Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

ΠΑΡΑΔΩΘΗΚΕ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΛΗΣ... ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΕΦΕΤΩΝ ΙΣΙΦΩΡΟΥ ΝΤΟΓΙΑΚΟΥ...

Την πόρτα του γραφείου του εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου πέρασε σήμερα το πρωί ο φυγόδικος επιχειρηματίας Αναστάσιος Πάλλης.

Εις βάρος του επιχειρηματία εκκρεμούν δύο εντάλματα σύλληψης. Το ένα αφορά στα επισφαλή δάνεια από την τράπεζα FBB συμφερόντων Ρέστη και το άλλο στα όπλα που βρέθηκαν στο μουσείο που διατηρεί. Ο κ. Πάλλης εντός της ημέρας αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας που χειρίζεται την υπόθεση.



Ο φυγόδικος εφοπλιστής βρέθηκε στο προσκήνιο με την υπόθεση των παράνομων χρηματοδοτήσεων της FBB, εμπλεκόμενος στη διακίνηση μαύρου χρήματος. Υπήρξε συνεργάτης του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη και εμφανίσθηκε ως μεγαλομέτοχος της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

Αρχικά ο επιχειρηματίας κατατάχθηκε ως επαγγελματίας 5ετούς θητείας στην Αεροπορία. Αργότερα έγινε «οικονομικός σύμβουλος» της Μονής Βατοπεδίου, όπου διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον ηγούμενο Εφραίμ.

Στη συνέχεια εμφανίστηκε στην Κρήτη ως μέτοχος της αγγλικής εταιρείας «Loyalward», η οποία συνδέεται με την υπόθεση της Μονής Τοπλού και την απόπειρα παραχώρησης μοναστηριακής έκτασης 26.000 στρεμμάτων σε ιδιώτες. 

Αργότερα, ξεκίνησε να έχει ναυτιλιακές δραστηριότητες και ενεπλάκη εκ νέου σε «ύποπτες» υποθέσεις. Έγινε στενός συνεργάτης του Βίκτωρα Ρέστη και βρέθηκε κατηγορούμενος για τη διακίνηση κεφαλαίων από παράνομες χρηματοδοτήσεις της FBB.

Το «στοιχειωμένο» σκάνδαλο του ΟΤΕ

Σε δυσεπίλυτο δικαστικό γρίφο, ο οποίος γεννά πολλά ερωτήματα για το παρασκήνιο που έχει προηγηθεί, εξελίσσεται η κομπίνα με τις «ροζ» κλήσεις η οποία έχει σημειωθεί εις βάρος του ΟΤΕ.

Το σκάνδαλο της τηλεπικοινωνιακής απάτης, όπου εμφανίζεται να πρωταγωνιστεί ο Αναστάσιος Πάλλης, πρώην στρατιωτικός πενταετούς θητείας, εξακολουθεί να «λιμνάζει» στην ελληνική Δικαιοσύνη, οκτώ χρόνια μετά τη μηνυτήρια αναφορά την οποία είχε καταθέσει στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, τον Δεκέμβριο του 2005, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Παναγιώτης Βουρλούμης.

Η προσφυγή του κ. Βουρλούμη ήταν αποτέλεσμα της έκθεσης Εσωτερικού Ελέγχου του ΟΤΕ, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του zougla.gr και αποκαλύπτει το μέγεθος της απάτης. Ακολούθησε το πόρισμα του ΣΔΟΕ, το οποίο συνετάχθη το καλοκαίρι του 2007 και ήταν κόλαφος, καθώς αποκάλυψε απάτη ύψους 4 εκατ. ευρώ εις βάρος του Οργανισμού.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα για το αδίκημα της απάτης. Ωστόσο, το πλέον παράδοξο και σκανδαλώδες είναι η κωλυσιεργία που παρατηρείται σε ό,τι αφορά στη διερεύνησή της.

Δικαστικές πηγές κάνουν λόγο για περίπτωση… αρνησιδικίας, καθώς, παρά το γεγονός ότι από τις 21 Μαΐου 2008 ο φάκελος βρίσκεται στο γραφείο του 9ου τακτικού ανακριτή Αθηνών, μέχρι σήμερα, πέντε χρόνια μετά, δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη.

Πόρισμα-καταπέλτης

Ο ασκός του Αιόλου για τη διαβόητη κομπίνα των «ροζ» κλήσεων άνοιξε όταν το θέμα παραπέμφθηκε στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Εσωτερικού Ελέγχου του ΟΤΕ, η οποία διεξήγαγε έρευνα σχετικά με τη διαχείριση της διεθνούς τηλεπικοινωνιακής κίνησης προς προορισμούς υψηλής χρέωσης.

Οι ελεγκτές της διεύθυνσης διενήργησαν έλεγχο στην «OTEGLOBE» (θυγατρική του ΟΤΕ), προκειμένου να διερευνήσουν διεξοδικά την υπόθεση, να ανιχνεύσουν παρόμοια περιστατικά και να αξιολογήσουν την επάρκεια, τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών που είχαν υιοθετηθεί και εφαρμόζονταν στη διαχείριση διεθνούς τηλεπικοινωνιακής κίνησης προς τέτοιους προορισμούς.

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών της υπηρεσίας μπήκε η σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ της «OTEGLOBE», της «Ronda» (την οποία εκπροσωπούσε ο Α. Πάλλης) και της κυπριακής offshore «Carriers Global».

Σύμφωνα με την εμπιστευτική έκθεση ελέγχου, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του zougla.gr, αποδείχθηκε ότι η σύμβαση δεν είναι θεσμοθετημένη, καθόσον δεν έχει περιγραφεί και δεν έχει καθιερωθεί με έγγραφο υπηρεσιακού οργάνου, είναι ανεπαρκής, ενώ παράλληλα αποδείχθηκε αναποτελεσματική για τη διασφάλιση των συμφερόντων της εταιρείας.

Συγκεκριμένα από τον έλεγχο διαπιστώθηκε -μεταξύ άλλων- ότι:

- δεν είχαν γίνει επαρκείς έλεγχοι νομιμοποίησης των αντισυμβαλλόμενων διεθνών παρόχων και των εκπροσώπων τους

- δεν είχε γίνει επαρκής αξιολόγηση των υποβαλλόμενων προσφορών για την επιλογή συνεργατών διεθνών παρόχων στη διεκπεραίωση διεθνούς τηλεπικοινωνιακής κίνησης

- δεν ήταν επαρκείς, πλήρεις και σαφείς οι όροι των συμβάσεων που συνάπτονται μεταξύ OTEGLOBE και διεθνών παρόχων

- δεν είχαν καθορισθεί «Πολιτική» και «Διαδικασίες» ειδικής διαχείρισης διεθνούς τηλεπικοινωνιακής κίνησης προς προορισμούς υψηλής χρέωσης για να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο των dialers

- είχαν καταστρατηγηθεί οι όροι υφιστάμενων συμβάσεων.

Έπειτα από τις διαπιστώσεις, οι υπάλληλοι της υπηρεσίας, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις αρνητικές συνέπειες της απάτης αλλά και για να διασφαλίσουν τον οργανισμό από μελλοντικά παρόμοια φαινόμενα, πρότειναν να καταγγελθεί το συμβάν στις αρμόδιες διωκτικές αρχές, να διεξαχθεί διοικητική ανάκριση και να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι, να επανεξετασθούν οι υφιστάμενες συμβάσεις δρομολόγησης κίνησης, να επιδιωχθεί η επιστροφή των αποδοθέντων μεριδίων και να εκπονηθούν, να θεσμοθετηθούν και να εφαρμοσθούν «Πολιτική» και «Διαδικασίες» διαχείρισης φαινομένων τηλεπικοινωνιακής απάτης.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου