Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Κατώτατος μισθός – Πρωταθλητές στη… μείωση οι Έλληνες εργαζόμενοι

 

Τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση παγκοσμίως είχαν οι Έλληνες εργαζόμενοι την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με συγκριτική μελέτη βρετανικής εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων.

Μόνο σε τρεις χώρες, μεταξύ των κρατών -μελών του ΟΟΣΑ, σημειώθηκε μείωση του κατώτατου ωρομίσθιου την τελευταία δεκαετία – μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Την ίδια περίοδο, η Πολωνία, η οποία φημιζόταν για τους χαμηλούς μισθούς, που ανάγκαζαν εκατομμύρια πολίτες της να μεταναστεύσουν σε Ευρώπη και ΗΠΑ, κατακτά την τέταρτη υψηλότερη θέση ως προς την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Τα στοιχεία καταγράφονται σε συγκριτική έρευνα μισθών, διαθέσιμου εισοδήματος και κόστους ζωής, που πραγματοποίησε η βρετανική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Money και δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται και στον πίνακα, η μεγαλύτερη μείωση του κατώτατου ημερομίσθιου τη δεκαετία 2010-2020, σε ποσοστό 15,12%, έγινε στις ΗΠΑ. Η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση κατά 12,2% έγινε στην Ελλάδα. Από τα 5,62 ευρώ που ήταν το (μικτό) κατώτατο ωρομίσθιο το 2010, μειώθηκε σε 4,94 ευρώ το 2020, ενώ σύμφωνα με τη βρετανική πλατφόρμα, σήμερα, η Ελλάδα έχει το όγδοο χαμηλότερο ημερομίσθιο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και δεν υπερβαίνει το ποσό των 4,96 ευρώ.

https://www.el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου