Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

«Ο Ελύτης δεν είναι ιδιοκτησία κανενός κόμματος»

Πέρυσι ήταν η κόρη του Μάνου Λοίζου, Μυρσίνη, που με ανοιχτή επιστολή της στον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, είχε απαγορεύσει στο ΠΑΣΟΚ να χρησιμοποιεί στις κομματικές του εκδηλώσεις έργο ή μέρος του έργου του Μάνου Λοΐζου, όπως το «Καλημέρα Ήλιε».


Τώρα, η σύντροφος, κληρονόμος και θεματοφύλακας των πνευματικών δικαιωμάτων του Οδυσσέα Ελύτη, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ζητά την...
απόσυρση των στίχων του μεγάλου μας ποιητή από την προεκλογική διαφήμιση της ΝΔ.


Στο εν λόγω διαφημιστικό σποτ εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς να ζητάει από τους ψηφοφόρους να του δώσουν τη δύναμη για να δείξει «τι θα πει Ελλάδα, τι θα πει αξιοπρέπεια, τι θα πει δύναμη ψυχής και τι ακριβώς εννοούσε ο Ελύτης όταν έγραφε για τον ελληνικό λαό»:


«Κι ας μας φωνάζουν αεροβάτες
Φίλε μου όσοι δεν ένιωσαν ποτέ με τι
Σίδερο με τι πέτρες τι αίμα τι φωτιά
Χτίζουμε ονειρευόμαστε και τραγουδούμε!»


Στην επιστολή της, η Ιουλίτα Ηλιοπούλου αναφέρει: «Με λύπη μου είδα φωτογραφία του Οδυσσέα Ελύτη, καθώς και απόσπασμα από την ποίησή του να χρησιμοποιείται σε πολιτική διαφήμιση. Έχοντας την ευθύνη του έργου του και τιμώντας τη μνήμη και τις αρχές του ζητώ την άμεση απόσυρση».


Η κυρία Ηλιοπούλου υπογραμμίζει ακόμη ότι «η ποίηση, το ήθος και η σκέψη του Ελύτη αποτελούν εθνικό κεφάλαιο υψίστης σημασίας και όχι ιδιοκτησία κανενός κόμματος. Ας δείξουμε σεβασμό».


Read more: http://www.oparlapipas.com/2012/05/blog-post_2473.html#ixzz1ttqAKIpy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου