Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα του ΜΕΡΑ 25 του Γιάνη – Συνταγματική η απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων

 

Για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας, απορρίφθηκε το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής που να «παγώνει» την απόφαση του αρχηγού της ΕΛ. ΑΣ. για απαγόρευση των εορταστικών εκδηλώσεων ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου από τη

Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα του «ΜέΡΑ25» και του Γιάνη, ενός Σωματείου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη και λίγων πολιτών που υποστήριζαν «πως η απαγόρευση παραβιάζει το άρθρο 11 του Συντάγματος που αφορά το δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, όπως και επίσης παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας».

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μ. Σαρπ απέρριψε το αίτημα για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του COVID-19 με συνέπεια να θεωρείται συνταγματική η απαγόρευση δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων για τον αυριανό εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Τα μέτρα και οι κλειστοί σταθμοί

Η Αστυνομία προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα πραγματοποιηθούν οι οποιεσδήποτε συγκεντρώσεις λόγω της έξαρσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Στα μέτρα ασφαλείας θα συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, τα ειδικά οχήματα ρίψης νερού, οι γνωστοί «Αίαντες», ελικόπτερα και drones, ενώ αυξημένη θα είναι η αστυνομική στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, σε πρεσβείες, σε δημόσια κτίρια, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Ειδικοί διαμεσολαβητές της Αστυνομία κατά τη διάρκεια των προελέγχων θα συνομιλούν με τυχόν συγκεντρωμένα άτομα και θα προσπαθούν να τους πείσουν με ήπιο τρόπο να απομακρυνθούν από το σημείο συνάθροισης. Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν τους επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, καθώς και πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Με εντολή της Αστυνομίας θα κλείσουν αύριο 17/11 στις 12.00 οι σταθμοί του μετρό Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών στην επέτειο του Πολυτεχνείου.

https://www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου