Πολιτική αναταραχή έχει προκληθεί από ένα δημοσίευμα των WikiLeaks. Το δημοσίευμα αφορά σε ένα απόρρητο, όπως ισχυρίζονται, έγγραφο του Απριλίου του 2010 το οποίο έστειλε με προσωπικό email, ο τότε διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και σημερινός Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος, στην τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες.
Το έγγραφο ήταν μία έκθεση για το πώς μπορούν να συνδυαστούν το «δόγμα Νταβούτογλου» και οι περιφερειακές φιλοδοξίες και επιδιώξεις της Τουρκίας με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συντάκτης της συγκεκριμένης έκθεσης είναι ένας Έλληνας καθηγητής του πανεπιστημίου Μπίλκεντ της Άγκυρας ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, ο οποίος είναι και στέλεχος του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Σύμφωνα με τα WikiLeaks την σημαντική αυτή έκθεση ο Θάνος Ντόκος την διέρρευσε στην Άγκυρα με αποτέλεσμα η έκθεση να περάσει από όλη την ηγεσία του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και της ΜΙΤ και τελικά να διαβιβαστεί στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν μέσω του γαμπρού του και μετέπειτα υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι και ο τελικός αποδέκτης του mail!
Σύμφωνα πάντα με τα WikiLeaks στο mail της Τουρκικής Πρεσβείας στην Ε.Ε. στις Βρυξέλλες με ημερομηνία 29 Απριλίου 2010 που έφτασε στον γαμπρό του Ερντογάν διαβάζουμε:
Ο Θάνος Ντόκος, Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) έστειλε στην Πρεσβεία μας μέσω e-mail επισυναπτόμενο το άρθρο του μέλους του ΕΛΙΑΜΕΠ και αν. καθηγητή του πανεπιστημίου Μπίλκεντ Ιωάννη Γρηγοριάδη με τίτλο «Το δόγμα του Νταβούτογλου και η τουρκική εξωτερική πολιτική». Το εν λόγω άρθρο δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2010 (το ΕΛΙΑΜΕΠ το δημοσίευε τον Μάιο του 2010) ως φύλλο εργασίας του ΕΛΙΑΜΕΠ, τονίζοντας ότι ο συγγραφέας έχει τις δικές του απόψεις…
Στη συνέχεια του mail αναλύεται η έκθεση του κ. Γρηγοριάδη και στο τέλος γίνεται μία ιδιαίτερη αναφορά στις συμβουλές που δίνει η έκθεση στην τουρκική ηγεσία για το πως να επιδιώξει τις περιφερειακές της φιλοδοξίες και το «δόγμα Νταβούτογλου» κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της ένταξης στην ΕΕ.
Από την πλευρά του το ΕΛΙΑΜΕΠ απάντησε αναφέροντας πως: «Αποτελεί πάγια πρακτική του ΕΛΙΑΜΕΠ, όπως και όλων των ινστιτούτων, να αποστέλλουν τις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους στον κατάλογο αποδεκτών, εν προκειμένω χιλιάδες, στους οποίους περιλαμβάνονται και πρεσβείες που έχουν ζητήσει να λαμβάνουν τις δημοσιεύσεις του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Η εγγραφή στον κατάλογο των παραληπτών του ΕΛΙΑΜΕΠ γίνεται πλέον με απλή συμπλήρωση του ονόματος και email, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ».
Το ερώτημα είναι για ποιο σκοπό το ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής) συνέταξε μία έκθεση η οποία περιέχει απόψεις, αν όχι συμβουλές, για το πώς η Τουρκία μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. διατηρώντας τις επεκτατικές της τάσεις και βλέψεις κυρίως έναντι της χώρας μας (Ελλάδας και Κύπρου).
Ακόμα με ποιο σκεπτικό ένα Ίδρυμα που ασχολείται με την Ελληνική Εξωτερική Πολιτική συμβουλεύει τους Τούρκους για το πώς θα κάνουν πράξη τις εναντίον μας.φιλοδοξίες τους.
Αν μη τι άλλο η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος, εκτός αν έχει δίκιο ο Χουλουσί Ακάρ που υποστηρίζει ότι υπάρχουν κάποιοι στην Ελλάδα που συμμερίζονται τις απόψεις της Τουρκίας.
https://www.elkosmos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου