Στιγμές συγκίνησης εκτυλίχθηκαν στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, όπου έφτασαν λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης. Είχε προηγηθεί η απελευθέρωσή τους από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, καθώς εγκρίθηκε το αίτημα αποφυλάκισης που είχαν καταθέσει.
Στην είσοδο του αεροσκάφους τους ανέμενε άγημα της στρατονομίας για να τους αποδώσει τιμές, ενώ με το που άνοιξε η πόρτα του αεροσκάφους, δύο στρατιωτικοί τους παρέδωσαν τις στολές τους.
Οι δύο στρατιωτικοί που κατέβηκαν ένστολοι, χαιρέτησαν το άγημα και παρουσιάστηκαν ενώπιον του υπουργού Εθνικής Άμυνας και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή.
Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τους γονείς τους οι οποίοι τους υποδέχθηκαν συγκινημένοι και ανακουφισμένοι καθώς έβλεπαν τις περιπέτειες των παιδιών τους να παίρνει τέλος έπειτα από 167 ημέρες εγκλεισμού.
Η πτήση προς την ελευθερία
Οι δύο στρατιωτικοί μετά την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών της απελευθέρωσής τους οδηγήθηκαν σε νοσοκομείο όπου υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις. Ακολούθως υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο του Τσορλού, όπου περίμενε το ελληνικό κυβερνητικό αεροσκάφος για να τους φέρει πίσω στην Ελλάδα.Στο κυβερνητικό αεροσκάφος επέβαιναν ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος. Το ελληνικό αεροσκάφος απογειώθηκε από το Τσορλού λίγα λεπτά πριν από τις 2.30 τα ξημερώματα.
Το παρασκήνιο
Σε μια πρώτη προσπάθεια να ερμηνεύσουν την αιφθνιδιαστική απόφαση της Άγκυρας κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν πως ρόλο στην απελευθέρωσή τους έπαιξε και η πίεση από τον αμερικανικό παράγοντα, καθώς είναι γνωστό πως οι ΗΠΑ απαιτούν την απελευθέρωση και του πάστορα Μπράνσον, που κρατείται από την Άγκυρα με την κατηγορία της συμμετοχής στο αποτυχημένο πραξικόπημα.Προς αυτή την κατεύθυνση οι ίδιες πηγές ανέφεραν ως παράδειγμα της εν λόγω πίεσης την συνάντηση που είχε χθες, Δευτέρα ο τούρκος πρέσβης στην Ουάσιγκτον με τον αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η εν λόγω εξέλιξη έχει να κάνει και με τη διεθνή συγκυρία. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, πρόκειται για πολιτική απόφαση, στο πλαίσιο της απόπειρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προσεγγίσει εκ νέου την Ευρωπαϊκή Ένωση, στον απόηχο της διπλωματικής σύγκρουσης που έχει ξεσπάσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκ των πραγμάτων, τόνιζαν οι ίδιες πηγές, δεν μπορεί να ανοίξει πολλαπλά μέτωπα σε μια τέτοια συγκυρία.
Το σκεπτικό των Τούρκων δικαστών
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη σημερινή συνεδρία οι δυο Έλληνες, που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους, ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν προκύπτει η κατηγορία της κατασκοπείας αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί επανέλαβαν στην κατάθεσή τους πως μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.Μετά από αυτό η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.
Μάλιστα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε επικοινωνία που είχε ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο δεύτερος τον διαβεβαίωσε ότι, αν χρειαστεί να γίνει δίκη των δύο στρατιωτικών, αυτή θα γίνει ερήμην. Παράλληλα, εφόσον επιβληθεί ποινή, δεν θα υπερβαίνει το διάστημα των 5,5 μηνών που κρατήθηκαν στις φυλακές Αδριανούπολης.
http://newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου