Στήριξη Τσαβούσογλου
Σε κοινή διάσκεψη Τύπου στην Γενεύη, μετά από την ολοκλήρωση χωρίς την εξεύρεση κοινού εδάφους της άτυπης συνάντησης 5 + 1, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι έγραψε ιστορία και πρώτη φορά η τ/κ πλευρά κατέθεσε εγγράφως στα ΗΕ πρόταση για δύο κράτη, την οποία η διεθνής κοινότητα ήδη συζητεί, όπως είπε.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε την άτυπη πενταμερή για να αναζητηθεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος με την αντίληψη ότι τίποτε δεν θα είναι όπως παλιά και γι’ αυτό το λόγο κάλεσε τις πλευρές να πουν τις ιδέες τους, δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας πως ο κ. Τατάρ έκανε μια ιστορική ομιλία και στήριξε με σθένος την θέση του για λύση δύο κρατών.
Έδωσε, συνέχισε, γραπτώς την πρότασή του σε όλα τα μέρη και εξέφρασε την στήριξη της Τουρκίας σε αυτή την πρόταση της «τδβκ», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος.
Ενοχλημένος ο Τσαβούσογλου
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εμφανίστηκε ενοχλημένος για την διαρροή στα ε/κ ΜΜΕ της πρότασης και των θέσεων της τ/κ θέσεων λέγοντας ότι «αυτό είναι κάτι που τους ταιριάζει, δείχνει ότι δεν άλλαξαν».
Τσαβούσογλου και Τατάρ απέρριψαν ως «μη σοβαρή» την πρόταση – ΜΟΕ του Προέδρου Αναστασιάδη που αφορά την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και το λιμάνι της Αμμχώστου.
«Η ΕΕ έκανε λάθος με την ένταξη των Ε/κ»
Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι σήμερα το πρωί, μαζί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Τουρκίας για τα όσα έγιναν χθες και αυτός του εξέφρασε την ικανοποίησή του.
«Πλέον ως τ/κ πλευρά, για να μπορέσει να επιτευχθεί μια συμφωνία στο τραπέζι, πρέπει να μας αναγνωρισθεί η κυριαρχική μας ισότητα και το ίσο διεθνές στάτους μας» είπε ο κ. Τατάρ.
Επανέλαβε την θέση του ότι η ΕΕ έκανε λάθος με την ένταξη των Ε/κ, μίλησε για το ψήφισμα 186 του 1964 και όλα αυτά, όπως είπε, χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των Τ/κ, αλλάζοντας τις ισορροπίες. «Για ν’ αλλάξουμε το ότι χρησιμοποιούνται εναντίον μας, πρέπει πλέον να αλλάξουμε τους όρους αυτού του παιχνιδιού. Εάν δεν αλλάξουν αυτοί οι κανόνες δεν θα μπορέσει ποτέ να υπάρξει μια δίκαιη και ισορροπημένη λύση», πρόσθεσε. Μίλησε για σημαντική στήριξη από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, ο οποίος μοιράστηκε μαζί του την εμπειρία του στο Κραν Μοντάνα.
Ευχαρίστησε τον ΓΓ του ΟΗΕ και την Ειδική του Απεσταλμένη, Τζέιν Χολ Λουτ για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης στην οποία μπόρεσε να καταθέσει γραπτώς τις θέσεις του και να γίνουν γνωστές διεθνώς. Αντιτάχθηκε στον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου (Special envoy) ή μιας διαδικασίας συνομιλιών που θα δίνει την εντύπωση έναρξης διαπραγματεύσεων, χωρίς να έχει διαπιστωθεί εάν υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος, που ήταν και ο στόχος της άτυπης πενταμερούς. Δεν θα παρακαθίσει, είπε, σε τραπέζι συνομιλιών με παλιούς όρους και προϋποθέσεις.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ανέφερε ο κ. Τατάρ, το είπε καθαρά και ο στόχους τους (των Ε/κ) είναι η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και μια συμφωνία της αρεσκείας τους που θα περιλαμβάνει συνταγματικές αλλαγές ώστε ο Τ/κ να γίνουν «μπάλωμα» στην σημερινή ΚΔ και θα επωφεληθούν από την ένταξη στην ΕΕ. Κι έτσι, πρόσθεσε, θα αποκοπούν οι Τ/κ από την Τουρκία. «Η τ/κ πλευρά δεν θα μπει σε ένα τέτοιο παιχνίδι».
Οι Τ/κ, συνέχισε, ίδρυσαν το «κράτος» τους και με αυτό θα συνεχίσουν και δεν θα τους κάνει κανείς να το εγκαταλείψουν. Κατά τον Ερσίν Τατάρ οι παράμετροι του ΟΗΕ για το Κυπριακό είναι επίσης ξεπερασμένες γιατί οι συνθήκες και οι συγκυρίες έχουν αλλάξει.
Με ικανοποίηση, συνέχισε, βλέπει ότι το ιστορικό βήμα που έκανε η τ/κ πλευρά αξιολογείται από την διεθνή κοινότητα και με μια νέα σελίδα έδωσε στον τ/κ «λαό» ελπίδα.
Τούρκος ΥΠΕΞ: «Μια νέα διαδικασία να είναι μεταξύ δύο κρατών»
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι κατά την άτυπη πενταμερή εξήγησε ότι η ουσία του Κυπριακού είναι η συνέχιση της «κυριαρχικής νοοτροπίας» της ε/κ πλευράς και η «άδικη και παράνομη» αναγνώρισή της ως του μοναδικού εκπροσώπου του νησιού. Γι `αυτό, υπογραμμίσαμε ότι εάν αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα της τ/κ πλευράς και αναγνωριστεί το ίσο καθεστώς, μπορεί να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία συνομιλιών, πρόσθεσε. «Μια νέα διαδικασία δεν θα πρέπει να είναι μεταξύ δύο κοινοτήτων αλλά δύο κρατών. Με τον τρόπο αυτό θα αποτραπεί εάν ξεκινήσει πιο μετά μια διαπραγματευτική διαδικασία ή δεν καταλήξει επιτυχώς προσπάθεια για λύση, το καθεστώς των Τ/κ να είναι αβέβαιο».
Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι στην συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν μπόρεσε να φέρει ένα νέο όραμα. «Σαν κολλημένη πλάκα (γραμμόφωνο) επανέλαβε τα παλιά. Επανέλαβε, όπως και στο Κραν Μοντάνα, ότι εάν δοθεί η ισότητα στους Τ/κ, το κράτος δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Ήταν ενάντια στην κυριαρχική ισότητα και επιπλέον, όχι κράτος, αλλά ούτε ως κοινότητα οι Τ/κ έχουν κυριαρχική ισότητα, είπε. Και με αυτή την προσέγγιση, απέρριψε και τις προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ και του είπε στο πρόσωπό του ότι δεν θα τις δεχθεί».
Σαν να μην έχει συμβεί τίποτε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήθελε να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα και για να αποδεχθεί την ισότητα, περιλαμβανομένης της εκ περιτροπής προεδρίας και της μιας θετικής ψήφου, ήθελε να το συνδέσει με όρους που ικανοποιούν τον ίδιο, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
«Ρωτήσαμε ποιο είναι το όριο ικανοποίησής του και βεβαίως δεν πήραμε απάντηση». Στο στάδιο των ερωτήσεων και απαντήσεων, είπε ο κ Τσαβούσογλου είδαν ότι η ε/κ πλευρά δεν ήταν ειλικρινής όταν έλεγε ότι θέλει να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα. «Νομίζω ότι ξέχασε ή προσπάθησε να κάνει τους άλλους να ξεχάσουν ότι ήταν αυτός που αναποδογύρισε το τραπέζι στο Κραν Μοντάνα. Όμως εμείς του το θυμίσαμε κι αυτού και όλων».
«Υπενθύμισε πως το 2017 είχε δηλώσει ότι ‘η ομοσπονδία έκλεισε’»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπάθησε να αρνηθεί τα έγγραφα που είχε δώσει πριν εκείνη την συνάντηση (στο Κραν Μοντάνα) αλλά του τα δώσαμε σε αντίγραφα και ξαφνιάστηκε. Του βάλαμε μπροστά του και το γραπτό κείμενο που είχε πει ότι δεν θα αποδεχθεί την εκ περιτροπής προεδρίας η ε/κ πλευρά. «Είναι καθήκον μας να τους χτυπούμε την ανειλικρίνεια τους στο πρόσωπο» είπε ο κ. Ταβούσογλου και ανέφερε ότι ο ίδιος υπενθύμισε πως το 2017 είχε δηλώσει ότι «η ομοσπονδία έκλεισε».
Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι την πρόταση του για το Βαρώσι, το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου υπό τον ΟΗΕ και το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό τα ΗΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την υπέβαλλε για να αλλάξει την ατζέντα και «βεβαίως δεν μπορούμε να τα λάβουμε αυτά σοβαρά υπόψη και του το είπαμε και του ίδιου». Ο ΠτΔ κατά τον κ. Τσαβούσογλου έδειξε επίσης ξεκάθαρα ότι δεν θέλει να μοιραστεί τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες με τους Τ/κ.
Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Ελλάδα τήρησε την αναμενόμενη στάση «κρυβόμενη πίσω από τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ». Ανέφερε ακόμη ότι «η Βρετανία και ο ΓΓ βολιδοσκόπησαν εάν μπορεί να υπάρξει ένας κοινός δρόμος». Ο ΓΓ είπε ότι θέλει να το επαναλάβει αυτό σε μερικούς μήνες και εμείς το στηρίξαμε, πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Θα συνεχίσουν, ανέφερε, να στηρίζουν το όραμα για λύση δύο κρατών που θα βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.
Η Γενεύη είναι ένα ιστορικό σταυροδρόμι για το Κυπριακό τω 58 ετών, δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου λέγοντας ότι η τουρκική πλευρά κατέθεσε εγγράφως τη θέση για λύση δύο κρατών βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα.
Για την αλλαγή των παραμέτρων του ΟΗΕ
Σε ερώτηση για την αλλαγή των παραμέτρων του ΟΗΕ, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι δεν είναι «δύσκολη δουλειά», η Τουρκία θα βοηθήσει και θα ασκήσουν πιέσεις στην Βρετανία, που είναι μόνιμο μέλος του ΣΑ, προς αυτή την κατεύθυνση. Όσο κυρίαρχοι είναι ο Ε/κ, είμαι κι εγώ, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε για «απειλητική γλώσσα» από την ΕΕ την οποία νιώθει και θεωρεί ότι θα συνεχισθεί.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι οι Ε/κ διέρρευσαν την πρότασή του των έξι σημείων προσθέτοντας ότι δεν υπήρχε κάτι κρυφό εκεί αλλά οι Ε/κ το έκαναν για να δημιουργήσουν εντυπώσεις.
Για την διαρροή της θέσης των Τ/κ, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι οι Ε/κ «δεν άλλαξαν από άποψη ηθικής, το είχαν κάνει και παλιά». Ο ΓΓ είχε θέσει τους κανόνες, είναι εδώ, πρόσθεσε λέγοντας ότι το έγγραφο δεν ήταν κρυφό. Οι Ε/κ, συνέχισε, ήθελαν να δημιουργήσουν μια εντύπωση ότι για όλα φταίνε η Τουρκία και το ψευδοκράτος.
Ο ίδιος, είπε, όταν είχε την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Κραν Μοντάνα του υποσχέθηκε ότι δεν θα πει τίποτε για τα όσα συζήτησαν μέχρι τις Πρόεδρικές εκλογές και δεν το έκανε. Το είπε αφού μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος και άλλοι στην ε/κ πλευρά που είχαν μιλήσει μαζί του. Και τότε, είπε ο κ. Τσαβούσογλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του είχε πει ότι η καλύτερη λύση είναι αυτή των δύο κρατών. Και στην Νέα Υόρκη, συνέχισε, του μίλησε για δύο κράτη ο Πρόεδρος, μετά μίλησε για συνομοσπονδία. Είναι ανειλικρίνεια, είπε, να μιλά σε διαφορετικές περιπτώσεις σε διαφορετικά άτομα για διαφορετικά πράγματα.
https://www.pentapostagma.gr