Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Πεισίστρατος -Ένας μεγάλος ηγέτης και μεταρρυθμιστής

1rey2c
Η νομοθεσία του Σόλωνα δεν ικανοποίησε απόλυτα τους Αθηναίους. Οι ευγενείς δυσαρεστήθηκαν γιατί έχασαν τα προνόμιά τους,οι πλούσιοι γιατί απλώς εξισώθηκαν με τους ευγενείς και ο λαός αν και ανακουφιστικέ με την σεισάχθεια, ζητούσε αναδασμό της γης.Ένας ευγενής, ο Πεισίστρατος, έξυπνος και δραστήριος κατάφερε να γίνει αρχηγός των λαϊκών τάξεων, και με την βοήθειά τους πήρε την εξουσία το 561-560πΧ.Αν και ακολούθησε έξυπνη και συμβιβαστική πολιτική, χρησιμοποιώντας βασικά τους νόμους του Σόλωνα, οι Αθηναίοι τον απομάκρυναν δύο φορές από την Αθήνα. Όμως κατάφερε και ξαναπήρε την εξουσία ως το 527 που πέθανε.Ικανοποίησε τους φτωχούς αγρότες και τους μοίρασε τις περιουσίες των ευγενών που έφυγαν ή εξορίστηκαν. Τους έδωσε δάνεια και εργαλεία για να καλλιεργήσουν τη γη. Έκανε δρόμους. Ίδρυσε περιοδεύοντα δικαστήρια για την καλύτερη απονομή της δικαιοσύνης. Οργάνωσε το στρατό και έκανε πλήθος κοινωφελή έργα και υδραγωγείο.΄Ιδρυσε ναό της Αθηνάς στην Ακρόπολη,το θέατρο του Διονύσου και άρχισε να κατασκευάζει το ναό του Ολύμπιου Δία στην Αθήνα Προστάτεψε τα γράμματα και τις τέχνες.Ρύθμισε τον εορτασμό των Παναθηναίων και φρόντισε να καταγραφούν τα ομηρικά έπη.Προστάτεψε και το θέατρο που στις μέρες του πρωτοεμφανίστηκε στην Αθήνα.Στο εξωτερικό φρόντισε να αναπτυχθούν αγορές για την απορρόφηση των προϊόντων της αθηναϊκής βιοτεχνίας. ΄Ανοιξε πλήος εμπορικές σχέσεις με τις πόλεις της Μ. Ασίας,της Ιταλίας και της Αιγύπτου και κατέλαβε το Σίγειο στα στενά του Ελλησπόντου, που το έκανε αθηναϊκή αποικία.

Προσωπική ζωή

Ο Πεισίστρατος έκανε τρεις γάμους και απέκτησε συνολικά πέντε ή έξι παιδιά. Οι απόψεις των ιστορικών δεν ταυτίζονται απόλυτα ούτε ως προς τον αριθμό των τέκνων ούτε ως προς τα ονόματα όλων των παιδιών, αλλά πάντως συμφωνούν ότι από το γάμο με την κόρη του Μεγακλή δεν γεννήθηκε κανένα παιδί. Επίσης συμφωνούν ότι ο Ιππίας και ο Ίππαρχος ήταν αδιαμφισβήτητα παιδιά του πρώτου γάμου.
Από τον πρώτο ή το δεύτερο γάμο ο Πεισίστρατος απέκτησε και μία κόρη.
Όταν ήταν στην εξορία, για να συμμαχήσει με τους Αργείους και να επανέλθει στην Αθήνα (ή κατ' άλλους, όταν ήδη ήταν στην εξουσία, προκειμένου να ισχυροποιήσει τη συμμαχία της Αθήνας με το Άργος), παντρεύτηκε την Τιμώνασσα, κόρη του Αργείου ισχυρού άνδρα Γοργίλου. Η Τιμώνασσα ήταν μέχρι τότε παντρεμένη με έναν άνδρα από την Αμβρακία, απόγονο των Κυψελιδών. Πάντως παντρεύτηκε τον Πεισίστρατο παρότι τα παιδιά που απέκτησε μαζί του θεωρήθηκαν στη συνέχεια νόθα για τα Αθηναϊκά μητρώα. Μία ερμηνεία είναι ότι ήταν καταγεγραμμένα ως Αργείοι πολίτες και όχι Αθηναίοι. Κατ΄άλλους, ο Πεισίστρατος δεν παντρεύτηκε ποτέ την Τιμώνασσα με τα έθιμα των Αθηνών, ακριβώς για να μη δημιουργηθεί δυναστικό ζήτημα με τους πρωτότοκους γιους του, οπότε ο μη νόμιμος γάμος δεν μπορούσε να έχει και νόμιμα τέκνα. Από αυτό το γάμο πάντως γεννήθηκαν σίγουρα δύο αγόρια, πιθανόν και τρίτο. Το ένα ήταν ο Ηγησίστρατος, στον οποίο αργότερα ο Πεισίστρατος ανέθεσε την τυραννική διακυβέρνηση του Σιγείου στην Ιωνία και αυτή η ανάθεση εκλαμβάνεται από τους ιστορικούς ως τήρηση συμφωνίας προς τους Αργείους -ότι δηλαδή έδωσε στον γιο του από την Αργεία σύζυγο ως κληρονομιά την περιοχή του Σιγείου. Το άλλο αγόρι ονομαζόταν Θετταλός. Ο Αριστοτέλης αναφέρει και έναν Ιοφώντα, που όμως δεν μνημονεύεται ξανά. Αν πράγματι υπήρξε, μάλλον πέθανε νέος. Επίσης ο Αριστοτέλης μάλλον κατά λάθος συγχέει τον Ηγησίστρατο με τον Θετταλό -λέει ότι το "Θετταλός" ήταν παρατσούκλι του Ηγησίστρατου, κάτι όμως που ιστορικά δεν μπορεί να ευσταθεί αφού ο Θεταλλός αποδεικνύεται ότι ζούσε στην Αθήνα την εποχή που ο Ηγησίστρατος ζούσε πια στο Σίγειο.
http://el.wikipedia.org
http://istoria.exnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: