Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Σύνταγμα: Ουρές πολιτών για να γλυτώσουν το «χαράτσι» των 20 ευρώ - Περιμένουν για ένα δωρεάν τεστ (βίντεο)

 

Τα νέα απίστευτα μέτρα κοινωνικού διαχωρισμού τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μέσα από τα οποία γίνεται υποχρεωτικό το rapid test ή το PCR test για τους μη εμβολιασμένους, εάν θέλουν να ταξιδεύσουν σε νησί, δημιούργησε σε εικόνες συνωστισμού, καθώς από το πρωί στο Σύνταγμα δημιουργήθηκαν ουρές από πολίτες που ήθελαν να κάνουν δωρεάν rapid test. 

Στο μετρό του Συντάγματος, από νωρίς το πρωί, δημιουργήθηκαν τεράστιες ουρές, καθώς κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ διενεργούσαν δωρεάν rapid test και οι πολίτες έσπευσαν να το εκμεταλλευτούν.

Και αυτό γιατί από αύριο Δευτέρα (05/07) είναι υποχρεωτική η επίδειξη αρνητικού μοριακού ή rapid test, το οποίο θα πρέπει να έχει διενεργηθεί μέσα στις προηγούμενες 24 ώρες, προκειμένου κάποιος που δεν διαθέτει το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού, να επιβιβαστεί στο πλοίο ή στο αεροπλάνο και να ταξιδέψει.

Πλήθος κόσμου «έτρεξε» έτσι στο μετρό του Συντάγματος από τις 9:00 το πρωί όταν και άρχισε η διενέργεια self test, ενώ πολίτες δεν σταμάτησαν να προσέρχονται μέχρις και τις 15:00 που σταμάτησαν τα tests.

Και όλο αυτό... για να γλυτώσουν οι πολίτες το «χαράτσι» των 20 ευρώ (όσο δηλαδή κοστίζει ένα rapid test) το οποίο υποχρεώνει η κυβέρνηση τους πολίτες, εάν θέλουν να ταξιδεύσουν σε κάποιο νησί! 

Υπενθυμίζεται ότι πράσινο πιστοποιητικό λαμβάνουν όσοι έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο πρέπει να περάσουν 14 μέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, για να τεθεί σε ισχύ.

Κάτι που σημαίνει πως και όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως (και με τις δύο δόσεις ή με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson) και δεν έχουν περάσει 14 μέρες, υποχρεούνται επίσης να έχουν μαζί τους αρνητικό rapid (24 ωρών) ή PCR (72 ωρών) για να ταξιδέψουν με πλοίο ή αεροπλάνο.

Να υπενθυμίσουμε πως παρόμοιες εικόνες είδαμε και στο λιμάνι του Πειραιά το πρωί του Σαββάτου, καθώς χιλιάδες ανεμβολίαστοι έτρεξαν για να φύγουν μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε να προλάβουν τα μέτρα Μητσοτάκη, τα οποία κάνουν υποχρεωτικά τα rapid test για τους μη εμβολιασμένους. 

Τι αλλάζει από αύριο στις μετακινήσεις

Υπενθυμίζεται ότι από αύριο, Δευτέρα 5 Ιουλίου, οι μετακινήσεις με αεροπλάνα και πλοία προς τα νησιά προϋποθέτουν για την επιβίβαση ενηλίκων:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού (με παρέλευση 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
  • πιστοποιητικό νόσησης,
  • αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή
  • αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες,
  • Παράλληλα, πριν από την επιβίβασή συμπληρώνεται και το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας από κάθε επιβάτη.

Επίσης, εντός του πλοίου, η πληρότητα στα επιβατηγά δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 80% της χωρητικότητάς του (και 85% αν υπάρχουν καμπίνες), ενώ στο 50% ανέρχεται η επιτρεπόμενη κάλυψη στο κατάστρωμα.

Οι ανήλικοι 12-17 ετών μπορούν να ταξιδεύουν έχοντας πραγματοποιήσει self-test 24 ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Από το μέτρο εξαιρούνται:

1.Όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, για τους οποίους παραμένει ενεργή η δυνατότητα μετακίνησης με self-test,

2.Επιβάτες σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, για τους οποίους παραμένει ενεργή η δυνατότητα μετακίνησης με self-test, σε εβδομαδιαία βάση, είτε εντός 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

3.Όσοι μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρου-Γαλατά Τροιζηνίας, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, για τους οποίους παραμένει ενεργή η δυνατότητα μετακίνησης με self-test 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Ειδικά για τις πτήσεις εσωτερικού προς τα νησιά, δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την κατοχή των απαραίτητων πιστοποιητικών θα πραγματοποιούνται από τις αστυνομικές αρχές στα κατά τόπους αεροδρόμια, ενώ οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, υποχρεούνται να επιδεικνύουν στα σημεία ελέγχου την ηλεκτρονική φόρμα Passenger Locator Form (PLF), η οποία εκδίδεται μέσω της διαδικτυακής πύλης https://travel.gov.gr.

Όσον αφορά στις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εξακολουθούν τα μέτρα για περιορισμένες πληρότητες προς αποφυγή συνωστισμού, που ανέρχονται σε 65% στα λεωφορεία δημόσιας χρήσης και 85% στα υπεραστικά ΚΤΕΛ και τον σιδηρόδρομο. Με την ίδια πληρότητα θα κινούνται και τα τουριστικά λεωφορεία, αλλά και τα λεωφορεία για την ξενάγηση στα μεγάλα αστικά κέντρα.

https://www.pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου