Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

«Ανταρσία» της νεολαίας του SPD, απορρίπτει το Μεγάλο Συνασπισμό

«Ανταρσία» της νεολαίας του SPD, απορρίπτει το Μεγάλο Συνασπισμό
Σε εξαιρετικά άβολη συνάντηση του αρχηγού των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών με τη νεολαία του κόμματος κατέληξε η παρουσία του στη συνεδρίαση της νεολαίας του SPD στη Νυρεμβέργη: Το συνέδριο κατακεραύνωσε την πρόταση για σχηματισμό Μεγάλου Συνασπισμού με την Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων τα πνεύματα άναψαν και στο τέλος τα μέλη της νεολαίας καταψήφισαν συντριπτικά τη συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Στην περιοδεία του ανά την Γερμανία για «εκστρατεία» υπέρ του Μεγάλου Συνασπισμού, ο Γκάμπριελ έφτασε στη Νυρεμβέργη για τη συνάντηση της κομματικής νεολαίας αλλά κατέληξε να ακούει εισηγήσεις επί εισηγήσεων εναντίον της συνεργασίας με την Μέρκελ.

Σε ορισμένες στιγμές, η «δυσφορία» των συνέδρων απέναντι στον αρχηγό του SPD ήταν εμφανής και, όπως αναφέρει το Spiegel, η συζήτηση έφτασε να πάρει μέχρι και χαρακτήρα λογομαχίας.


Τελικά, στην ψηφοφορία καταψηφίστηκε η συμμετοχή του SPD σε κυβέρνηση με την Μέρκελ, με βασικό επιχείρημα ότι στην προγραμματική συμφωνία δεν περιλαμβάνονται βασικές προεκλογικές θέσεις, όπως η αύξηση της φορολογίας στους πλουσιότερους, η αύξηση των κεφαλαίων για τα φοιτητικά δάνεια και η βελτίωση της μεταχείρισης των προσφύγων.
Το ψήφισμα που εκδόθηκε από τη νεολαία αναφέρει ακόμη ότι η Συμφωνία στερείται αξιόπιστου σχεδίου χρηματοδότησης για μελλοντικές επενδύσεις, καθώς και ότι μια αλλαγή πολιτικής δεν είναι εφικτή με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU). «Ένα όχι στην Προγραμματική Συμφωνία δεν σημαίνει όχι και στην ηγεσία του SPD» διευκρίνισε πάντως η νεοεκλεγείσα αρχηγός της οργάνωσης Γιοχάνα Ούκερμαν.
Η νεολαία του SPD αριθμεί 70.000 μέλη, επί συνόλου 470.000 μελών του κόμματος. Το αποτέλεσμα πάντως δεν ανησυχεί ιδιαίτερα το SPD για την τύχη της πρότασης στην κομματική κάλπη επί του συνόλου των στελεχών του, η οποία και αναμένεται να δώσει το πράσινο φως.

«Η κομματική νεολαία είναι πάντα λίγο πιο ριζοσπαστική από το σύνολο του κόμματος» είχε πει πριν το ξεκίνημα της συνάντησης στη Νυρεμβέργη -ενώ φανταζόταν μόνο σε κάποιο βάθμο το τι θα ακολουθούσε.
http://news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: