Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ... ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

Επανερχόμαστε στο θέμα της ανεργίας μιας και η κατάσταση στην Κύπρο είναι πλέον δραματική. Πλησιάζουμε στην καλοκαιρινή περίοδο και τα πράγματα χειροτερεύουν.

Δυστυχώς η κυπριακή οικονομία είναι σε ελεύθερη πτώση και το βάθος του γκρεμού δεν έχει φανεί ακόμα. H ανεργία στην Κύπρο το Μάρτιο 2012 διαμορφώθηκε στο 10,0%, σημειώνοντας σημαντικότατη αύξηση της τάξης του 45% σε σχέση με το Μάρτιο του περασμένου έτους. Ο μέσος όρος της Ευρώπης των 27 διαμορφώθηκε στο 10,2% και της Ευρωζώνης στο 10,9%.

Aπό την 3η καλύτερη επίδοση της Κύπρου για την ανεργία στην Ευρώπη των 27, σήμερα είμαστε στην 16η θέση, αφού η ψαλίδα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο έχει κλείσει εντελώς. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους είχαμε την χειρότερη επιδείνωση για την ανεργία από όλες τις χώρες της ενωμένης Ευρώπης. Η τρομακτική άνοδος στο ποσοστό της ανεργίας φαίνεται εάν συγκρίνουμε με τον Μάρτιο του 2008 καθώς σε μια τετραετία παρουσιάζεται μια αύξηση στο ποσοστό ανεργίας της τάξης του 178%.

Η ανεργία μπορεί μόνο να καταπολεμηθεί με τη στήριξη της ανάπτυξης. Αλλά, δυστυχώς, τα ψηλά δανειστικά επιτόκια των τραπεζών και η έλλειψη ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα είναι παράγοντες που δρουν ως εμπόδια στις όποιες προοπτικές ανάπτυξης.

Όσα αναπτυξιακά μέτρα και να λάβουμε, που φυσικά θα πρέπει να τα λάβουμε, με επιτόκια σε επίπεδα του 7,5% θα είναι πολύ δύσκολο να αναστρέψουμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να πείσουμε τον επιχειρηματικό κόσμο να προβεί σε επενδύσεις και να ανοιχτούν νέες θέσεις εργασίας.

Επαναλαμβάνουμε ότι, η κυβέρνηση έχασε το παιχνίδι. Δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την κατάσταση και οδηγεί την χώρα στην καταστροφή. Οι νέοι ξενιτεύονται, ενώ υπάρχουν και φαινόμενα πείνας σε Κυπριακά νοικοκυριά. koukouvagia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: