίσκεψη Τσίπρα στο νησί των Φαιάκων, που συνδυάστηκε με δηλώσεις του πρωθυπουργού, που αναδείκνυαν το πόσο άσχετος είναι με την Ελληνική Μυθολογία, όμως η πραγματικότητα απείχε παρασάγγας από αυτό.
Η πραγματικότητα, που απεικονίστηκε σε ελάχιστα ρεπορτάζ και φαίνεται και στο βίντεο που σας παρουσιάζουμε είναι ότι ο Λαός υποδέχτηκε με γιουχαρίσματα την παρουσία του Τσίπρα στο νησί, γεγονός λογικό δεδομένης της ραγδαίας φτωχοποίησης που υφίσταται ολόκληρη η Ελλάδα και ιδιαιτέρως οι περιοχές της επαρχίας.
Οι Έλληνες σε ολόκληρη τη χώρα έχουν αντιληφθεί τους στόχους των μνημονιακών κυβερνήσεων και τώρα που ο Σύριζα εντάσσεται σε αυτούς τους σχηματισμούς, θα βιώσει τα συναισθήματα του Λαού, όπως συνέβη πιο πριν με τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ.
http://www.xryshaygh.com

Ιερέας είπε τα πράγματα με το όνομά τους για τους πολιτικάντηδες του Σύριζα: Είναι άθεοι, ρεμάλια, απατεώνες - ΒΙΝΤΕΟ

Ιερέας είπε τα πράγματα με το όνομά τους για τους πολιτικάντηδες του Σύριζα: Είναι άθεοι, ρεμάλια, απατεώνες - ΒΙΝΤΕΟ
Άστραψε και βρόντηξε ένας Ιερέας στην Ρόδο κατά των Άθεων του Σύριζα και όσα προσβλητικά είπαν για την μεταφορά του πανάγιου φωτός.  
Ο παππά-Χρήστος Σιάννας , ο «παππάς των φτωχών», όπως είναι γνωστός όχι μόνο στη Ρόδο αλλά σ’ όλη την Ελλάδα κάλεσε τους πιστούς να κάνουν αντίσταση και επανάσταση εναντίον των Άθεων και δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Όλοι οι άθεοι παίρνουν συντάξεις 7-8 χιλιάδες ευρώ το μήνα, χωριστά τα έξτρα τους. Δυστυχώς αυτοί οι άθεοι παίρνουν, παίρνουν, παίρνουν… Είναι άθεοι είναι κλέφτες, είναι απατεώνες, δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους, τα ρεμάλια», είπε μεταξύ άλλων.

«Δεν ακούσατε που είπαν για το Άγιο Φως, να κοπεί γιατί λέει ξοδεύεται το κράτος; Στραβάρα τους, ντροπή στα μούτρα τους. Μην τους πιστεύετε. Είναι άθεοι, είναι κλέφτες, είναι απατεώνες, είναι ανεπρόκοποι, δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους, και μας διοικούν αυτά τα ρεμάλια. Αυτοί είναι, κι όποιος θέλει αν του βαστάει ας έρθει εδώ…».
«Αυτές τις άγιες μέρες όλοι να είμαστε στις εκκλησίες, να καταλάβουν ότι δεν παίζουμε με τη θρησκεία μας» λέει.
Εθνικισμός

ΑΓΙΟ ΦΩΣ - Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΦΥΛΑΚΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΟ ΤΑΦΟ π. ΜΗΤΡΟΦΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΦΩΣ


Η μαρτυρία στήν οποία τώρα θά αναφερθούμε, είναι η μόνη πού έχουμε συναντήσει νά φθάνει μέχρι τά άδυτα του χώρου του Αγίου Φωτός, εκεί πού ανθρώπινο μάτι στην δεδομένη στιγμή δεν μπορεί να εισχωρήσει, πλην ενός, πού είναι ο ίδιος ο Πατριάρχης .  
Από το βιβλίο «ΕΙΔΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ », του γνωστού Κύπριου Αρχιμανδρίτου π.Σάββα Αχιλέως θα δανεισθούμε τώρα αυτή την περιγραφή. Βασίζεται σε μία συνέντευξη πού είχε δώσει πρό ετών, ο τότε φύλακας του Παναγίου Τάφου π. Μητροφάνης (έχει κοιμηθεί ήδη), και ο οποίος, παρ΄όλο πού ήταν φύλακας εξ΄απορρήτων του Παγκόσμιου αυτού προσκυνήματος και…. διαρκούς θαύματος, εν τούτοις διατηρούσε κάποια ίχνη καλόπιστης αμφιβολίας, επιζητώντας όμως να βρεί την αλήθεια. 

Τό περιστατικό συνέβη τό 1926 , επί Πατριάρχου Ιεροσολύμων Δαμιανού τού Α΄

Ας δούμε το σχετικό κείμενο. «…Όταν οι αιρετικοί αρχηγοί των ξένων δογμάτων, πάρουν την ευλογία από τον Πατριάρχη, τότε εκείνος βγαίνει από τον Ναό της Αναστάσεως και έρχεται απέναντι τού Ιερού Κουβουκλίου. Εκεί, σε ειδικές θέσεις κάθονται όλοι οι πρεσβευτές του κόσμου, οι αρχές της πόλεως, οι πρόξενοι, οι διευθυντές και αξιωματικοί της Αστυνομίας. 

Πλήθος επισήμων και ανεπισήμων ανθρώπων και εκπροσώπων του λαού. Από τις 10 η ώρα το πρωϊ του Μεγάλου Σαββάτου ως τις 11 γίνεται μεγάλος έλεγχος. Εξουσιοδοτημένα άτομα μπαίνουν μέσα στον Πανάγιο Τάφο. 

Επάνω από το ιερό αυτό μνημείο της Ορθοδοξίας υπάρχουν κρεμασμένα 43 κανδήλια ολόχρυσα αναμμένα, ημέρα και νύχτα, εκ των οποίων: 13 κανδήλια ανήκουν στους Ορθόδοξους 13 κανδήλια ανήκουν στους Λατίνους 13 κανδήλια στους Αρμενίους και 4 στους Κόπτες Μονοφυσίτες. Όλα σχηματίζουν ένα παραπέτασμα από χρυσάφι. 

Μέσα στον Πανάγιο Τάφο μπαίνουν την τελευταία ώρα, μόνο τα εξουσιοδοτημένα άτομα. Σκοπός τους είναι να σβήσουν τα 43 αναμμένα κανδήλια. Για όλη αυτή την τάξη του Αγίου Φωτός γίνεται αυστηρός έλεγχος και διαρκής παρακολούθηση. Παρακολουθούν τά πάντα, εκπρόσωποι των Λατίνων, των Αρμενίων και των Κοπτών μαζί με τον Ορθόδοξο επιτετραμμένο. Όλα αυτά, έχουν ένα και μόνο σκοπό. Μήπως σκοπίμως ή κατά λάθος, παραμείνη αναμμένο κανδήλι ή υπάρξει κάτι άλλο, πού είναι δυνατόν να μεταδώσει φώς.

Γίνεται πλήρης συσκότιση του Παναγίου Τάφου καί ακολουθεί δεύτερος και τρίτος έλεγχος


Πρέπει να εξακριβωθεί ότι κανένα άτομο δεν βρίσκεται μέσα στον Τάφο. Στις 11 το πρωϊ ακολουθεί η διαδικασία σφραγίσεως του Παναγίου Τάφου με δυό τεράστιες κορδέλες σε σχήμα «Χ» στις 4 γωνίες τής πόρτας, και μέ λειωμένο καθαρό κερί με τις μεγάλες σφραγίδες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων πάνω τους. Η πράξη αυτή θυμίζει την απεγνωσμένη προσπάθεια των Εβραίων αρχόντων να σφραγίσουν τον ίδιο αυτό Τάφο, εδώ και 2000 χρόνια, για να μη κλαπεί ο Μεγάλος νεκρός. Ζήτησαν μάλιστα κουστωδία-φρουρά από τον Πιλάτο « σφραγίσαντες τον τάφον μετά της κουστωδίας» όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά τά Ευαγγέλια. 

Ερχόμενος τώρα ο Πατριάρχης με μεγαλοπρεπή συνοδεία, γίνεται Λιτανεία γύρω από το Ιερό Κουβούκλιο, και ακολούθως εξονυχιστικός έλεγχός του Πατριάρχη, παρουσία των επισήμων, ενώ στίς 12 ακριβώς θα κοπούν οι σφραγίδες ελέγχου για να μπεί μέσα. 

Άς δούμε όμως τις αποκαλύψεις του φύλακα του Παναγίου Τάφου, μοναχού Μητροφάνη, για το πώς είδε το Άγιο Φώς, το Μεγάλο Σάββατο του 1926. ΕΝΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΤΟΛΜΗΜΑ

Ο π. Μητροφάνης, φύλακας τού Παναγίου Τάφου γιά 58 ολόκληρα χρόνια ! Τά πρώτα χρόνια είχε καί ο ίδιος τίς αμφιβολίες του γιά τό πώς δίνετε τό Άγιο Φώς μέχρι πού αποφάσισε να τό διαπιστώσει…. Εδώ, στό εσωτερικό τού Παναγίου Τάφου ! « Ήταν ακριβώς, δωδεκάμισυ το βράδυ τής Μεγάλης Παρασκευής προς το Μεγάλο Σάββατο. Η προετοιμασία μου ( γι΄αυτή την επιχείρηση) αποτελείτο από ένα μικρό φακό, «φαναράκι», και λίγο νερό σ΄ένα μικρό δοχείο. 

Ήταν τόσο λίγο, ίσα για να ξεδιψάσει κανείς στις ώρες της αγωνίας μου. Τίποτα άλλο δεν με απασχολούσε πιά, αν και ήμουνα σίγουρος για την επιτυχία μου. Θα έλυνα μια διά παντός την απορία μου, και θα εγνώριζα ένα μυστικό πού κανείς μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να γνωρίζει. Όταν τελείωσα κάθε λεπτομέρεια φώναξα τον βοηθό μου π.Νίκανδρο, να μού φέρει την σκάλα. Είμαστε εντελώς μόνοι. 

Την στερέωσα, και ανέβηκα λέγοντάς του να πάρη την σκάλα, γιατί μόλις τελείωνα από τον καθαρισμό ψηλά, θα κατέβαινα πηδώντας κάτω. Ετσι και έγινε. Δεν είμαι σε θέση ούτε και έχω την δύναμι να περιγράψω τά αισθήματά μου. Τις ώρες εκείνες έζησα μία κατάσταση αλησμόνητη, γεμάτη φόβο και τρόμο. Κρύος ιδρώτας με περιέλουζε, τρέμοντας σε όλο μου το σώμα. Δεν θα διέφερα από μελλοθάνατο πού τον πηγαίνανε για εκτέλεση. 

Ενας φόβος πρωτοφανής και πρωτόγνωρος με συγκλόνιζε, και ένα ερώτημα έντονο και ελεγκτικό με αναστάτωνε, μέσα στην κρύπτη μου στο σκοτάδι…. «Ποιος άλλος, μού έλεγε, τόλμησε ποτέ κάτι τέτοιο, στην μακρόχρονη Χριστιανική ιστορία του Παναγίου Τάφου; Εσύ, με ποιο δικαίωμα το αποφάσισες; Αν σε ανακαλύψουν εδώ πάνω κρυμμένο, π.Μητροφάνη, φαντάζεσαι τι έχει να γίνει, και ποιά άπολογία θα τολμήσεις να δώσεις ; ». Όμως μέσα στις απαίσιες σκέψεις μου ορθωνόταν και η επιμονή μου. 

Επρεπε να μάθω για το Αγιο Φώς! Αν ήταν πράγματι θαύμα, ή αν ήταν κοροϊδία και απάτη…

Σε λίγο άρχισα πάλι να πέφτω σε μεταμέλεια. Σαν κάποιος να με έσπρωχνε λέγοντάς μου. «κατέβα κάτω γρήγορα, όσο έχεις καιρό. Γιατί σε λίγο θα αρχίσει η λειτουργία των Ορθοδόξων, μέχρι τις 4 το πρωϊ. Μετά θα έλθουν οι Αρμένιοι, κι΄εσύ θα είσαι αναγκασμένος να παραμένεις εδώ κουλουριασμένος, ακίνητος, αμίλητος, και ατάραχος. 

Κι΄αν δεν αντέξεις ; Θα ακολουθήσουν μετά οι Λατίνοι, ως τις 6.30 το πρωϊ. Θα είσαι ακίνητος; Κι΄αν βήξεις; Αλλοίμονό σου τι έχεις να πάθεις, π. Μητροφάνη, έλεγα, ελεεινολογώντας τον εαυτό μου. Όλος ο κόσμος πιστεύει στό θαύμα αυτό, εσύ μόνο δεν πιστεύεις, κι΄είσαι και φύλακας του Παναγίου Τάφου, άθλιε…». 

Επί τέλους, στις 2 μετά τά μεσάνυκτα προς το Μεγάλο Σάββατο ο Ορθόδοξος ιερέας άρχισε την λειτουργία. Μετά, στις 4 κατέφθασαν οι Αρμένιοι, με την μονότονη, χωρίς αλλαγή ήχων ψαλμωδία τους. Στο τέλος, ήλθαν και οι Λατίνοι. Με στόμα κατάξερο από την αγωνία μου, πού το δρόσιζα βάζοντας λίγο νερό στα χείλη μου, και υποχρεωμένος να ακούω τά πάντα κρυμμένος, περίμενα την συνέχεια. 

Τέλος, αποχωρώντας και ο τελευταίος Λατίνος, κατέφθασε ο γέροντάς μου, ο π. Ανατόλιος. Παρακολουθούσα με κάθε λεπτομέρεια τις κινήσεις του, προσπαθώντας να επισημάνω τίποτα ύποπτο. Κι΄ όταν στις 11 το πρωϊ σφραγίσθηκε ο Τάφος και μέσα στο Αγιο Κουβούκλιο πού ήμουν κρυμμένος απλώθηκε βαθύ σκοτάδι, άναψα το φακό μου. Πάνω στο Πανάγιο μνήμα του Χριστού, ήταν η Ιερή των ευχών φυλλάδα. Μέσα της ένα χονδρό, σβησμένο κερί. Και δίπλα, σβηστή και έτοιμη, η Αγία Κανδήλα περίμενε… Θα άναβε από τον Χριστό, ή, μέ φωτιά κάλπικη, από τον Πατριάρχη; Εσβυσα τον φακό και περίμενα… ΠΩΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ… 

Μέσα στο πέλαγος εκείνης της αγωνίας, άρχισα σιγανά να προσεύχομαι. «Χριστέ μου, εσύ γνωρίζεις τις συνθήκες και την απόφασή μου να βρεθώ σ΄αυτήν την θέση. Όλα πηγάζουν από μία απορία, και από μία αδύνατη και κλονισμένη πίστη. Εγώ Κύριε, πιο αδύνατος από τον Ευαγγελιστή Ιωάννη, πού δεν πίστευε κι΄αυτός στην αρχή, ότι πραγματικά αναστήθηκες, ζητώ σήμερα να ιδώ με τά μάτια μου τι ακριβώς γίνεται εδώ μέσα, με το Άγιο Φώς…». Σταμάτησα την προσευχή μου, και άναψα τον φακό. 

Εβλεπα καθαρά το μυστηριώδες «κερί» μέσα στο βιβλίο προσευχών, και οι υποψίες μου μεγάλωναν. «Αχ! αυτό το «κερί» μονολόγησα. Τι γυρεύει εδώ μέσα, αυτό το κερί; Διέκοψα απότομα τις σκέψεις μου, καθώς η πόρτα του Παναγίου Τάφου άνοιξε και μπήκε στα σκοτεινά ο ίδιος ο Πατριάρχης. Κρυμμένος από πάνω τον έβλεπα! 

Ήταν 12 ακριβώς το μεσημέρι. Η αγωνία μου μεγάλωνε, ενώ ένα σφίξιμο άρχισε να απειλεί την καρδιά μου, έτοιμος να λιποθυμίσω. 

Άκουγα ήδη τά πρώτα βήματα του Πατριάρχη, στον χώρο του Ιερού Λίθου. Διέκρινα την σιλουέτα του καθώς έσκυψε για να μπεί στο Ζωοδόχο Μνήμα. Αρχισε νά προσεύχεται… Εκείνη ακριβώς την στιγμή, μέσα στην απέραντη νεκρική σιωπή πού μόλις αισθανόμουν την αναπνοή μου, άκουσα ένα ελαφρό σφύριγμα. Ήταν παρόμοιο με λεπτή αύρα, πνοής ανέμου. Και αμέσως μετά, ένα αλησμόνητο θέαμα με συγκλόνισε. 

Είδα, ένα γαλάζιο Φώς να απλώνεται σιγά-σιγά, σ΄ ολόκληρο τον Ιερό χώρο του Τάφου. Το γαλάζιο αυτό Φώς, το έβλεπα να στριφογυρίζει σαν ένας δυνατός ανεμοστρόβιλος πού με ορμή ξεριζώνει πανύψηλα δέντρα και τα αρπάζει πηγαίνοντάς τα, μίλια μακρυά. Πόση ανησυχία είχε, εκείνο το παράξενο Φώς! Μέσα από το Φώς αυτό, έβλεπα καθαρά τον Πατριάρχη και χοντρές σταλαγματιές ιδρώτα να κυλούν στο πρόσωπό του. 

Όπως ήταν γονατιστός, έφερε το χέρι του στο κενό πού δημιουργούσε το «κερί» στο βιβλίο. Πάνω στο μάρμαρο του Μνήματος ακούμπησε τις 4 δεσμίδες των 33 λευκών κεριών, όσα τά χρόνια του Χριστού, και φωτιζόμενος από το μυστηριώδες εκείνο Φώς άρχισε να διαβάζει τις ευχές. Τότε, το κάπως ήρεμο εκείνο γαλάζιο Φώς άρχισε να κινείται ανήσυχα. Ήταν ένα αφάνταστο και απερίγραπτο στριφογύρισμα, δυνατότερο από το πρώτο. 

Και αμέσως μετά, άρχισε να μεταβάλλεται σε ένα λαμπερό ολόλευκο Φώς, όπως περιγράφεται από τον Ευαγγελιστή, στην τού Χριστού Μεταμόρφωση! Το Φώς αυτό, μεταμορφώθηκε σε λίγο σε έναν ολοφώτεινο δίσκο Ήλιου, σταματημένο πάνω από τον Πατριάρχη. Τον είδα να υψώνει κατόπιν τις δεσμίδες των κεριών στον αέρα, περιμένοντας «κάτι». Ήταν η βοήθεια του Θεού πού περίμενε! Και όπως σιγά-σιγά ύψωνε παρακλητικά στον ουρανό τά χέρια του, λίγο πρίν φθάσουν στο ύψος της κεφαλής του, εν ριπή οφθαλμού, σαν να άγγιξαν τά κεριά σε αναμμένο καμίνι, πήραν φωτιά, μαζί και η Αγία Κανδήλα! Και ξαφνικά, χωρίς κάν να το καταλάβω, χάθηκε από τά μάτια μου ο ολόλαμπρος αυτός δίσκος… 

Τά μάτια μου γέμισαν δάκρυα. Το σώμα μου καιγόταν ολόκληρο. Μια αίσθηση πυρακτωμένης καμίνου με περιέζωνε. Ο Άγιος εκείνος γέροντας Πατριάρχης, φανερά συγκινημένος, οπισθοχώρησε με τα αναμμένα κεριά προς την έξοδο, σεβόμενος να γυρίσει την πλάτη στον Ιερό εκείνο χώρο. Βγήκε στον προθάλαμο του Αγίου Λίθου δίνοντας την μία δεσμίδα αναμμένων κεριών στον Αρμένιο Πατριάρχη, (σύμφωνα με τά προνόμια), πού τον περίμενε αμίλητος στην πόρτα. Έπειτα, από την δεξιά οπή του Αγίου Κουβουκλίου έδωσε πρώτος το Άγιον Φώς στον Ορθόδοξο Αρχιερέα, πού περίμενε. 

Και εκείνος, βασταζόμενος στους ώμους των Ορθοδόξων πιστών πού φώναζαν από ενθουσιασμό ” ο Χριστός είναι Θεός δικός μας καί αληθινός “, το μετέφερε στον Ναό της Αναστάσεως δίπλα, γιά να μεταφερθεί από εκεί, οδικώς, αεροπορικώς, ή με καμήλες, σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο πού τό περίμενε γιά τήν Ανάσταση…. Μέσα στις φωνές ενθουσιασμού και χαράς για το Άγιο Φώς, πήδησα κάτω από την κρύπτη μου, και παρουσιάσθηκα στον γέροντά μου, τον π.Ανατόλιο. 

Πολύ αργότερα εξομολογήθηκα την πράξη μου αυτή στον ίδιο τον Πατριάρχη, βάζοντάς μου κανόνα για αυτή την παρακοή μου…». Σύμφωνα με την τάξη των προνομίων στους Αγίους Τόπους, πού πηγάζει από την δογματική αλήθεια πίστεως, μόνο Ορθόδοξος Πατριάρχης επιτρέπεται να μεταδώσει σε πιστούς, το ζωντανό αυτό Φώς! Από το χέρι του θα το πάρουν οι αιρετικοί. Πρώτα ο Αρμένιος, και μετά ο Λατίνος, άν τό ζητήσει… 

Γίνεται αυτό, για να έλθουν κάποτε σε συναίσθηση πίστεως, για να καταλάβουν ότι βρίσκονται σε «λάθος δρόμο», και να επιστρέψουν στην Ορθοδοξία, από την οποία έφυγαν, το 1054 οι Παπικοί, και το 1517 οι Διαμαρτυρόμενοι. Και αφού πιστέψουν, να εκπληρωθούν οι αιώνιοι λόγοι του Χριστού, «… καί τότε γεννήσεται μία ποίμνη, είς ποιμήν» (Ιωάν.ι΄16)


ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ Η ΖΩΣΑ ΠΙΣΤΗ.....

 
http://neataksi.blogspot.gr

Ήθη και έθιμα του Πάσχα από όλη την Ελλάδα

Ήθη και έθιμα του Πάσχα από όλη την Ελλάδα
Το Πάσχα μεγάλη αυτή γιορτή της Χριστιανοσύνης, γιορτάζεται με ξεχωριστό τρόπο σε κάθε γωνιά της χώρας και ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές αναβιώνουν ήθη κι έθιμα που δίνουν ένα ιδιαίτερο «χρώμα» στην εορταστική αυτή περίοδο. Το «κάψιμο του Ιούδα», οι Αλογοδρομίες, οι Αυγομαχίες, η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου και η Ανάσταση σε νεκροταφεία είναι ορισμένες μόνο από τις παραδόσεις που συνεχίζονται σε πόλεις και χωριά.

Πάσχα στην Κεντρική Μακεδονία

Στη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης, τη Μεγάλη Παρασκευή, οι δύο Επιτάφιοι των ενοριών, μετά την περιφορά τους στους δρόμους, συναντώνται λίγο μετά τις 9 το βράδυ στα νεκροταφεία. Εκεί, οι κάτοικοι ανάβουν κεριά στα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή και «η νύχτα γίνεται μέρα» από το φως των κεριών.
Στις Σέρρες, τη Μεγάλη Παρασκευή, κατά την περιφορά του Επιταφίου αναβιώνει στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, το έθιμο «Αδώνια» Σύμφωνα με το τελετουργικό του εθίμου, όταν ο Επιτάφιος πλησιάζει, κάθε νοικοκυρά τοποθετεί στο κατώφλι του σπιτιού της ένα τραπεζάκι, πάνω στο οποίο έχει τοποθετήσει θυμίαμα και την εικόνα του Εσταυρωμένου, πλαισιωμένη από πασχαλιές και άλλα άνθη.
Επιπλέον, ετοιμάζεται ένα πιάτο με κριθάρι ή φακή, έθιμο που παραπέμπει στους «Αδώνιδος Κήπους». Οι «Αδώνιδος Κήποι» σύμφωνα με τη λαογραφική μας παράδοση, συμβολίζουν τη νιότη που χάνεται γρήγορα και άδικα, όπως και ο Άδωνις που πέθανε από δάγκωμα κάπρου. Στην αρχαιότητα, κατά την πρώτη μέρα του εθίμου γινόταν η αναπαράσταση της κηδείας του και τη δεύτερη μέρα η γιορτή για την ανάστασή του. Σήμερα, οι νοικοκυρές τοποθετούν τα όσπρια και το κριθάρι για να έχουν ευημερία, πλούσιες σοδειές και γεμάτο οικογενειακό τραπέζι.
Την Κυριακή του Πάσχα αναβιώνει στην Καστανούσα Κερκίνης του διευρυμένου δήμου Ηράκλειας, το ποντιακό πασχαλινό έθιμο «αυγομαχίες». Το έθιμο έχει τις ρίζες του στον Πόντο και συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και τη σύγκρουση του καλού με το κακό. Βασικός κανόνας του εθίμου είναι η χρησιμοποίηση μόνο αυγών κότας.
Στην Πέλλα, στο χωριό Μαργαρίτα, τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, πραγματοποιείται το τοπικό έθιμο Σπάσιμο των Αυγών και προσφέρονται στους επισκέπτες τοπικά παραδοσιακά εδέσματα.
Στην παραλία της Συκιάς, στη Χαλκιδική, διοργανώνεται την τρίτη ημέρα του Πάσχα Αλογοδρομίες στο δημοτικό κάμπινγκ «μύλοι». Οι Αλογοδρομίες είναι ένα έθιμο που έχει βαθιά τις ρίζες του στο χρόνο και αναβιώνει με επιτυχία τα τελευταία χρόνια.
Μετά την καθιερωμένη λειτουργία στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, παραδίδεται η εικόνα μαζί με ευχές από τον ιερέα στους ιππείς, οι οποίοι αναλαμβάνουν ένα είδος λιτανείας, μεταφέροντας την εικόνα από το παρεκκλήσι στο χώρο διεξαγωγής των Αλογοδρομιών.

Πάσχα στο Άγιον Όρος

Ο ήχος από το τάλαντο στην Αθωνική Πολιτεία, το Άγιο Όρος, καλεί μοναχούς και προσκυνητές στο Καθολικό για τις ακολουθίες της Μεγάλης εβδομάδας. Κάτω από το φως των κεριών, που δημιουργεί κατανυκτική ατμόσφαιρα, οι χοροί των ψαλτών και το τελετουργικό, που παραμένει αμετάβλητο αιώνες τώρα, ωθούν τον προσκυνητή να έρθει σε κοινωνία με τον Κύριο, να μετάσχει στο Θείο Δράμα, να έρθει κοντά στο μυστήριο του θανάτου, της Ανάστασης, της αιώνιας ζωής.
Το Πάσχα στο Άγιο Όρος δεν έχει βεγγαλικά, ψητό στη σούβλα και χορούς. Είναι ένα Πάσχα βαθιά μυστηριακό. Εδώ η Ανάσταση είναι ο θεμέλιος λίθος της μοναστηριακής ζωής.
Μετά τη κορύφωση των Παθών με τη Σταύρωση και το θανατο του Θεανθρώπου αρχίζουν οι ακολουθίες με τους μεγαλύτερους συμβολισμούς.
Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής μοναχοί και προσκυνητές γονατίζουν μπροστά στον Εσταυρωμένο. Κατεβάζουν τον νεκρό σώμα του Ιησού από το σταυρό. Το πορφυρό πανί με το σώμα του μεταφέρεται από τους μοναχούς στο τραπέζι, που συμβολίζει τον Άγιο Τάφο. Η ατμόσφαιρα είναι επιβλητική, καθώς το σκοτάδι μέσα στο Καθολικό σπάει μόνο από το λιγοστό φως των κεριών.
Ο Επιτάφιος εδώ δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνους που συναντά κανείς στις περιφορές της Μεγάλης Παρασκευής. Είναι απλός. Ένα χρυσοκέντητο πορφυρό πανί.
Μετά το τέλος της ακολουθίας οι μοναχοί στολίζουν με λουλούδια Επιτάφιο. Σαν τους μαθητές του Χριστού.
Λίγες ώρες αργότερα, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής επιστρέφουν στο Καθολικό και ψέλνουν τα εγκώμια της μέρα γύρω από το νεκρό σώμα του Χριστού. Ένας ένας προσκυνούν αυτόν που κατέβηκε στον Άδη για να φέρει τη νέα ζωή.
Έξι μοναχοί παίρνουν στα χέρια τους τον Επιτάφιο, το χρυσοκέντητο, δηλαδή, πορφυρό πανί. Βγαίνουν από το Καθολικό για την περιφορά γύρω από τον ναό. Πριν ο Επιτάφιος επιστρέψει στο ναό οι μοναχοί τον κρατούν πάνω από την κύρια είσοδο. Ένας ένας οι μοναχοί και οι προσκυνητές περνούν από κάτω σαν να κατεβαίνουν μαζί με τον Ιησού στον Άδη. Ο θρήνος, όμως, κρατά λίγες ώρες.
Το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως έρχεται το πρωί το Μεγάλου Σαββάτου. Οι ιερείς φορούν ήδη λευκά άμφια, καθώς ο λίθος από τον τάφο του Ιησού έχει κυλιστεί. Η λειτουργία της πρώτης Αναστάσεως είναι χαρμόσυνη και ο ναός γεμίζει με βάγια και δάφνες που πετά ο ηγούμενος σε μοναχούς και προσκυνητές.
Η μέρα κυλά ήσυχα, ώσπου το σκότος να γίνει φως από το Αναστάσιμο φως που έρχεται και στο Όρος από τον Πανάγιο Τάφο.
Ο ηγούμενος μοιράζει σε όλους το φως μόλις ακούγεται το δεύτε λάβετε φως.
Το Χριστός Ανέστη ψέλνεται έξω από το Καθολικό υπό τους ήχους των ταλάντων που ηχούν χαρμόσυνα.
Επιστρέφουν στο Καθολικό για να ολοκληρωθεί η λειτουργία. Το φιλί της αγάπης, που ανταλλάσουν φιλώντας ο καθένας έναν σταυρό και μια εικόνα στα χέρια του άλλου, δίνει τον νόημα της ενότητας της εκκλησίας.
Μετά την Ακολουθία της Αναστάσεως μοναχοί και προσκυνητές μετακινούνται την τράπεζα της μονής για το πρώτο μη νηστίσιμο γευμα μετά από νηστεία 40 ημερών.
Ψάρι χόρτα κρασί και κόκκινα αυγά βρίσκονται ήδη στα τραπέζια. Αμέσως μετά το πασχαλινό γεύμα οι μοναχοί και οι προσκυνητές επιστρέφουν στον ναό.
Στο τέλος της πρωινής Λειτουργίας πέρνουν από τα χερια του ηγούμενου ευλογία, ένα γλυκό και ένα κόκκινο αυγό.
Όμως,οι τελετουργίες του Πάσχα δεν τελειώνουν εδώ. Τη Δευτέρα του Πάσχα ξεκινά από το Πρωτάτο, τον τρίκλιτο βασιλικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις Καρυές, μια πολύωρη Πασχαλινή λιτανεία. Με τις εικόνες στα χέρια οι μοναχοί από το Πρωτάτα μετεκινούνται από κελί σε κελί, από σκήτη σε σκήτη και στις κοντινές Ιερές Μονές, όπου πραγματοποιούν σύντομες στάσεις.
Αν πάρει κανείς αυτές τις ημέρες το καραβάκι από την Ουρανούπολη για τη Δάφνη, θα ζήσει ένα Πάσχα εντελώς διαφορετικό. Το Περιβόλι της Παναγίας δεν έχει φολκλόρ, αλλά προσευχή σιωπή για τη σωτηρία του ανθρώπου. Γι αυτή τη σωτηρία που έγινε η Ανάσταση.

Έθιμα σε Ανατολική και Δυτική Μακεδονία

Τη Μεγάλη Παρασκευή, σε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα, στη δημοτική κοινότητα Νέας Ηρακλίτσας του δήμου Παγγαίου στην Καβάλα, γίνεται η αποκαθήλωση του άχραντου σώματος του Ιησού Χριστού στο ύψωμα του παρεκκλησίου της Αγίας Μαρίνας, στην τοποθεσία «Νησάκι».
Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, στη Νέα Πέραμο, κατά την περιφορά του επιταφίου, οι κάτοικοι σε κάθε γειτονιά αναβιώνουν ένα πολύ παλιό έθιμο: καίνε από ένα ομοίωμα του Ιούδα τη στιγμή που η πομπή του επιταφίου περνάει από τους δρόμους.
Την τρίτη μέρα του Πάσχα, στην τοπική κοινότητα Ελευθερών Καβάλας αναβιώνουν τα παραδοσιακά «Μαζίδια». Οι πιστοί μεταφέρουν εν πομπή τα εικονίσματα από τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ταξιάρχη, στα «Μαζίδια» όπου βρίσκεται το γραφικό εξωκλήσι των Αγίων Ραφήλ, Ειρήνης και Νικολάου. Στη συνέχεια, στην πλατεία του παλιού παραδοσιακού οικισμού στήνεται ένα μεγάλο γλέντι.
Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, στη δημοτική κοινότητα Κρηνίδων του δήμου Καβάλας αναβιώνουν οι «αυγομαχίες». Μικροί και μεγάλοι, με ιδιαίτερη φροντίδα, παρουσιάζουν τα αυγά τους και ξεκινούν μια ιδιόμορφη μάχη τσουγκρίσματος. Νικητής είναι αυτός που θα έχει στην κατοχή του τα λιγότερα σπασμένα αυγά.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η πομπική περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως γύρω από το αγροτικό χωριό της Καλής Βρύσης την Πέμπτη της Διακαινησίμου, για προστασία του χωριού από κάθε κακό.
Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή της Διακαινησίμου, εορτάζεται σε πολλές τοπικές κοινότητες η Ζωοδόχος Πηγή, όπου ο θρησκευτικός εορτασμός συνδυάζεται με αξιόλογες τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Τέλος, το δικό της χαρακτήρα έχει η Δευτέρα του Θωμά στους Σιταγρούς, όπου οι εκεί εγκατεστημένοι Πόντιοι συνεχίζουν πανάρχαια έθιμα των κοιτίδων τους, όπως επισκέψεις στα μνήματα, με διανομή κόκκινων αβγών και γλυκισμάτων και με τραγούδια.
Στη Δυτική Μακεδονία, τη νύχτα της Μεγάλης Πέμπτης, στα Δώδεκα Ευαγγέλια, οι γυναίκες φέρνουν κουλουράκια για τους ζωντανούς και μετά την εκκλησία τα μοιράζουν στον κόσμο.
Τη Μεγάλη Παρασκευή ξεχωρίζει η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου, που γίνεται με εντυπωσιακό τρόπο, στο λόγο του «Γολγοθά» στο Δρυόβουνο της Κοζάνης.
Οι κάτοικοι της Κοζάνης κάνουν Ανάσταση στο νεκροταφείο του Αγίου Γεωργίου. Συγκεντρώνονται γύρω από το μνήμα του νεκρού τους και με αναμμένη τη λαμπάδα περιμένουν το «Χριστός Ανέστη», ενώ δεν ξεχνούν να αφήσουν ένα κόκκινο αυγό στο μνήμα για να «χορτάσει» το χαμένο μέλος της οικογένειας.

Η Λαμπρή στη Θεσσαλία

Η Λαμπρή είναι η γιορτή της ζωής για τους ανθρώπους του κάμπου, τους Καραγκούνηδες. Γι' αυτό αποτελούσε ξεχωριστή χαρά για εκείνον, που θα χτυπούσε πρώτος αναστάσιμα την καμπάνα, τα χαράματα.
Όπως αναφέρει σε σχετική, βραβευμένη με Α’ έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών, εργασία του ο εκπαιδευτικός Ζήσης Τζιαμούρτας, το χτύπημα της καμπάνας λαμπριάτικα θα έφερνε γούρι για το σπίτι, τα ζώα, τα σπαρτά. Γύρω στις τρεις τα χαράματα, όλος ο κόσμος έτρεχε στην εκκλησία. Με το «δεύτε λάβετε φως» του παπά στην Ωραία Πύλη, έτρεχαν οι άνδρες για να πάρουν πρώτοι το φως, κάτι που θεωρούσαν καλό για την οικογένειά τους, καθώς θα είχαν πάντα την ευλογία του Αναστάντος Χριστού.
Έκαιγαν δε με το ίδιο φως την ουρά των ζώων, για να μη τα πιάνει οίστρος. Στη συνέχεια άρχιζαν οι ετοιμασίες για το ψήσιμο των αρνιών. Έβαζαν τα δεμάτια από κληματόβεργες στοίβα και τις άναβαν. Συνήθως δυο - τρία σπίτια έψηναν μαζί τ' αρνιά ρίχνοντας ντουφεκιές.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας ξαναπήγαιναν πάλι στην εκκλησία, για να παρακολουθήσουν την ακολουθία της Αγάπης. Μετά το τέλος της, όλοι πήγαιναν στο σεργιάνι, όπου παρακολουθούσαν τους πασχαλιάτικους χορούς, που χόρευαν οι Καραγκούνες, χαρωπά.
Όλα τα παραπάνω έθιμα ευνοούν την ευημερία της οικογένειας, όπως το αυγό ως πηγή της ζωής.

Πάσχα στις Κυκλάδες

Ξεχωριστό χρώμα και άρωμα έχουν οι ημέρες του Πάσχα στα νησιά των Κυκλάδων, στο γραφικότερο - για αρκετούς - νησιωτικό σύμπλεγμα των ελληνικών θαλασσών. Εκεί, όπου συνδυάζονται ο μπαρουτοπόλεμος της Μήλου με το βύθισμα του Επιταφίου στη θάλασσα, στην Τήνο, το κάψιμο του Ιούδα στη Μύκονο με την αναπαράσταση των Παθών στην Πάρο και τα χιλιάδες αναμμένα τενεκεδάκια στο χωριό Πύργος της Σαντορίνης, δημιουργώντας ένα μαγικό σκηνικό.
Τα αμέτρητα, παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα σε συνδυασμό με την κατανυκτική ατμόσφαιρα μετατρέπουν τις Κυκλάδες σε ιδανικό προορισμό. Άλλωστε, οι γιορτές του Πάσχα αποτελούν την έναρξη της τουριστικής περιόδου και τα νησιά αρχίζουν να υποδέχονται τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες, τους οποίους θέλουν να “καλοπιάσουν” όχι μόνο με τα γαλανά νερά των θαλασσών αλλά με τα ήθη, τα έθιμα και τις ντόπιες γεύσεις.
Στην Ίο, τη Μεγάλη Παρασκευή, μετά την Αποκαθήλωση, οι νέοι του νησιού παίζουν τις “μπάλες”, ένα παιχνίδι με μικρές, σιδερένιες κόκκινες και πράσινες μπάλες. Κατά την περιφορά των Επιταφίων των δύο Ενοριών του νησιού τα εγκώμια ψάλλονται από χορωδίες γυναικών και κοριτσιών.
Την Κυριακή του Πάσχα, ο Δήμος Ιητών διοργανώνει γλέντι με αρνιά και κρασί, όπου όλοι - ντόπιοι κι επισκέπτες - είναι καλοδεχούμενοι, ενώ τη δεύτερη ημέρα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ίου (Η Φοινίκη) αναβιώνει το παραδοσιακό έθιμο της Κούνιας. Νεαρά κορίτσια του νησιού, ντυμένα με παραδοσιακές στολές, στήνουν κούνιες στο κέντρο της Χώρας και τα παλικάρια τις κουνούν, ενώ οι κοπέλες τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια αγάπης.
Στη Φολέγανδρο, το Μεγάλο Σάββατο όλα τα σπίτια του νησιού είναι ανοιχτά για να δεχτούν την ευλογία της Παναγίας, της οποίας η περιφορά διαρκεί τρεις ημέρες. Την Κυριακή του Πάσχα, η εικόνα μεταφέρεται στη Χώρα και τα στενά του Κάστρου, με ομοβροντίες βεγγαλικών. Τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα, η εικόνα ευλογεί και τα σκάφη που βρίσκονται στο λιμάνι και αργά το βράδυ επιστρέφει στο μοναστήρι της Παναγίας, όπου παραμένει μέχρι το επόμενο Πάσχα.

Πάσχα στα Μετέωρα και την Καλαμπάκα

Με τον δικό της μοναδικό τρόπο γιορτάζει η περιοχή της Καλαμπάκας το Πάσχα. Τα μοναστήρια των Μετεώρων διαδραματίζουν ξεχωριστό τόνο, αναδεικνύοντας την πνευματική διάσταση της Ανάστασης του Κυρίου. Παράλληλα, έθιμα και γιορτές στη ευρύτερη περιοχή συνθέτουν ένα σκηνικό ιδανικό γι' αυτές τις ημέρες.
Και δεν είναι μόνο τα μοναστήρια των Μετεώρων. Είναι και τα υπόλοιπα (Σταγιάδων, Χρυσίνου, Σιαμάδων, Αγ. Θεοδώρων, Βυτουμά) που δίνουν πνευματική αίγλη σε ολόκληρη τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ο επισκέπτης της περιοχής έχει τη μοναδική ευκαιρία να "μεταλάβει" αυτής της πνευματικότητας που καταυγάζει αυτές τις άγιες μέρες τα Μετέωρα και τα άλλα μοναστήρια της περιοχής, αλλά και να νιώσει την τοπική φιλοξενία σ’ ένα φυσικό περιβάλλον των χρωμάτων και των αρωμάτων.

Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μοναδικός είναι ο εορτασμός του Πάσχα στην Τσακωνιά, με το φαντασμαγορικό έθιμο να εκτοξεύονται, με το αναστάσιμο φως, εκατοντάδες πολύχρωμα αερόστατα από τον Τυρό και το Λεωνίδιο και να ταξιδεύουν πάνω από το Μυρτώο πέλαγος, φτάνοντας, όταν ο καιρός το επιτρέπει, ως την Ύδρα και τις Σπέτσες .
Στο Λεωνίδιο, η νύκτα της Αναστάσεως είναι η νύκτα των αεροστάτων. Με το «Χριστός Ανέστη» παίρνουν φωτιά οι «κολλημάρες» και τα αερόστατα απογειώνονται. Ανεβαίνουν ψηλά και, για 30 με 40 λεπτά, κεντούν τον ουρανό της ανοιξιάτικης αναστάσιμης νύκτας.
Το θέαμα είναι μοναδικό όταν καίγεται κάποιο αερόστατο από υπερβολικά μεγάλη «κολλημάρα» ή από πολύ πετρέλαιο, η αγωνία κορυφώνεται γιατί οι ανταγωνιστές από τις άλλες ενορίες κρατούν λογαριασμό αποτυχιών, για να πυροδοτήσουν τα πειράγματα το πρωί της Κυριακής του Πάσχα.
Την Κυριακή του Πάσχα οι παραδοσιακές σούβλες με τα αρνιά και τα κοκορέτσια παίρνουν θέση στον κήπο του δημαρχείου, όπου γλεντούν μαζί, ντόπιοι κι επισκέπτες. Η ακολουθία της Αγάπης τελείται το απόγευμα, στην πλατεία 25ης Μαρτίου και το Ευαγγέλιο διαβάζεται και στην τσακώνικη διάλεκτο, ενώ αμέσως μετά χορεύουν τον μοναδικό τσακώνικο χορό.
Στον Τυρό, τη Μεγάλη Παρασκευή, η περιφορά των δύο επιτάφιων γίνεται στην παραλία, με τη συνοδεία των ψαροκάικων. Την Ανάσταση, σε όλες τις ενορίες του χωριού οι Τσάκωνες μπουρλοτιέρηδες φωτίζουν τον αναστάσιμο ουρανό με εκατοντάδες πυροτεχνήματα και αερόστατα.
Στην ενορία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στο λιμάνι, θα γίνει το κάψιμο του Ιούδα μέσα στη θάλασσα από τους Τσάκωνες πυρπολητές, ενώ στην ενορία της Αγίας Μαρίνας θα γίνει το κάψιμο του αφανού.
Την Κυριακή του Πάσχα η τελετή της Αγάπης τελείται στην πλατεία του χωριού και η ανάγνωση του Ευαγγελίου γίνεται και εδώ στην τσακώνικη διάλεκτο. Αμέσως μετά, ξεκινά παραδοσιακό τσακώνικο γλέντι με σούβλες, ντόπιο κρασί και βέβαια χορεύουν τον ιστορικό τσακώνικο χορό.
Την Κυριακή του Πάσχα, αναβιώνει στην Καλαμάτα το έθιμο του σαϊτοπόλεμου.
Πρόκειται για ένα λαοφιλές ξεχωριστό τοπικό έθιμο, του οποίου οι ρίζες βρίσκονται αρκετά πίσω στον χρόνο, στους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821.
Οι συμμετέχοντες -αρκετοί από αυτούς ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές- οπλισμένοι, με σαΐτες που έχουν κατασκευάσει μόνοι τους από χαρτονένιους σωλήνες γεμισμένους μπαρούτι, αρχίζουν την εκτόξευση και "ξεσηκώνουν" το πλήθος που παρακολουθεί.
Τα ‘'μπουλούκια'' -όπως ονομάζονται οι ομάδες των σαϊτολόγων- αναβιώνουν το έθιμο που δίνει έμφαση στην εφευρετικότητα των Ελλήνων και θυμίζει τον ηρωισμό τους επί Τουρκοκρατίας.
Σύμφωνα με τον θρύλο, οι Μεσσήνιοι χρησιμοποίησαν σαΐτες γεμάτες εκρηκτικά και αναχαίτισαν το ιππικό των Τούρκων, αποδεικνύοντας ότι η νίκη σε μια μάχη δεν αποκτιέται μόνο μέσα από την αριθμητική υπεροχή.

Πάσχα στα «Ιεροσόλυμα του Αιγαίου»

Σε ποια περιοχή της Ελλάδας μπορεί να κάνει κάποιος τη "δεύτερη Ανάσταση", ακούγοντας το Ευαγγέλιο να διαβάζεται στα ιταλικά, τα γαλλικά, τα ρώσικα, τα αγγλικά, τα γερμανικά, τα σέρβικα και τα αρχαία ομηρικά ελληνικά; Στην ίδια περιοχή, όπου οι πιστοί μπορούν να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες σ' ένα ξωκλήσι, χτισμένο στη σπηλιά όπου ασκήτευε ο Ευαγγελιστής Ιωάννης!
Ο λόγος για την Πάτμο, το νησί όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη. Τα έθιμα που δίνουν στο Πάσχα της Πάτμου τον τόσο ιδιαίτερο χαρακτήρα του αρχίζουν να κορυφώνονται από σήμερα, Μ.Πέμπτη, με την τελετή του Νιπτήρα: πρόκειται για αναπαράσταση του μυστικού δείπνου, στη διάρκεια της οποίας ο Ηγούμενος πλένει τα πόδια 12 μοναχών, που κάθονται γύρω από μια εξέδρα, όπως έκανε ο Ιησούς με τους μαθητές του.
Τη Μ. Παρασκευή, στο Μοναστήρι του Αγίου Θεολόγου γίνεται η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης και, από τη βράδυ της ίδιας ημέρας, οι Επιτάφιοι από τις εκκλησίες του νησιού διασχίζουν τα καλντερίμια και συναντιούνται στις κεντρικές πλατείες. Στα ιδιαίτερα έθιμα του νησιού περιλαμβάνεται και η δεύτερη ανάσταση στο Μοναστήρι της Πάτμου, όπου το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα το Ευαγγέλιο διαβάζεται στις γλώσσες που προαναφέρθηκαν.

Πάσχα στην Χίο

Οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Χίο έχουν μια ιδιαίτερη λαμπρότητα, με πιο χαρακτηριστικό το έθιμο του ρουκετοπόλεμου στο χωριό Βροντάδος. Το ετοιμοπόλεμο χωριό εδώ και χρόνια πρωταγωνιστεί στα δρώμενα του νησιού με ένα έθιμο παλιό όσο και η ναυτική παράδοση του νησιού. Από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ακόμα κρατάει αυτός ο ιδιότυπος «πόλεμος» μεταξύ των ενοριτών της Παναγίας της Ερειθιανής και του Αγίου Μάρκου. Οι χιλιάδες ρουκέτες που εκτοξεύονται το βράδυ της Ανάστασης κάνουν τη νύχτα μέρα και προσφέρουν ένα εντυπωσιακό θέαμα.
Στόχος είναι ο τρούλος και το έμβλημα του Αγίου Μάρκου από τη μια και το ρολόι της Παναγίας της Ερειθανής από την άλλη. Η προετοιμασία κρατάει μήνες ολόκληρους με τους νεότερους να ετοιμάζουν το εκρηκτικό μείγμα από κάρβουνο, νίτρο και θειάφι. Οι αυτοσχέδιες ρουκέτες στήνονται σε ξύλινες βάσεις και το σφύριγμα μιας κόρνας δίνει το σύνθημα για την έναρξη των «εχθροπραξιών». Ακολουθεί προσωρινή «παύση πυρός» για να προσέλθουν οι πιστοί στην Εκκλησία. Μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη», μια καταιγίδα φωτιάς ξεσπάει ανάμεσα στις ενορίες. Το μοναδικό αυτό θέαμα προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες ντόπιους και τουρίστες, καθώς είναι μοναδικό σε όλο τον κόσμο.

Πάσχα στη Σάμο

Στον Μαραθόκαμπο της Σάμου, την Κυριακή του Πάσχα, εδώ και κοντά 100 χρόνια διατηρείται το έθιμο των "Τουφεκιών". Κάποιοι μάλιστα το συνδέουν και με την επανάσταση του 1821. Στις μέρες μας, οι κάτοικοι προσπαθούν κάθε χρονιά να προσφέρουν και εντυπωσιακότερο θέαμα, προσελκύοντας επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Για το έθιμο αυτό ο κόσμος προετοιμάζεται μήνες πριν. Συγκεντρώνουν τα υλικά τους και σιγά - σιγά κατασκευάζουν απίστευτο αριθμό "εκτοξευτήρων - Τουφεκιών". Κάθε ενορία έχει στην συλλογή της 1600 - 2000 "Τουφέκια". Τα τοποθετούν στο χώμα με προσανατολισμό τα απέναντι βουνά - για λόγους ασφαλείας - και η κάθε ενορία παρουσιάζει το δικό της θέαμα. Την Κυριακή του Πάσχα μετά την μεσημεριανή περιφορά των Αναστάσεων, όλες οι ενορίες συναντιούνται σε προκαθορισμένο σημείο και η κάθε μια στην σειρά της ξεκινά τις "Τουφεκιές". Στόχος είναι να παρουσιάσουν το πλέον πολύβουο και καπνογόνο θέαμα. Έτσι ανακηρύσσεται και ο νικητής. Όταν τελειώσει η διαδικασία όλοι μαζί γιορτάζουν με αυγά, κουλούρια και παραδοσιακό Σαμιώτικο κρασί.

Πάσχα στην Κέρκυρα

Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 12μμ, οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό – τους μπότηδες – από τα μπαλκόνια τους. Οι μπότηδες είναι τα πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους. Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν στους μπότηδες κόκκινες κορδέλες – το κόκκινο είναι το χρώμα της Κέρκυρας.
Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας συγκλονιστικής ατμόσφαιρας, την οποία επιτείνουν οι βροντεροί κανονιοβολισμοί από το φρούριο την ώρα που σκάνε στα πλακόστρωτα καντούνια οι γεμάτοι μπότηδες ενώ ηχεί η μουσική που ξεχύνεται από τα πνευστά των 18 Φιλαρμονικών της πόλης αλλά και τα χειροκροτήματα και τις κραυγές χαράς των παρευρισκομένων, γηγενών αλλά και εκατοντάδων τουριστών, οι περισσότεροι από τους οποίους έρχονται και ξανάρχονται, πιστοί στο ραντεβού τους το Μεγάλο Σάββατο στα καντούνια της παλιάς πόλης. Η “θορυβώδης” Ανάσταση δε σταματά εδώ. Με το σπάσιμο των σταμνών ξεκινούν οι καμπάνες της πόλης να μεταδίδουν το χαρμόσυνο μήνυμα. Η μία μετά την άλλη, οι καμπάνες, σαν μια αδιάσπαστη αλυσίδα, φέρνουν το μήνυμα και στο μικρότερο χωριό.

Πασχαλινά έθιμα, χτες και σήμερα

Για τους περισσότερους χριστιανούς είναι η σημαντικότερη γιορτή, για την εκκλησία ο θεμέλιος λίθος της πίστης στην αιώνια ζωή, για τους ερευνητές η βάση γύρω από την οποία πλέκονται όλες οι γιορτές του χρόνου. Γεγονός πάντως είναι ότι το Πάσχα, η Λαμπρή κατά το ελληνικότερο, είναι η πιο ελπιδοφόρα ημέρα του χρόνου. Ίσως γι' αυτό και φέτος, που τα πράγματα δεν είναι και τόσο ευοίωνα για τη χώρα, να αποκτά και περισσότερο νόημα ο εορτασμός του.

Γύρω από αυτό το εορτολόγιο πλέκονται τα έθιμα και οι πρακτικές, πολλές από τις οποίες έχουν τις ρίζες τους σε προχριστιανικά έθιμα και λαϊκά δρώμενα. Πρόκειται για έθιμα με χαρακτήρα λατρευτικό, εξαγνιστικό αλλά και αποτρεπτικό του κακού, που απειλεί τη βλάστηση και την παραγωγή. Τέτοια είναι τα λαϊκά δρώμενα αναπαράστασης θανάτου και ανάστασης, όπως ο Ζαφείρης στην Ήπειρο, οι Κήποι του Άδωνη, οι τελετουργικοί χοροί του Πάσχα και του Αγίου Γεωργίου, οι Κούνιες κ.α.

Λαζαρίτικα και Κήποι του Άδωνη

Πλησιάζοντας χρονικά το Πάσχα έχουμε το τριήμερο του Λαζάρου και των Βαΐων, που προετοιμάζει για το Πάθος του Χριστού, την Κάθοδο στον Άδη αλλά και την εκ νεκρών Ανάσταση. Παιδιά με στολισμένα καλαθάκια γυρνάνε στα σπίτια και τραγουδάνε τα λαζαρίτικα άσματα.
Ο Άδωνης ήταν ο όμορφος νέος που αγάπησε η Αφροδίτη και η Περσεφόνη. Τον διεκδίκησαν και οι δύο, αλλά τον κέρδισε η Αφροδίτη κατά το περισσότερο, αφού η Περσεφόνη τον απέκτησε μόνο για το ένα τρίτο του χρόνου. Τα Αδώνια ήταν γιορτή αφιερωμένη στον Άδωνη, που γινόταν κάθε άνοιξη ή καλοκαίρι. Κατά τη διάρκειά της, γυναίκες πενθηφορεμένες, τοποθετούσαν πάνω σε νεκρικό κρεβάτι ομοιώματα του θεού, περιβαλλόμενα από άνθη, κλαδιά, καρπούς, λιβάνια και θυμιάματα. Την ίδια στιγμή φύτευαν μέσα σε γλάστρες σπόρους από φυτά που αναπτύσσονταν και μαραίνονταν γρήγορα, όπως οι φακές.
Μόλις έβγαιναν τα φυτά τα ανέβαζαν στις στέγες των σπιτιών, φτιάχνοντας τους Κήπους του Άδωνη. Στη συνέχεια, μοιρολογώντας, περιέφεραν τα ομοιώματα στους δρόμους, τα οποία έριχναν, μαζί με τους Κήπους, σε πηγές ή ποτάμια. Την επόμενη μέρα γιόρταζαν την ανάσταση του θεού.
http://www.newsbeast.gr

Άγιο Πάσχα

Αποτέλεσμα εικόνας για χριστος ανεστη
Χριστὸς κατελθὼν πρὸς πύλην ᾍδου μόνος
Λαβὼν ἀνῆλθε πολλὰ τῆς νίκης σκῦλα.
Βιογραφία
Οι γυναίκες οι οποίες παραβρέθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, στον ενταφιασμό του Κυρίου, δηλαδή η Μαρία η Μαγδαληνή και οι υπόλοιπες, όταν επέστρεψαν από το Γολγοθά στην πόλη, ετοίμασαν αρώματα και μύρα για να αλείψουν το σώμα του Ιησού· και την επομένη μέρα απείχαν από κάθε δραστηριότητα λόγω της αργίας του Σαββάτου. Κατά το βαθύ όρθρο, όμως, της Κυριακής, η οποία ονομάζεται από τους Ευαγγελιστές «πρώτη Σαββάτου» και «μια Σαββάτων», δηλαδή πρώτη μέρα της εβδομάδος, μετά από τριάντα έξι σχεδόν ώρες από τη νέκρωση του ζωοδότη Λυτρωτή, έρχονται με νεκρώσιμα αρώματα στον τάφο. Και ενώ σκέπτονταν τη δυσκολία της αποκυλίσεως του λίθου από την είσοδο του τάφου γίνεται σεισμός φοβερός· και Άγγελος με αστραπηφόρα όψη και χιονόφωτη στολή, αφού αποκύλισε το λίθο και κάθισε πάνω σ’ αυτόν, έκανε τους φύλακες να τρομάξουν και τους έτρεψε σε φυγή. Οι γυναίκες, στο μεταξύ, αφού μπήκαν στον τάφο και δε βρήκαν το σώμα του Ιησού, βλέπουν δυο Αγγέλους λευκοφορεμένους, με αντρική μορφή, οι οποίοι αφού τους φανέρωσαν την ανάσταση του Σωτήρα, τις στέλνουν για να αναγγείλουν στους μαθητές την χαρούμενη είδηση. Σε μικρό χρονικό διάστημα φθάνουν στον τάφο ο Πέτρος με τον Ιωάννη, αφού έμαθαν τι έγινε από τη Μαρία τη Μαγδαληνή, όπως ήδη ειπώθηκε, αλλά μπαίνοντας μέσα βρίσκουν μόνο τα σάβανα. Γι’ αυτό ανέρχονται όλοι στη πόλη με χαρά, κήρυκες της ανάστασης του Χριστού, τον οποίον και είδαν πραγματικά ζωντανό πέντε φορές κατά τη σημερινή γιορτή.

Αυτή την χαρμόσυνο Ανάσταση γιορτάζοντας σήμερα ασπαζόμαστε μεταξύ μας τον εν Χριστώ ασπασμό, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό τη διακοπή της πρώτης έχθρας ανάμεσα σ’ εμάς και το Θεό και τη διαλλαγή του Θεού προς εμάς για άλλη μια φορά, διαλλαγή που έγινε φανερή με το πάθος του Σωτήρος. Και η εορτή ονομάζεται Πάσχα, έχοντας έτσι το ίδιο όνομα με το Πάσχα των Εβραίων, το οποίο, στη γλώσσα τους σημαίνει διάβαση• διότι ο παθών και αναστάς Ιησούς μας διεβίβασε από την κατάρα του Αδάμ και τη δουλεία του διαβόλου στην ελευθερία και μακαριότητα. Και αυτή η μέρα της εβδομάδος, κατά την οποία έγινε η Ανάσταση του Χριστού, η οποία είναι η πρώτη από τις υπόλοιπες μέρες, επειδή, αφιερώθηκε στην τιμή του Κυρίου ονομάστηκε από το όνομα Του Κυριακή, και σ’ αυτή μετατέθηκε από τους Αποστόλους η αργία και η ανάπαυση της εορτής του Σαββάτου του παλαιού νόμου.

Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος πλ. α'
Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι, ζωὴν χαρισάμενος.

Κοντάκιον
Ἦχος πλ. δ'
Εἰ καὶ ἐν τάφῳ κατῆλθες ἀθάνατε, ἀλλὰ τοῦ Ἅδου καθεῖλες τὴν δύναμιν· καὶ ἀνέστης ὡς νικητής, Χριστὲ ὁ Θεός, γυναιξὶ Μυροφόροις φθεγξάμενος, Χαίρετε, καὶ τοῖς σοῖς Ἀποστόλοις εἰρήνην δωρούμενος ὁ τοῖς πεσοῦσι παρέχων ἀνάστασιν.

Ὁ Οἶκος
Τὸν πρὸ ἡλίου Ἥλιον, δύναντα ποτὲ ἐν τάφῳ, προέφθασαν πρὸς ὄρθρον, ἐκζητοῦσαι ὡς ἡμέραν, Μυροφόροι κόραι, καὶ πρὸς ἀλλήλας ἐβόων· Ὦ φίλαι, δεῦτε τοῖς ἀρώμασιν ὑπαλείψωμεν, Σῶμα ζωηφόρον καὶ τεθαμμένον· σάρκα ἀνιστῶσαν τὸν παραπεσόντα Ἀδὰμ κείμενον ἐν τῷ μνήματι· ἄγωμεν, σπεύσωμεν, ὥσπερ οἱ Μάγοι, καὶ προσκυνήσωμεν, καὶ προσκομίσωμεν τὰ μύρα ὡς δῶρα, τῷ μὴ ἐν σπαργάνοις, ἀλλ᾿ ἐν σινδόνι ἐνειλημένῳ· καὶ κλαύσωμεν, καὶ κράξωμεν· Ὦ Δέσποτα ἐξεγέρθητι, ὁ τοῖς πεσοῦσι παρέχων ἀνάστασιν.
http://www.saint.gr

Χριστός Ανέστη και καλή Επ-Ανάσταση στην Πατρίδα μας!


Αποτέλεσμα εικόνας για ανασταση
Χριστός Ανέστη! Το εθνικιστικό ιστολόγιο ''Εθνική Αφύπνιση'' εύχεται Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες με υγεία και ευτυχία. Ας ευχηθούμε μαζί με την Ανάσταση του Θεανθρώπου να έρθει και η Ανάσταση του έθνους!

''ΕΘΝΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ''

Σάββατο 1 Απριλίου 2017

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ : "ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΘΟΥΝ ΤΑ ΕΔΑΦΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ"

 
ΤΟ ΦΥΣΑΝΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΡΥΩΝΕΙ ΟΙ ΒΡΩΜΟΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ...Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ ΤΟΥΣ ΓΥΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Ντέινα Ροραμπάκερ που συμμετέχει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και άνθρωπος κοντά στην κυβέρνηση Ν.Τραμπ ζήτησε να διαλυθεί το κράτος των Σκοπίων καθώς πρόκειται περί «αποτυχημένου έργου»
«Η θέση μου είναι ότι τα Σκόπια δεν είναι κράτος. Λυπάμαι, αλλά δεν είναι κράτος. Είναι μια διχασμένη κατάσταση που ποτέ δεν θα είναι σε θέση να πορευτούνε όλοι μαζί. Ως εκ τούτου, οι Κοσοβάροι και οι Αλβανοί των Σκοπίων θα πρέπει να γίνουν μέρος του Κοσσυφοπεδίου, ενώ το άλλο μέρος της ψευδομακεδονίας θα πρέπει να γίνει μέρος της Βουλγαρίας ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα με την οποία πιστεύουν ότι σχετίζονται»
«Η ιδέα ήταν να διατηρηθούν τα Σκόπια ζωντανά επειδή έτσι αποφάσισε κάποιος 30 χρόνια πριν σε έναν σχεδιασμό που προέκυψε από το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας» είπε ο Rohrabacher
Ο συγκεκριμένος δεν είναι τυχαίος καθώς είναι αυτός που σχεδιάζει την πρώτη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Κογκρέσσου στην Ρωσία επί διακυβέρνησης Ν.Τραμπ
Στα Σκόπια έχουν «κοκκινίσει» από θυμό αλλά επί της ουσίας οι δηλώσεις αυτές δείχνουν ότι η κυβέρνηση Ν.Τραμπ μπορεί να είναι πολύ εποικοδομητική για τα ελληνικά συμφέροντα και να προκύψουν πολύ ευχάριστα τετελεσμένα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων εξέφρασε την οργή του για τα όσα είπε ο Dana Rohrabacher. Ο Καλιφορνέζος βουλευτής είπε χαρακτηριστικά πως η «Μακεδονία δεν είναι καν χώρα»
 Μιλώντας στον αλβανικό σταθμό Vizion Plus είπε ότι υπάρχει τέτοια διάσπαση στο εσωτερικό που είναι αδύνατο η χώρα να επιβιώσει. Έτσι, είπε θα πρέπει οι αλβανόφωνοι να αποτελέσουν μέρος του Κοσόβου και οι υπόλοιποι να ενωθούν με τη Βουλγαρία ή όποια άλλη χώρα με την οποία νομίζουν ότι έχουν συγγένεια.
Όταν ρωτήθηκε εάν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα είναι υπέρ ενός διαμελισμού των Σκοπίων απάντησε ότι έχει «επιρροή ως υπεύθυνος χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ σήμερα, δεδομένης της θέσης μου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και θα έχουμε ακροάσεις κατά τους προσεχείς μήνες»!
«Μια ειρηνική αλλαγή των συνόρων θα ήταν προς όφελος της Βαλκανικής»
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν οργή στα Σκόπια με τον υπουργό Εξωτερικών να ζητά από το State Department να ξεκαθαρίσει τη θέση του για την πολιτική του σε σχέση με τα Σκόπια και τα Βαλκάνια
 http://www.pronews.gr

Προκαλεί ο Ερντογάν: Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα στο Αιγαίο

Φωτογραφία: ΑΡ
Τελειωμό δεν έχουν -όπως φαίνεται, οι ολοένα και αυξανόμενες προκλήσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο οποίος μάλιστα αυτή τη φορά δεν διστάζει να θέσει ανοιχτά θέμα για το Αιγαίο σημειώνοντας πως δεν δέχεται τετελεσμένα.
Παράλληλα, όσον αφορά το Κυπριακό ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, που συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης, αποφάσισε την αποχώρηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί από τις συζητήσεις με τον ΟΗΕ και τη Λευκωσία.
Μόλις λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε να ωθήσει στο ύψη την ένταση, ο οποίος συγκάλεσε το ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, με θέματα στην ατζέντα τις σχέσεις με την Ελλάδα, το Αιγαίο, το Κυπριακό, τις σχέσεις με την Ευρώπη, το Συριακό και την αντιμετώπιση των Κούρδων.
Ωστόσο, με ανακοίνωσή της η Τουρκική πλευρά υποστηρίζει πως προτιμά την επίλυση των προβλημάτων μέσω του εποικοδομητικού διαλόγου με την Ελλάδα, ωστόσο όπως τονίζει δεν θα επιτρέψει την δημιουργία «τετελεσμένων». Παράλληλα αν αναφέρουν πως «έγινε περιεκτική αξιολόγηση των διαφορών στο Αιγαίο και των νόμιμων και ζωτικών δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας στο Αιγαίο, σε σχέση με τις εξελίξεις της τελευταίας περιόδου».
Για τις αμέσως επόμενες ημέρες η γειτονική χώρα έχει προγραμματίσει σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο ενώ όσον αφορά το Αιγαίο θέτουν εκ νέου θέμα «γκρίζων ζωνών», αμφισβητώντας τις κυριαρχικές αρμοδιότητες της Ελλάδας.
Αυτό μάλιστα αποδεικνύεται από τις αρχές του χρόνου όταν με την έξοδο του ερευνητικού σκάφους Cesme προσπάθησαν να αμφισβητήσουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο αλλά και σε περιοχές ακριβώς στα χωρικά ύδατα της Θάσου και της Θράκης.
Οσον αφορά, τέλος, το Κυπριακό το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας σημειώνει πως υποστηρίζει πλήρως την αποχώρηση του Τουρκοκύπριου Ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί από τις συνομιλίες τονίζοντας ότι οι «διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο με βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς που να διασφαλίζουν την εμπιστοσύνη».
Την Κυριακή είναι προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ Μουσταφά Ακιντζί και Νίκου Αναστασιάδη με σκοπό την επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών και την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων.


Πηγή: Προκαλεί ο Ερντογάν: Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα στο Αιγαίο | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/328373/prokalei-o-erntogan-den-tha-dehthoyme-tetelesmena-sto-aigaio#ixzz4cwGuVzUu

ΕΚΤΑΚΤΟ/ ΣΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ: O Eσταυρωμένος στο Γολγοθά στον Πανάγιο Τάφο ανοιγοκλείνει τα μάτια…..

Mε τη σήμανση επείγον διαδίδεται από άκρη σ΄ άκρη στην οικουμένη μυστήριο, σημείο» ξένον ορώ και παράδοξον» η είδηση που συγκλονίζει. Ο Εσταυρωμένος στον Γολγοθά στον Πανάγιο Τάφο ανοιγοκλέινει τα μάτια.Αυτό μεταφέρεται στο διαδίκτυο με υλικό που ντοκουμεντάρει τη θεοσημεία αλλά και απο διάφορα θρησκευτικά μέσα που το αναμεταδίδουν όπως το aleteia και το chrétien dogme στις 31.3.17

Ο π.Δαυίδ που υπηρετεί στη Γαλιλαία αναφέρει  σχετικά σε τηλεφωνική του συνομιλία με μέσο:
1 το συμβάν παρατηρήθηκε αρχικά αυτή την Τετέρτη  ενώπιον ιερέων και επισκεπτών μεταξύ αυτών και του φίλου μου αρχιμανδρίτη  M., που μου το επιβεβαίωσε και μου είπε λεπτομέρειες.
Tα μάτια του Κυρίου παρέμειναν ανοιχτά καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας αυτής. Καθώς οδεύουμε προς το Πάσχα…aleteia,chrétien dogme 31.3.17Αποτέλεσμα εικόνας για ‫عاجل من الأراضي المقدسة: عجيبة فتح عيني المصلوب في القبر المقدس‬‎

www.dimpenews.com