Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Κοροϊδία Κ.Χατζηδάκη: «Δεν είναι κατάργηση του 8ωρου αλλά εργασιακή ευελιξία»

 

Όπως σας αποκάλυψε το pronews.gr η κυβέρνηση ετοιμάζει να φέρει προς ψήφιση μετά το Πάσχα νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει πιο «ελαστική» εργασία. 

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο ΣΚΑΙ παρουσίασε το σχέδιο νόμου, που ουσιαστικά επιτίθεται στους εργαζομένους και τα δικαιώματά τους.

Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει την σάρωση του οκταώρου και την απλήρωτη υπερωριακή εργασία την οποία ο υπουργός βάφτισε «ευελιξία».

Πιο χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας εξήγησε, με το δικό του τρόπο, ότι δεν πρόκειται για κατάργηση του οκταώρου αλλά για περεταίρω «εργασιακή ευελιξία».

«Πρόκειται για μια ρύθμιση που ισχύει στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια. Υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία και γίνεται εκτεταμένα χρήση στις άλλες χώρες. Αυτή η ρύθμιση μπορεί να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές. Προβλέπεται μια διευθέτηση του χρόνου εργασίας για ορισμένες περιόδους του χρόνου, που οι επιχειρήσεις μπορεί να έχουν αυξημένες ανάγκες, να μπορεί να πηγαίνει κανείς μέχρι τις 10 ώρες εργασίας».

«Εκείνο το οποίο εμείς αλλάζουμε ότι πέρα από τις συμφωνίες που προβλέπονται με το μέχρι τώρα ισχύον δίκαιο μεταξύ των συνδικάτων και των εργοδοτών, αυτό μπορεί να γίνεται και μετά από αίτημα του εργαζομένου. Δηλαδή, αν εγώ δουλεύω στο αεροδρόμιο της Ρόδου και θέλω τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο να πάω να μαζέψω ελιές. Δουλεύω οκτώ ώρες. Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για να μαζέψω ελιές πρέπει να πάρω άδεια άνευ αποδοχών. Άνευ αποδοχών.

Τι λέμε εμείς. Αν θες εσύ που έχει το πρόβλημα αυτό μπορείς να συμφωνήσεις με τον εργοδότη σου να δουλεύεις παραπάνω ώρες το καλοκαίρι και το χειμώνα να πας να μαζέψεις τις ελιές σου αλλά όχι με άδεια άνευ αποδοχών αλλά πληρωμένη. Δηλαδή ενώ σήμερα μειώνεται το εισόδημά σου με το αυριανό καθεστώς αλλάζει αυτό. Εμείς λέμε να γίνεται με αίτημα του εργαζομένου», πρόσθεσε.

Ο υπουργός μάλιστα ισχυρίστηκε ότι τα παραπάνω απαγορεύεται να γίνουν αν θέλει ο εργοδότης και δε συμφωνεί ο εργαζόμενος, αποδεικνύοντας ότι δεν έχει αίσθηση της εργασιακής αυθαιρεσίας που επικρατεί στη χώρα που νομοθετεί.

«Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα στον ίδιο εργαζόμενο, αν το θέλει, κατόπιν αιτήματός του, να ισχύσει αυτή η ρύθμιση για τον ίδιο. Δίνουμε μεγαλύτερη ευελιξία στον εργαζόμενο χωρίς να μειώνουμε το εισόδημά του. Για παράδειγμα ένας φοιτητής που δουλεύει και μπορεί να δίνει εξετάσεις, μπορεί να κανονίσει αντί να πάρει άδεια άνευ αποδοχών, να πάρει άδεια μετ’ αποδοχών, να δώσει τα εξετάσεις του και σε αντιστάθμισα να δουλέψει μερικές ώρες παραπάνω τις άλλες μέρες».

Ο ίδιος Χατζηδάκης υποστήριξε ότι «γίνεται μια συζήτηση για ένα άρθρο του νομοσχεδίου αγνοώντας την ίδια στιγμή όλο το νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο έρχεται να απαντήσει σε πραγματικές ανάγκες και να τροποποιήσει την εργασιακή νομοθεσία, η οποία σε μεγάλη κλίμακα ισχύει από το 1982. Από τότε έχουν περάσει 40 περίπου χρόνια, έχει μπει στη ζωή μας η τηλεργασία, το ίντερνετ κλπ. Πρέπει να απαντήσουμε σε θέματα που θέτουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Για παράδειγμα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη μαύρη και την υποδηλωμένη εργασία, πρέπει να βρούμε μια μέθοδο όταν ο άλλος πάει στη δουλειά του και φεύγει από αυτή αν δουλεύει 10 ώρες με υπερωρίες να δηλώνονται και οι υπερωρίες».

https://www.pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου