Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Πέθανε σε ηλικία 93 ετών ο Χρήστος Σαρτζετάκης (video)

 

Την τελευταία του πνοή άφησε την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου ο Χρήστος Σαρτζετάκης. Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο Λαϊκό Νοσοκομείο από την 1η Δεκεμβρίου, λόγω πνευμονίας από εισρόφηση. Από τις 3 Δεκεμβρίου νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΓΝΑ «ΛΑΪΚΟ», εξαιτίας οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας. 

O Χρήστος Σαρτζετάκης γεννήθηκε στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης το 1929. Ο πατέρας του ήταν αξιωματικός της Χωροφυλακής, καταγόμενος από τα Χανιά. Η μητέρα του, το γένος Γραμμενόπουλου, ήταν από το Σκλήθρο Φλώρινας, κόρη του Μακεδονομάχου Κοσμά Γραμμενόπουλου. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μετά ολιγόμηνη δικηγορία, εισήλθε στον Δικαστικό κλάδο το 1955 και έγινε κγνωστός ως Ανακριτής της υποθέσεως δολοφονίας του Λαμπράκη. Επανήλθε το 1974 με τον βαθμό του Εφέτου και το 1981 προήχθη στον βαθμό του Προέδρου Εφετών και το 1982 στον βαθμό του Αρεοπαγίτου. Τέσσερα χρόνια αργότερα προτάθηκε από το κόμμα του ΠΑΣΟΚ και εξελέγη από αυτό και τα κόμματα της αριστεράς στις 29 Μαρτίου 1985 ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παραμείνε στη θέση αυτή μέχρι τις 5 Μαΐου 1990. Ήταν παντρεμένος με την Έφη Αργυρίου με την οποία απέκτησε μία κόρη.


Παρ΄όλο που ήταν επιλογή του ΠΑΣΟΚ κράτησε καλή στάση στα Εθνικά Θέματα και ειδικά στο ζήτημα της Μακεδονίας κάτι που ήταν αρκετό για ΜΜΕ και «καλλιτέχνες» της εποχής για να επιχειρήσουν να τον διακωμωδήσουν.

https://www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: