Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Ολοκληρώθηκε και ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, δεν συμφώνησαν πάνε και σε τρίτο

 

Μετά από 3,5 ώρες ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Παρά τις πολύωρες συζητήσεις δεν συμφώνησαν στα θέματα της ανακωχής και της κατάπαυσης του πυρός με τις δύο πλευρές να καταλήγουν σε συμφωνία μόνο στο άνοιγμα ανθρωπιστικών διόδων για τους αμάχους. 

Ο σύμβουλος της Ουκρανίας Mykhailo Podolyak ανέφερε στο Twitter τα θέματα που είναι στην ατζέντα της συζήτησης με τους Ρώσους. 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: 

«Ξεκινήσαμε να μιλάμε με τους Ρώσους εκπροσώπους. 

Τα βασικά θέματα στην ημερήσια διάταξη: 

  1. Άμεση κατάπαυση του πυρός 
  2. Ανακωχή 
  3. Ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την εκκένωση αμάχων από κατεστραμμένα ή συνεχώς βομβαρδισμένα χωριά/πόλεις». 

Από νωρίς είχε δημιουργηθεί ένταση των δύο πλευρών, ακόμη και για το σημείο της συνάντησης. Μάλιστα, υπήρξαν πληροφορίες ακόμη και για πιθανή ματαίωση των συνομιλιών. Τελικά, όμως, μετά από διαβουλεύσεις εκατέρωθεν, οι συνομιλίες ορίστηκε να ξεκινήσουν στις 4 το απόγευμα, αντί για το μεσημέρι που αρχικά είχαν οριστεί, στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία. 

«Το Σπίτι του Κυνηγού» είναι ένα ιστορικό κτίριο που επιλέχθηκε να φιλοξενήσει τις δύο αντιπροσωπείες είναι το ξενοδοχείο όπου υπεγράφη στις 26 Δεκεμβρίου 1991 η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. 

Όταν ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ παραιτήθηκε, δίνοντας ένα τέλος στην ΕΣΣΔ, οι ηγέτες της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας δεν είχαν πολλές επιλογές. Οι τρεις άνδρες είχαν υπογράψει μια συνθήκη 17 ημέρες νωρίτερα για τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης – μια βαρυσήμαντη απόφαση που φαίνεται να ελήφθη χωρίς να έχει προηγηθεί σχεδιασμός. Εκείνο το βράδυ, στις 7:32 μ.μ. η σοβιετική σημαία υπεστάλη από το Κρεμλίνο για τελευταία φορά και αντικαταστάθηκε με την προεπαναστατική Ρωσική σημαία.

https://www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου