Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!

 

Γράφει : Ιωάννης Λαμπρογιάννης του Αναστασίου

https://ioannislamprogiannis.blogspot.com/2022/03/blog-post_14.html

Οι ΗΠΑ γίνονται πλέον ο κορυφαίος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο!

Ρωσία: Στόχος των ΗΠΑ η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου μέσω της οποίας πήγαινε το δικό μας αέριο στην Ευρώπη!

Οι γεωπολιτικές εντάσεις δεν επηρεάζουν τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι ΗΠΑ για τα έργα ενεργειακής υποδομής στην Ανατολική Μεσόγειο! Έχουν ήδη προσχεδιαστεί όλα!

Η Ουάσιγκτον παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη μεγάλη εικόνα που είναι η ενεργειακή διασύνδεση της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη. Υπό αυτό το πρίσμα, υποστηρίζει ότι δίνεται περισσότερη έμφαση στην ηλεκτρική διασύνδεση, η οποία θεωρείται ότι είναι οικονομικά και περιβαλλοντολογικά βιώσιμη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Όσο για την απόσυρση της διπλωματικής στήριξης από τον αγωγό EastMed, ο κ. Χόκσταϊν διευκρίνισε ότι εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της επανεξέτασης των έργων σε υποδομές ορυκτών καυσίμων στην οποία προχωρούν οι ΗΠΑ διεθνώς.

Γεωπολιτικά Παιχνίδια!Οι ελλείψεις σε φυσικό αέριο, οι οποίες οδήγησαν σε εκτίναξη των τιμών ενέργειας, συρρικνώνουν τα κέρδη ορισμένων από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς ομίλους στην Ευρώπη, όπως αναφέρει σχετικά σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Και όλος ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων κλονίζει τη νεότευκτη ανάκαμψη στην Ευρώπη. Ο γερμανικός κολοσσός της BASF, ο οποίος σημειωτέον παράγει σε ποσοστό 80% τη δική του ενέργεια, δηλώνει ότι αδυνατεί να αντιμετωπίσει πλήρως τις συνέπειες από τις τιμές-ρεκόρ του ηλεκτρικού ρεύματος. Η Aurubis, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και ανακύκλωσης χαλκού στη Γηραιά Ήπειρο, ανέφερε ότι το ενεργειακό κόστος ήδη πιέζει την κερδοφορία της και θα εξακολουθήσει να επιβαρύνει τα περιθώρια κερδών έως την εκπνοή του 2021. Στη δε Βρετανία η κατάσταση είναι τόσο άσχημη ούτως ώστε μεγάλη επιχείρηση λιπασμάτων υποχρεώθηκε να κλείσει δύο εργοστάσιά της, ενώ και μια ομόλογή της στη Νορβηγία ανακοίνωσε πως θα μειώσει την παραγωγή της.

Έρχεται. όμως, «το ιππικό» της ενέργειας από τον Ατλαντικό! Δεκάδες δεξαμενόπλοια των Η.Π.Α  διασχίζουν τον ωκεανό μεταφέροντας υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει πλέον ο κορυφαίος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG (Liquefied Natural Gas).Χάρη  στην κατασκευή νέων τερματικών σταθμών και τις τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν πολύ γρήγορα κορυφαίος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο.

Πάντα καθαρός εισαγωγέας φυσικού αερίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκμεταλλεύτηκαν την επανάσταση που επέφερε το fracking (υδραυλική σύνθλιψη σχιστολιθικών πετρωμάτων) για να γίνουν, τα τελευταία χρόνια, καθαρός εξαγωγέας LNG.

Επιπλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες στην τρέχουσα συγκυρία διεκδικούν μέσω ανεξάρτητων ιδιωτικών αμερικανικών εταιρειών, αλλά ενίοτε με χρηματοδότηση από την κρατική αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα DFC, τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και, προσεχώς, και του Βόλου, σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει ο Αμερικανός πρέσβης.

Τα συμπεράσματα και τα σχόλια δικά σας!

https://xrisiavgi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου