Από την πρώτη συνάντησή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Ερντογάν κατέστησε σαφείς τις προθέσεις του, προβαίνοντας όχι σε μία, αλλά σε τέσσερις πολεμικές αναφορές εμπρός στον εμβρόντητο και ανίκανο να αντιδράσει Παυλόπουλο, αλλά και στους υπολοίπους της «ελληνικής» αντιπροσωπείας.
Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν ξεκίνησε επαναλαμβάνοντας και διασαφηνίζοντας κάποια σημεία της συνέντευξής του στον Παπαχελά, λέγοντας ότι επιθυμεί «επικαιροποίηση» της Συνθήκης της Λωζάννης, ώστε αυτή να αναφέρει την μειονότητα στην Θράκη ως «τουρκική» και όχι ως μουσουλμανική.
Για αυτήν την πρόκληση φυσικά την κερκόπορτα άνοιξαν Σύριζα, Ανέλ και ΝΔ που ψήφισαν πρόσφατα την επαίσχυντη τουρκοτροπολογία.
Βεβαίως, αυτό που λέει ο Ερντογάν είναι και ανιστόρητο και αγράμματο, αφού η μουσουλμανική μειονότητα αποτελείται κυρίως από τους Έλληνες Πομάκους, καθώς και κάποιους ρομά, ενώ οι λεγόμενοι «τουρκογενείς» περιορίζονται εντός των τειχών του τουρκικού προξενείου. Όμως, φαίνεται, ο σουλτάνος μπερδεύτηκε από την πλειάδα των συριζαίων που επιμένουν να αποκαλούν, αγράμματα επίσης, την μειονότητα ως ένα «τουρκικό πράγμα».
Δεν έμεινε μονάχα σε αυτά, όμως, ο Ερντογάν κάνοντας λόγο ακόμα και για αφίσες που κολλήθηκαν εναντίον του στην Θράκη, δείχνοντας εμφανώς ότι θεωρεί τον εαυτό του «πρόεδρο» και στην Θράκη μας. Προφανώς θα ήθελε να ξαμολήσει την ΜΙΤ να βρουν τους «ενόχους» και να τους κάνουν να ζήσουν το «Εξπρές του Μεσονυχτίου».
Από τις προκλήσεις Ερντογάν δεν έλειψαν και τα νησιά, αφού επανέλαβε την γνωστή ρήση του ότι «αν φωνάξεις από τις τουρκικές ακτές, ακούγεσαι στα νησιά», θέλοντας προφανώς να δείξει ότι τα θεωρεί τουρκικό έδαφος και διά αυτών να θέσει άλλη μία απειλή πολέμου ενώπιον του Παυλόπουλου, του Κοτζιά και των υπολοίπων παριστάμενων.
Και η απάντηση Παυλόπουλου εμπρός σε αυτές τις απανωτές προκλήσεις; Απλώς, δήλωσε αναρμόδιος, λέγοντας: «Σας θυμίζω ότι δεν είμαι εκτελεστικός πρόεδρος όπως εσείς, έχω απάντηση για όσα είπατε, αλλά θα τα πείτε με την κυβέρνηση. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να στηρίξουμε μία ειλικρινή φιλία... Οι συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση, οι μέθοδοι ερμηνείας του δικαίου είναι εκείνες που προσαρμόζουν τη Συνθήκη στα εκάστοτε δεδομένα. Αυτό λέγεται ερμηνεία».
Ο Παυλόπουλος απάντησε έστω αυτό το άνευρο. Οι της κυβερνήσεως κοιτούσαν το ταβάνι, ενώ μερικοί από αυτούς – σίγουρα – ενδόμυχα ήθελαν να χειροκροτήσουν τον «σουλτάνο της καρδιάς τους».
http://www.xryshaygh.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου